اسناد تاريخي و مطبوعات قديمي يكي از گنجينههاي ارزشمند سازمان كتابخانهها، موزهها و مركز اسناد آستان قدس رضوي است كه سالها در اين مركز مورد بهرهبرداري اهل علم قرار گرفته است.
سابقه تاسيس مديريت اسناد و مطبوعات به سال 1376 بر ميگردد. تا قبل از آن اسناد و مطبوعات در اداره مخطوطات كتابخانه مركزي نگهداري ميشد. آرشيو مطبوعات اين كتابخانه در سال 1359 به صورت مستقل با تكيه بر دريافت نشريات وقفي و اهدايي و خريداري تاسيس و به ارائه خدمات پرداخت.
از سال 1369 با پيدا شدن اسناد آستان قدس در يكي از اماكن متبركه كه پيشينه تاريخي اين بقعه مقدس را در برداشت، فصل جديدي در منابع كتابخانه آستان قدس و همچنين در تاريخ ايران گشوده شد. اين اسناد در زير مجموعه مطبوعات تحت عنوان آرشيو مطبوعات و اسناد قرار گرفت.
با اضافه شدن برگهايي ديگر از اسناد به اين مجموعه گرانبها زمينه براي تاسيس ادارههاي مستقل فراهم گرديد و مديريت اسناد و مطبوعات در مرداد ماه 1376 تحت عنوان اداره اسناد و مطبوعات فعاليت خود را با موجودي 283 هزار برگ اسناد قديمي آستان قدس و 180 هزار برگ مجموعه اسناد خانواده علم آغاز نمود به طوري كه بعد از شش سال تلاش و كوشش مستمر توانسته است از راه گردآوري (خريداري، اهداء و وقف) اسناد مكتوب شامل اسناد اداري ، احكام و فرامين و ... و اسناد غير مكتوب شامل نوارهاي ويدئويي، كاست، كارتريج، مهر، عكس و ... موجودي خود را به هفت ميليون افزايش دهد. اداره اسناد از سال 1382 به مديريت امور اسناد و مطبوعات تغيير نام يافت.
وظایف اداره اسناد
گردآوری، طبقه بندی، ارزشــيابی، نگهداری، نمايه سازی، فهرست نويسی و ارائه خدمات به محققان، اطلاع رسانی و انجام فعاليتهای پژوهشی با استفاده از اسناد موجود، حفظ تاريخ شفاهی و آداب و رسوم از طريق مصاحبه، ماندگاری اماکن تاريخی با تهيه فيلم و عکس و نگهداری آن، از وظايف اين گروه می باشد.
فصلنامه،پژوهشنامه مطالعات آرشیوی
فصلنامه ای است علمی–تخصصی درحوزه اسناد مکتوب وشفاهی که قصد دارد پژوهش هایی را باتکیه براسناد موجود در آستان قدس و سایر مراکز آرشیوی منتشرکند.