یکی از انواع اسناد تاریخی، اسناد شرعی است که توسط اشخاص ذی صلاح مطابق با رسم سند نویسی در هر دوره تنظیم شده اند. اسناد قباله ازدواج که با نام نکاح نامه، عقدنامه نیز معروف هستند در دسته اسناد شرعی قرار می گیرند. این اسناد دارای ارزش های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و مردم شناسی خاص خود می باشند که تحقیق در این اسناد میتواند باعث روشن ساختن تاریخ اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی شود . بررسی عقدنامه ها می تواند جنبه های مختلف زندگی مردم مثل آداب و رسوم ازدواج در جوامع و طبقات اجتماعی، نقش مذهب در امر ازدواج، مهریه و وزن ها، وضعیت زنان برای کسب امتیازات حقوقی، سبک نگارش اسناد و ... را نشان داد.
در مجموعه اسناد آستان قدس قباله ازدواجی مربوط به دارالسلطنه هرات دوره قاجاریه است که بین ابراهیم هراتی و فضه دختر حسن علی با مهریه 12تومان که در عوض اجناس مفصله ذیل آمده است . طلا 3 مثقال نقره 50 مثقال، گوسفند، پوشاک، فرش و نمد، زمینی در سرآسیاب قریه مالو،2 جویه باغ از باغستان مالو (قریه مالو از توابع هرات می باشد)، 2عدد خانه مشهور به سرای عبدالحکیم که این عقدنامه در تاریخ 17 ماه ذی الحجه الحرام سال 1263 هجری قمری منعقد شده است. درحاشیه سمت راست سند اسامی تعدادی از شاهدان مجلس عقد آمده که بیشتر این افراد به شغل سالاری مشغول بوده و در میان آنها علی محمد یوز باشی هم بوده است. قابل به ذکر است که این سند خریداری از ذبیح الله خلوصی با شماره ثبت 141842 در مجموعه اسناد آستان قدس موجود است.
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.