روز جهانی معلولین و مروری بر نشریات ادواری این حوزه در گنجینه رضوی
سازمان ملل متحد در سال 1992 تاریخ 3 دسامبر را روز جهانی معلولین نامید تا هر ساله در این روز ضمن گرامیداشت آن، به ارزیابی فعالیتها و بررسی جایگاه معلولین در جوامع پرداخته شود. معلولین حرکتی، جسمی و ذهنی بخش قابل توجهی را در هر کشور به خود اختصاص داده است که نیاز است در تصمیم گیری ها ملاحظه شوند.
نشریات ادواری بسیاری تا کنون درباره گروههای مختلف معلولین منتشر شده است که دارای اخبار، مطالب علمی و متنوع درباره آنها می باشند. قدیمی ترین نشریه ای که در این زمینه در آرشیو مطبوعات سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی دیده می شود "مجله روشندلان" می باشد.
«محمد خزائلی» اولین نشریۀ غیررسمی با نام «روشندلان» را در سال 1345 خورشیدی در تهران چاپ کرد. او پس از آن در سال 1347، «مجلۀ روشندل» را که اولین نشریۀ ادواری رسمی چاپشده مرتبط با نابینایان در ایران است، را برای اشاعۀ اخبار مربوط به نابینایان ایران و جهان منتشر نمود. 59 شماره از آن تا اسفند1352 در تهران چاپ و پس از آن با درگذشت خزائلی، چاپش برای همیشه متوقف شد.
درآرشیو مطبوعات آستان قدس رضوی بیش از 100 عنوان نشریه مرتبط با معلولین موجود است که گروههای روشندلان، ناشنوایان، معلولین حرکتی و نقص عضو، جانبازان، معلولین ذهنی را در برمی گیرد. در این مجله ها مقالاتی درباره توانبخشی، سرگرمی، پزشکی و بهداشتی و آموزش های مربوط به نگهداری از معلولین چاپ شده است.
آرشیو مطبوعات آستان قدس رضوی با آرشیو بیش از 33000 عنوان نشریه ادواری به زبانهای مختلف از گوشه و کنار جهان آماده پاسخگویی به پژوهشگران در تمام حیطه های تحقیقاتی می باشد.
در بخش پیوست فهرست نشریات مرتبط با جامعه معلولین ، برای آشنایی پژوهشگران این حوزه را ملاحظه فرمایید.
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.