Document and Press Center Managment of Astan quds Razavi

دیدار با مدیر مدرسه علمیه "مکتب اسلام شناسی"، خانم صدیقه مقدسی
۱۳۹۸-۱۱-۲۸

 

تجدید میثاق و ترسیم راهبردهای مشترک

در دیدار با  مدیر مدرسه علمیه "مکتب اسلام شناسی"

 

 شنبه  مورخ 19 بهمن 1398 همزمان با روز زن و انقلاب اسلامی و نیز تکریم بانوان انقلابی و مادران و همسران شهدا، چند تن از بانوان سازمان کتابخانه ها و مدیریت اسناد آستان قدس رضوی در مدرسه علمیه مکتب اسلام شناسی، واقع در خیابان امام خمینیِ مشهد، در محضر سرکار خانم صدیقه مقدسی مدیر این مرکز حضور یافتند.
 سرکار حاجیه خانم صدیقه مقدسی فرزند آیت الله حاج شیخ ابوالحسن شیرازی رحمت الله علیه، اولین امام جمعه مشهد و از نوادگان آیت‌الله بروجردی نجفی در سال 1325 در مشهد متولد شدند.
 ایشان از 12 سالگی فراگیری دروس حوزوی را از محضر آیات عظام حاج شیخ ابوالحسن شیرازی، آیت الله صالحی، آیت الله مرعشی و آیت الله بجنوردی آغاز،  و سپس درس خارج را به صورت حضوری درمحضر آیت الله بجنوردی در تهران، آیت الله رضازاده و به شکل غیر حضوری با حضرات آیات عظام فاضل لنکرانی، سبحانی، وخلخالی تلمذ کردند.
استاد مقدسی تدریس لمعه و معالم را از 18 سالگی شروع،  و فعالیت‌شان را در حوزه‌های علمیه  (۲۰ سال در تهران و۳۰ سال در مشهد) تا امروز ادامه دادند. ایشان از سال ۱۳۴۷ با تاسیس مدرسه علمیه ای با نام "مکتب اسلام‌شناسی حضرت زهرا (س) " در مشهد، شاگردان بسیاری برای ترویج علوم دینی تربیت کردند. همچنین راه اندازی و مدیریت بخش خواهران در مدرسه عالی شهید مطهری تهران از سال ۱۳۵۹ زیر نظر آیت‌الله امامی‌کاشانی و برنامه های تبلیغ و آموزش در داخل و خارج از کشور از فعالیتهای ایشان در سال های پس از انقلاب است.
ایشان همچنین همسر حجت‌الاسلام والمسلمین موسوی‌خراسانی و مادر شهید سید هشام موسوی‌خراسانی هستند که در  آغاز جنگ، سال 1359 در میدان هفت تیر آبادان به درجه رفیع شهادت نائل شد.

در این ملاقات که خانم‌ها بیتا ایمانی مسئول واحد مطالعات زنان، شکوه السادات سمیعی کارشناس مصاحبه پروژه تاریخ شفاهی حوزه علمیه بانوان،  آسیه قاسم پور نماینده سازمان کتابخانه در شورای هماهنگی بانوان آستان قدس رضوی و فاطمه خندان کارشناس واحد مطالعات انقلاب اسلامی حضور داشتند، ابتدا خانم سمیعی ضمن تقدیر از فعالیت های انقلابی و علمی مدیر این مرکز، شرحی از اقدامات صورت گرفته از مصاحبه های تاریخ شفاهی حوزه علمیه بانوان را ارائه کردند. سپس خانم طالقانی معاون پژوهشی مکتب اسلام شناسی به منابع و اطلاعات گردآوری شده از مبارزات و فعالیت های انقلابی بانوان این مرکز در دهه 50 اشاره داشته و به ذکر خاطرات‌شان از تظاهرات 17 دی 1356 ، و اعتراض زنان مشهدی به قانون کشف حجاب  در آن روز پرداختت. این خاطرات با همراهی تجربیات خانم مقدسی تا اعتراضات سال 1357 ادامه یافت.
با توجه به شهادت مستندات تاریخی در تأیید پیشگامی مدرسه علمیه مکتب اسلام شناسی در شکل گیری حرکت های انقلابی بانوان  در مشهد، از سوی فاطمه خندان  کارشناس واحد مطالعات انقلاب اسلامی  پیشنهاد تجمیع اطلاعات و مستندسازی خاطرات خانم مقدسی و طالقانی  و سایر همرزم هایشان در خصوص  مبارزات زنان در سال های 1356 و 1357 و نیز تحصن و اعتصابات بی نظیر آنها در بیوت علما، بیمارستان ها و دانشگاه، مطرح شد. انجام این اقدام  با توجه به ضرورت احیا و حفظ هویت تاریخ انقلاب زنان در مشهد، از سوی مدیر مکتب اسلام شناسی مورد استقبال قرا گرفت.
در ادامه با هدف شفاف سازی و تکمیل اطلاعات موجود دربارة حضور بانوان فعال انقلابی در مشهد، به پیشنهاد خانم سمیعی  اجرای طرحی با فراخوان از شاهدانِ رویدادهای انقلاب  و با جمع آوری اطلاعات مکتوب و صوتی و تصویری از آنها، به منظورغنی سازی آرشیو واحد مطالعات انقلاب اسلامی، مورد بحث قرار گرفت.


در پایان این ملاقات به درخواست خانم ایمانی مسئول واحد مطالعات زنان، بانو مقدسی به معرفی فرزند شهیدشان سید هشام پرداخته و خاطراتی از فعالیت های وی در دوران دفاع مقدس ذکر کردند. همچنین ایشان به تلاش های یکی دیگر ازفرزندانشان که مدتی بعد مجروح شدند نیز اشاره داشتند.
خانم قاسم پور نیز با اشاره به تلاش های سرکار خانم مقدسی در جایگاه های مختلفی چون مادر، همسر، استاد، مبارز و فعال انقلابی،  از مجاهدت های ایشان تقدیر و آن را به عنوان سبک زندگی و الگویی موفق برای زنان در روزگار کنونی قابل مطالعه و بررسی  دانستند.
این ملاقات پربار با قرارهای شفاهی در مورد ادامه هم اندیشی و همکاری فی مابین این مرکز با سازمان کتابخانه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در قالب پژوهش و مستندسازی تاریخچه انقلاب اسلامی زنان در مشهد پایان یافت.

 

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید