Document and Press Center Managment of Astan quds Razavi

روزنامه «خراسان» 72 سال انتشار، استمرار، پویایی گذری بر قدیمی ترین روزنامه محلی در حال انتشار ایران
۱۳۹۹-۰۴-۰۱

روزنامه «خراسان» 72 سال انتشار، استمرار، پویایی
گذری بر قدیمی ترین روزنامه محلی در حال انتشار ایران

«خراسان» اول تير 1328 شمسي با صاحب امتياز و مديرمسوولي محمدصادق تهرانيان به صورت روزنامه صبح منتشر گرديد. مجوز آن در تاريخ 27 خرداد 1328شمسي با روش سياسي، اجتماعي، ادبي، اقتصادي و فكاهي به تصويب رسيده بود.  
روزنامه «خراسان» قديمي ترين روزنامه محلی و در حال انتشار ایران محسوب می شود که از بهمن 1377 مجوز انتشار سراسري گرفته است.
روزنامه «خراسان» در 72 سالگی اش تحولات فراوانی را به خود دیده ولی همچنان جزء یکی از روزنامه های پرطرفدار کشور به راه خود ادامه می دهد. این روزنامه اکنون با ضمایمی چون خراسان ورزشی، نیازمندیها، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان، زندگی سلام، بایت، جیم به صورت منظم منتشر می شود. خراسان در آغاز 72 سالگی اش شماره 20404 را منتشر کرده که پس از روزنامه های اطلاعات و کیهان صاحب بیشترین تعداد شماره چاپ شده در کشور است.
«خراسان» سومین روزنامه شهر مشهد محسوب می شود که این عنوان را به خود می بیند، قبل از آن روز نامه «خراسان» به مدیریت سید حسین اردبیلی در سال های آغازین مشروطه (1327ق.) با همکاری ملک الشعرا بهار به چاپ رسید و پس از آن محمد طباطبایی سال 1302 شمسی دومین روزنامه را با این نام چاپ کرد که هیچ یک عمر انتشاراتی طولانی نداشتند.
شعار «برادر جان خراسان است این جا / سخن گفتن نه آسان است این جا» در اولین ماره این روزنامه برای همیشه ماندگار شده است. ملک الشعرا بهار، علی شریعتی، حسن عمید، شفیعی کدکنی، فخرالدین حجازی از جمله نویسندگان مهمی بودند که با روزنامه «خراسان» همکاری داشته اند.
«خراسان» زمان تهرانیان یک روزنامۀ خبری- اجتماعی فاقد مقالات تند سیاسی بود. ضمایمی چون خراسان بانوان، خراسان دانشجو از مهمترین فعالیتهای انتشاراتی بود که ضمیه خراسان چاپ می شد. 
این نشریّه از مهر 1361  به صاحب‏امتیازی بنیاد‌مستضعفان، از  اسفند 1365 به صاحب امتیازی بنیاد‌شهید انقلاب‏اسلامی ایران و از 4 بهمن 1377 با صاحب امتیازی مؤسّسه‌فرهنگی‌هنری‌خراسان منتشر می شود.
در هزارمین شماره در‌بارة انتشار روزنامۀ «خراسان» و اهمّیت آن آمده‌است: 
«ما با علم به این‌که روزنامۀ یومیّه  تشکیلات‌وسیع و مرتّب و سرمایۀ‌مکفی لازم دارد اضافه بر آن باید طاقت تحمّل ضرر و خسارت و زحمات فوق‌العاده را هم داشته‌باشد وارد کار شدیم. .... در آغاز کار یک موضوع اساسی را هدف خود قرار دادیم و آن عادت‌دادن مردم این شهر به‌داشتن روزنامۀ‌یومیّه بود. به‌این منظور همه روزه اخبار و ‌اطلاعّات را با جدیدترین دستگاه‏ها و وسایل کسب‌خبر به‌دست‌آورده و جالب‌ترین مقالات و مطالب‌سیاسی و علمی و ادبی و اجتماعی را فراهم‌کرده و در معرض مطالعه قارئین خود قرار‌دادیم....»
گفتنی است آرشیو کامل چاپی و دیجیتال روزنامه «خراسان» در آرشیو مطبوعات کتابخانه آستان قدس رضوی در دسترس پژوهشگران برای بررسی تحولات اجتماعی، سیاسی مشهد طی 72 سال گذشته می باشد.

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید