ثبت اسناد مرکز اسناد آستان قدس در حافظه ملی یونسکو
مجموعه اسناد مسجد گوهرشاد موجود در مرکز اسناد آستان قدس ثبت حافظه ملی یونسکو شد
مسجد گوهرشاد یکی از مساجد مهم تاریخی درایران و منطقه است که به سال 821 توسط گوهرشاد بیگم همسر شاهرخ تیموری ساخته شده است. نام مسجدگوهرشاد در اسناد با نامهای مسجدجامع؛ مسجدجامع کبیر، مسجدجامع کبیر ارض اقدس و سرکار مسجدجامع، مسجدجامع کبیرگوهرشاد ثبت شده است.
دوره تاریخی اسناد مورد معرفی، از سال 1001ق که اولین اسناد آستان قدس وجود دارد تا پایان دوره قاجار یعنی سال 1344ق. در برمی گیرد. بیش از دوهزار و پانصد برگ سند در مجموعه اسناد آستانقدس وجود دارد که نام مسجد گوهرشاد یا مسجدجامع در آن ثبت شدهاست، این اسناد عمدتاً حاوی گزارشی درباره اموراداری و کارکنان مسجد هستند. در بعضی از اسناد صرفاً نام مسجد به علت ثبت موقعیت یک مکان آمده است. حدود صدوپنجاه برگ از این مجموعه مربوط به دوره صفوی و بیش از 800 برگ از دوره افشاری و حدود 1500 برگ مربوط به دوره قاجار است. قدیمی ترین سند در موضوع مسجدگوهرشاد، مربوط به سال 1017 ودوره شاه عباس است.
اسناد مورد معرفی دامنه موضوعی گسترده ای را شامل: تأمین سوخت قنادیل و مشعل،گزارش ماهانه هزینه دخل و خرج، صورت جمع کارکنان، تعمیرات مسجد، پرداخت بهاء اجناس مسجد، امورروشنایی، پرداخت مواجب کارکنان،اداره امور کشیک، مشاغل مختلف مانند مشرف، حافظ، مؤذن، فراش، مواظب خدمات متفرقه، مستحفظ ابواب و شبستانهای مسجد، چراغچی، فراش باشی، قهو ه چی، صدرالحفاظ، روضه خوان، سقا، طباخ،کفشبان مسجد، پیش نماز، وضعیت اداره موقوفات، اجاره نامه ها ،درآمدها و هزینه های موقوفات، متولیان و سایر کارکنان موقوفات را دربر می گیرد..
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.