Document and Press Center Managment of Astan quds Razavi

کهن ترین سند آستان قدس رضوی
۱۴۰۰-۰۲-۲۰

به بهانه روز اسناد ملی و میراث مکتوب

کهن ترین سند آستان قدس موجود در مرکز اسناد آستان قدس رضوی


قدیمی ترین اسناد این مجموعه که به نوعی کهن ترین سند آرشیوی کشور در حال حاضر محسوب می گردد مربوط به دوره سلجوقیان است. ده برگ سند نویافته آستان قدس رضوی را اکنون می توان به عنوان کهن ترین اسناد شناخته شده دارای خط سیاق و کهن ترین اوراق حساب درایران به حساب آورد. این اسناد متعلق به سده ششم و از سال های 507،509،514 و 565 وهم دوره با حکومت سلاجقه در خراسان است. این اسناد  درسال 1393 از لابه لای کتب خطی پیدا شده و در همان سال توسط اداره مرمت آستان قدس، مرمت و وصالی شده است. قطع اسناد بین 11در 5/19 تا 13 در 16 است.
زبان اسناد عربی است. این اسناد به لحاظ تاریخ اقتصادی  و اجتماعی خراسان دوره سلاجقه به عنوان نمونه هایی اصیل از «اوراق فرد» و هم چنین اصطلاحات مالی و دیوانی رایج در این دوره دارای ارزش فراوان است.
یک برگ از این اسناد به دریافت خراج دیوانی از منطقه اسفراین و نیشابور اشاره دارد. سند دیگر«تشریف» به اسم شجاع الدین محمد دایه و سندی دیگر وجه اجرت دو مقنی کرمانی است. سیاهه خرید بذرهای گوناگون برای باغ دولتخانه و مقدار و مبلغ آن و سند دیگر وجه خراجی به اسم وجیه الملک محمود هروی است.
کاغذ به رنگ گردویی که برای رنگ کردن آن احتمالا علاوه بر آب پوست گردو از حنا هم استفاده شده است. هم چنین در اطراف کاغذ خوردگی هایی دیده می شود، بنابراین قطع آن بیش از قطع مذکور بوده که در طی روزگار این خوردگی ها با عث آسیب به سند شده است.

 

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید