Document and Press Center Managment of Astan quds Razavi

گذری بر روزنامه نگاری ایران ؛ بمناسبت روز جهانی مطبوعات
۱۴۰۱-۰۲-۱۷
 در جمادی الثانی 1324 قمری با امضای مشروطیت توسط مظفرالدین شاه، آزادی های نسبی از جمله آزادی بیان برای مطبوعات نیز برقرار شد.

گذری بر روزنامه نگاری ایران

بمناسبت روز جهانی مطبوعات

در ایران روزنامه نگاری را میرزا صالح شیرازی سال 1252 قمری تاسیس نمود تا حدود 70 سال بعد که مشروطه در ایران تاسیس شد از مطبوعات آزاد خبری نبوده و تمام روزنامه ها توسط دولت و دربار کنترل و سانسور می شدند.

 

کاغذ اخبارمیرزا صالح شیرازی

 در جمادی الثانی 1324 قمری با امضای مشروطیت توسط مظفرالدین شاه، آزادی های نسبی از جمله آزادی بیان برای مطبوعات نیز برقرار شد. روزنامه ها از نظر کمی افزایش یافتند و بسیاری از شهرها برای اولین بار صاحب روزنامه شدند. هر چند پس از آن در دوره هایی خاص مثل کودتای 1299 شمسی خفقان و سانسور دوباره بر مطبوعات حکمفرما شده است، اما حرکت رو به رشد و آزاد گونه مطبوعات در بیان وقایع تا حدودی رعایت شده است.

فرمان مشروطیت و مظفرالدین شاه

هر جا که روزنامه های وطنی فشار و تهدید را احساس کردند و دچار تیغ سانسور شده اند، روزنامه های فارسی زبان خارج کشور این وظیفه را به عهده گرفته اند و به روشنگری پرداخته اند.

کاوهحبل المتین

حرکت پر فراز و نشیب مطبوعات ایران در دوره پهلوی بیشتر به چشم می خورد. آزادی‌های بی حد و حصر سال های 1328 تا 1332 شمسی، آغازی برای افسار گسیختگی برخی روزنامه ها شده بود و آنها را از حالت اطلاع رسانی تبدیل به فحش نامه و محل جنگ های قلمی سیاسی و اجتماعی کرده بود.

خوشه

حرکت مطبوعات پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران شتاب بیشتری گرفت، از فضای بوجود آمده بسیاری از شخصیت های حقیقی و حقوقی صاحب نشریه شدند. فضا های باز سیاسی بوجود آمده احزاب را توسعه داد و تقریبا تمام اقشار حاضر در جامعه ایران برای تبلیغ اندیشه های خود نشریه راه انداخته اند. ظهور نشریات تجربی(نشریات محلی، دانش آموزی)، خبرنامه های سازمانی، نشریات احزاب، ویژه نامه های موضوعی  و ... حکایت از تنوع و تحول در صنعت روزنامه نگاری ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی دارد. و این قصه همچنان ادامه دارد...

 

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید