دارالایتام شادمهر، اولین نهاد آموزشی نوین کودکان بر پایه وقف در خراسان
۱۴۰۳-۰۶-۱۸
وقف به عنوان یکی از راه های حفظ اصل املاک شخصی و تخصیص عواید آن به مصارف مورد علاقه واقف در تاریخ ایران اهمیت زیادی داشته و در دورههای مختلف مورد توجه بوده است. اما، در میان انتخاب محل مصرف مورد وقف شده، برخی از واقفان ابتکار عمل به خرج داده و مسیرهایی متفاوت و جدید را برای این مهم در نظر گرفتهاند. وقف دارالایتام و تعیین شرایطی برای تحصیل علوم جدید در روستای شادمهر از توابع پیشین تربت حیدریه و تابعه کنونی شهرستان مهولات، نمونه قابل توجهی از نوع وقف علمی است.
این مرکز که به اتکای وقف املاک و رقباتی از خاندان قهرمان در سال 1323 ش. به همت محمدرضا میرزا قهرمان، تاسیس شد به عنوان دارالایتام قهرمان شادمهر معروف شد و به عنوان تنها نمونه دارالایتام وقفی در خراسان آن روزگار، که ضمن آموزش نوین، مهارت محور نیز بود، جای شناخت و معرفی بسزایی دارد. چرا که، آشنایی بیشتر و معرفی برنامهها، شیوه اداره، نحوه آموزشهای تحصیلی و مهارتی و خروجیهای آن میتواند راهگشای اقدامات فرهنگی مهمی مانند نمونه مورد بررسی شود. مقالهای با عنوان «معرفی دارالایتام شادمهر، اولین نهاد آموزشی نوین کودکان بر پایه وقف در خراسان» در فصلنامه علمی مطالعات فرهنگی-اجتماعی خراسان، به قلم فاطمه رضایی مکی چاپ شده است که به شناساندن بیشتر این مرکز علمی- تربیتی پرداخته است و در پیوست چکیده ای از آن ارائه میشود. لازم به ذکر است که این پژوهش با تکیه بر آرشیو خانوادگی رضاقلی میرزا قهرمان و اسناد مالی و اداری دارالایتام شادمهر، تدوین شده است که بخشی از اسناد مزبور توسط مرکز اسناد آستان قدس رضوی جذب شده و میتواند راهگشای پژوهشهای بیشتری پیرامون تاریخ خراسان باشد
افزودن دیدگاه جدید:
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.