محمدنظرزاده
محمد جابانی در سال 1307 در شهرستان قوچان متولد شد. دوره ابتدایی را در دبستان مهرداد قوچان گذراند. بین سالهای 1323 الی 1325 دوره کمک آموزگاری را تجربه کرد و به استخدام آموزش و پرورش در آمد و از مهر 1325 معلمی خود را در روستای «زوارم» شهرستان شیروان شروع کرد.
در اوایل دهه 30 داوطلبانه سیکل گرفت و سپس در دبستان «مهرداد» ناظم شد. از سال 1337 ضمن تدریس در دبیرستانهای جوینی و هفده دی، بازرس فنی آموزشگاهها را نیز به عهده داشت. ایشان در اوایل دهه 40 کلاسهای دانشسرای عالی تهران را طی میکند.
پس از بازگشت به قوچان با سمت معاون اداره آموزش و پرورش قوچان، مسئول سپاه دانش شهر و روستای قوچان میشود. وی تا مهر 1350 در نظام آموزشی قوچان خدمت کرد. از این سال تا سال 1353 با نظر انجمن شهر قوچان برای دو دوره به عنوان شهردار قوچان منشاء خدمات مفیدی برای این شهر گشت. او در اواخر خدمتش در آموزش و پرورش کارشناس مسئول متوسطه، رئیس ناحیه یک آموزش و پرورش مشهد و معاون آموزشی شد و در سال 1358 پس از 33 سال خدمت بازنشسته شد.
مرحوم جابانی آثار مکتوب زیادی در باره شهرستان قوچان نگاشته است که مجموعه کتابهای سرزمین و مردم قوچان از آن جمله است. که به معرفی قوچان و شخصیتهای شناخته شده آن میپردازد.
ایشان یکی از بزرگترین واقفان اسناد تاریخ شهری خراسان بودند.وی در سال ۱۳۹۰ مجموعه نفیسی شامل بیش از ۷۰۰ قطعه عکس تاریخی از قوچان و بیش از ۳۰۰۰ برگ سند تاریخی و چندین جلد نسخ خطی در موضوعات مختلف به آستان قدس رضوی اهدا کردند.
بخش تاریخ شفاهی آستان قدس رضوی طی حدود ده سال از 10 آذر 89 تا 28 اردیبهشت 99 با استاد جابانی 110 جلسه به مدت 147 ساعت در موضوعات تاریخ سیاسی، فرهنگی، آموزشی، اقتصادی و اجتماعی منطقه قوچان مصاحبه کرده است. که در آرشیو این بخش نگهداری میشود.
استاد جابانی در راه اندازی مرکز مطالعات شمال خراسان در کتابخانه آستان قدس رضوی در قوچان، و جذب نخبگان و واقفان قوچانی به این مرکز نقش بسیار مهمی ایفا کردند. روحش شاد و یادش گرامی باد.
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.