جایگاه و اهمیت اسناد تصویری در تاریخ محلی خراسان و شهر مشهد در دوره قاجار
(با تکیه برعکس های عبدالله قاجار)
مهدي حسامي
چکیده :
اسناد تصویری (عکس ها) و توضیحات نوشته شده عکاسان برحاشیه و پیرامون عکس های دوره قاجار ، یکی از منابع و اسناد ارزشمند در اطلاع رسانی و تاریخ نگاری محلی خراسان و مخصوصا شهر مشهد در دو قرن اخیر به شمار می رود و هر نوع مطالعه و اظهار نظر در رابطه با خراسان و شهر مشهد بدون توجه به اسناد تصویری سودمند نبوده و از اعتبار و جایگاه بالایی برخوردار نخواهد بود .
اين وجه از اسناد با توجه به خصوصيات ذاتي خود كه هم حس زيبايي را در وجود خود دارا مي باشد و هم هنر لحظه ها را، باعث شده است با وجود تغييرات عمده در شكل ظاهري و فيزيكي به هيچ حس تازگي و جذابيت خود را از دست نداده بلكه برارزش و نفاست آن افزوده شود ودر ميان اسناد مكتوب وغير مكتوب فقط عكس ها از اين خصوصيات بر خوردارند . به طور ي كه در بعضي موارد يك قطعه عكس مي تواند به عنوان يك سند تاريخ گوياي يك ملت ويا يك قوم باشد و تمام خصوصيات فردي و اجتماعي آنها را از جمله اعتقادات ،فرهنگ،آداب و رسوم وحتي انواع تفريحات و سرگرميها و...را به راحتي باز گو كند . ما در این مقاله با معرفی تعدادی از عکس های دوره قاجار به شناسایی تاریخ محلی خراسان و شهر مشهد در دوره قاجار خواهیم پرداخت.
کلید واژه ها: خراسان –اسناد تصویری- تاریخ محلی.
فصلنامه آرشیو ملی- سال 4- شماره 4- شماره پیاپی 16- زمستان 1397
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.