تاریخ مهمان سرای آستان قدس رضوی؛ از آغاز دوره صفویه تا پایان دوره قاجاریه
سهراب پورمحمد تقی جعفرآبادی
تاریخ مهمانسرای آستان قدس رضوی تاریخ نمایش اعتقادات راسخ و پاک، ارادتها، ایثارها و گذشت ها، تاریخ عبور از مادیات برای رسیدن به معنویات و همچنین تاریخ خدمت حقیقی و واقعی به زائران و چگونگی کسب رضایت حضرت رضا(ع)است.
تاریخ مهمانسرای رضوی یادآور یاد و نام خیرخواهان، نیک اندیشان و واقفان و خدمتگزارانی است که با وقف مال و جان خود را در راه کسب خشنودی حضرت رضا(ع) و رفاه زائران آن حضرت نقش شایستهای در ترویج آیین و مذهب تشیع و امامت داشتهاند.
به وجود آمدن پیشزمینههای اطعام نیازمندان حریم حرم امام علی بن موسیالرضا(ع) در عصر حکومت تیموریان و تأسیس رسمی آن در زمان حکومت صفویه و همچنین ادامه حیات و توسعه در دوران افشاریه و قاجاریه در جوار بارگاه منور رضوی در مشهد، از ارادت و علاقه بزرگان و شیعیانی حکایت دارد که اکرام و اطعام زائران و خادمان بارگاه پاک و ولایت مدار هشتمین پیشوا و امید مسلمانان و شیعیان جهان را وجهه همت خودساخته و در این راه از بذل مال و دارایی خود دریغ نورزیدند.
نگارنده کتاب (سهراب پورمحمدتقی جعفرآبادی) در واقع، برای پرتوافکنی به گذشته های افتخار آمیز مهمانسرای حضرت رضا (ع) در سه دوره تاریخی، صفویه، افشاریه و قاجاریه و پاسخگویی به پرسش هایی مانند: پیش زمینه های تاریخی شکل گیری مهمانسرا، عناوین و اسامی تاریخی مهمانسرا در دوره های پیشین، تغییرات و تحولات ساختمانی و مکانی مهمانسرا، انواع غذاها، اوقات پذیرایی ، هزینه ها و بودجه سالیانه مهمانسرا، آشنایی با مناصب و رده های اداری مهمانسرا و اسامی کارکنان آن در دوره های گذشته با تکیه بر اسناد موجود در گنجینه اسناد فاخر و ارزشمند سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی به رشته تحریر درآمده است.
کتاب حاضر توسط انتشارات، بنیاد پژوهشهای اسلامی در 192 صفحه در 100 شمارگان به طبع رسیده است. علاقه مندان جهت مطالعه و استفاده کتاب مذکور می توانند همه روزه به جز ایام تعطیل به کتابخانه تخصصی تاریخ مراجعه نمایند.
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.