مقاله «حق حیات از آن کیست؟» از روزنامه رعد قزوین
مقاله ای که از روزنامه رعد قزوین انتخاب شده توسط فردی به نام «دکتر آقاخان» نوشته شده و در شماره 32 سال 9 به تاریخ 13 ربیع الاول 1332 قمری منتشر شده است.
عنوان این مقاله چنین است : «حق حیات از آن کیست؟» دکتر آقاخان در این مطلب کوشیده است در لفّافه نظریه انتخاب طبیعی داروین (نظریه فرگشت) را که مورد تایید اوست به مخاطب بقبولاند. او در متنش از ابزارهایی مثل ارائه داده ها و اطلاعات از طبیعت و در نهایت استدلال به نفع نظریه انتخاب طبیعی استفاده کرده تا خواننده را مجاب به پذیرش این باور کند.
اهمیت چنین مقاله ای در آن است که نشان می دهد بافت جامعه مذهبی ایران که طبق باور دینی شان، نظریه داروین را کذب و خطا دانسته و علمای اسلام در مقابل آن مواضع صریحی گرفته بودند، تحت تاثیر چه فشارهای رسانهای برای سست شدن عقایدشان بوده اند.
روزنامه رعد قزوین را سیدعلی رعد مجابی از فروردین 1290 در قزوین منتشر کرده است. این نشریه هفتگی در چهار صفحه در چاپخانه ملی قزوین چاپ گردید و تا سال 1312 که مدیر آن درگذشته، انتشار آن ادامه یافته است.
این نشریه به شدت بر علیه اشغالگران روس موضع گرفته و مقاله های تند و تیزی بر علیه آنها نوشته است. باها از سوی دولت به خاطر مواضعش توقیف گردید.
نام این هفته نامه ابتدا «رعد» بوده و بعدها قزوین هم به آن اضافه شده است. در کتابهای تاریخ مطبوعات ایران و تاریخ جراید و مجلات ایران اشاره شده که همزمان با این روزنامه، سید ضیاءالدین طباطبایی در تهران روزنامه ای با نام رعد منتشر کرد و چون در قدرت حضور داشت و مجابی حرفش به جایی نمی رسید به ناچار نام نشریه اش را به «رعد قزوین» تغییر داد.
«رعدقزوین» شامل سرمقاله و اخبار محلی و کشوری و اخبار برگرفته از کشورهای مختلف جهان بوده است.
در نخستین نشست خوانش مطبوعات، با هدف آشنایی علاقه مندان مقاله ای از روزنامه انتخاب و با خوانش آن به نقد و بررسی زمانه انتشار این نشریه و شرایط سیاسی و اجتماعی جامعه ایران پرداخته شد.
تهیه و ارائه: علی سلیمانی (کارشناس مطبوعات)
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.