عثمان محمد پرست که بود؟
عثمان محمدپرست در سال ۱۳۰۷ در شهر خواف از توابع خراسان رضوی زاده شد. او از سن ۱۰ سالگی با دوتار مأنوس بودهاست. پدر وی با نوازندگی مخالف بود. اما پس از آنکه دید عثمان درباره محمد شعر میگوید و مینوازد نظرش تغییر کرد.
وی از طایفه «بای» بود که طایفهای دامدار و چادرنشین هستند. عثمان محمد پرست، شش پسر و سه دختر دارد. وی درباره آغاز فعالیتهای خود در عرصه موسیقی میگفت:
" از دوازده یا سیزده سالگی با دوتار هم نواز شدم و روزها و شبها بعد از فراغت از کار که جوهر هر مرد خوافی است به سماع روحانی با خویشتن خویش میپرداختم و هیچ گاه استادی در این زمینه نداشتم. دو تار یعنی عشق، "دوتار"، ساز آرام و ملایمی است که هم نوازنده را آرامش میدهد و هم مردمی را که علاقمند به این ساز هستند."
عثمان محمدپرست، در خصوص منشأ دوتار نوازی میگفت:
"خاستگاه دوتار، سه شهر خواف، تایباد و تربت جام است که بیشتر آهنگهای فارسی و محلی میپردازند و بعد از آن هم در قوچان، شیروان و بجنورد "دوتار" رایج است که با آن آهنگهای کردی و ترکی میزدند، از آنجا هم به ترکمنها در گنبد کاووس رسید که با دوتار، آهنگهای ترکمنی مینواختند."
عثمان محمدپرست آثاری دارد که از چاوشی و سرحدی گرفته تا دیگر مقامهای این دیار، اجراهای گوناگونی را درعین وحدت آفریده بود.
او نخستین کسی بود که در سال ۱۳۵۳ ترانه نوایی نوایی را اجرا کرد.
پنج شنبه 29 اردیبهشت 1401 عثمان محمد پرست ، از مفاخر موسیقی مقامی در جنوب خراسان در سن 94 سالگی فوت کردند، روحش شاد و قرین رحمت.
در ادامه فایل بخشی از مصاحبه و دوتارنوازی عثمان محمدپرست در 20 آذر 1382 در شهرستان خواف توسط بخش تاریخ شفاهی مرکز اسناد آستان قدس رضوی آمده .
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.