ضریح شیر و شکر
به مناسبت سالگرد رحلت عارف وارسته، سید ابوالحسن حافظیان، بانی ضریح چهارم امام رضا(ع)
سال 1330ش سید جلال الدین تهرانی، نیابت تولیت وقت آستان قدس درصدد برمی آید تا ضریح جدیدی از طلا و نقره تهیه کند. او دستور می دهد تا نقشه آن تهیه شود. در نامه ی حسین آل رضا یکی از زرگران مشهدی به وی، با ارائه صورتی از اجزاء مختلف ضریح، میزان نقره و طلای مورد نیاز تخمین زده شده است. در پی استعفای سید جلال الدین تهرانی از نیابت تولیت، علی معتمدی به این سمت گمارده می شود. تنها اطلاع از اقدامات در این دوره خبر برنده شدن آل رضا در مناقصه ذوب نقره های آستان قدس، جهت ساخت ضریح در سال 1332 ش است. اوایل سال 1334 ش سید فخر الدین شادمان به نیابت تولیت انتخاب می شود. آنگونه که در منابع ذکر شده، اولین بار سید ابوالحسن حافظیان ( حافظیان از افراد فاضل خراسان بود که سالها در هندوستان و کوه های کشمیر به ریاضت و تهذیب نفس اشتغال داشت، وی صاحب آثاری در زمینه جفر و اعداد و حروف چون لوح محفوظ و شرح آن و لوح جنه الاسماء منسوب به امام علی (ع) بوده است.) با جلب نظر چند نفر از تجار پاکستانی پیشنهاد ساخت ضریح را مطرح می کند و آستان قدس نیز از این پیشنهاد استقبال می کند. محمد تقی ذوفن، قلمزن اصفهانی نیز طی نامه ای به شادمان، آمادگی خود را برای ساخت ضریح جدیدی برای مرقد امام رضا (ع) اعلام می نماید. سرانجام در سال 1336 ش قراردادی برای ساخت ضریح منعقد می شود.
مراحل اجرای قراداد و ساخت ضریح شیر و شکر
از قبل نقشه ای توسط طاهرزاده بهزاد برای ساخت ضریح جدید تهیه شده بود، که مورد موافقت قرار نمی گیرد، مقرر می شود که ذوفن مسافرتی به عراق داشته و ضریح های آنجا را از نزدیک مشاهده و نقشه جامعی برای این کار تهیه نماید. این کار صورت می گیرد و از برخی مقامات آستان قدس جهت ملاحظه نقشه ضریح دعوت می شود.
ابوالحسن حافظیان بانی ساخت ضریح شیر و شکر اقدام به جمع آوری کمک های مردمی برای ساخت ضریح می نماید. او با چاپ آگهی به زبان اردو و انگلیسی اقدام به اطلاع رسانی و فراهم آوردن مخارج ساخت ضریح از طریق کمک های مردمی می کند. محلی در سراچه بازار کلاه دوزان فوق آب انبار صحن نو (صحن آزادی) به عنوان کارگاه ساخت ضریح در نظر گرفته می شود و در آنجا دفتری برای جمع آوری نذورات ضریح برپای می شود. استادان ماهر قلم زن برای انجام کار از اصفهان دعوت به کار می شوند. در طول مدت زمان ساخت ضریح با تمهیدات ابوالحسن حافظیان از ایران، هند و پاکستان، وجوه نقدی، طلا و نقره و زیورآلات قابل توجهی برای ساخت ضریح جمع آوری می شود.
به این ترتیب کار ساخت ضریح در کارگاه سراچه فوق آب انبار صحن نوبا حضور 25 نفر از هنرمندان و کارگران زیر نظر محمد تقی ذوفن و تحت سرپرستی ابوالحسن حافظیان آغاز می شود. که این کار بیش از 2 سال به طول انجامید...
برگرفته ازپایان نامه سرکار خانم سعیده جلالیان، « صندوق ها و صندوق پوش های مرقد امام رضا(ع)»
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.