تا سال 1390، تعداد بسیاری از واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور با استفاده از نرم افزارهای مختلف، خدمات کتابخانه خود را به شکل مستقل و صرفا در محل کتابخانه ارائه میدادند. از میان این واحدها تعداد اندکی امکان جستجوی اطلاعات در منابع کتابخانه را از طریق اینترنت دارا بودند. بدین شکل که دانشجو یا محقق میتوانست با اتصال به سایت اختصاصی آن واحد دانشگاهی به جستجو در منابع کتابخانه همان واحد بپردازد.
با پیشرفت روزافزون تکنولوژی اطلاعات و گسترش آن در علم اطلاعرسانی، استقبال کتابخانهها و مراکز اسناد از یکپارچهسازی اطلاعات و استفاده از امکانات و زیرساختهای اینترنتی در سطح کشور افزایش یافت. پیرو این تغییرات، سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی نیز ایجاد شبکهای یکپارچه و سازمان یافته را به عنوان مهمترین نیاز در مکانیزه نمودن امکانات کتابخانههای دانشگاهی در اولویت قرار داد.
انعقاد تفاهمنامه بین سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی و شرکت نوسا مبنی بر تجهیز تمامی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور، به نرمافزار سیمرغ و ایجاد شبکه یکپارچه سیستم کتابخانههای دانشگاه آزاد اسلامی (سیکا) در سال 1390 منجر به تحقق این هدف بزرگ گردید.
از همان ابتدا بسیاری از واحدهای دانشگاه آزاد در نقاط مختلف کشور اقدامات لازم جهت نصب نرمافزار را هر چه سریعتر فراهم آورده و شبکه سیکا با حضور تعدادی از واحدهای دانشگاه آزاد ایجاد شد.
دیگر واحدهای دانشگاه آزاد نیز با ملاحظه و بررسی امکانات و قابلیتهای این شبکه و یکپارچگی اطلاعات در واحدهای مختلف، بستر مناسب جهت نصب نرم افزار را آماده و یکی پس از دیگری به سیکا پیوستند.
مزایای مهم شبکه سیکا
• امکان اشتراک و جستجوی همزمان منابع کتابخانهای، به عنوان مثال:
o امکان جستجوی پایاننامههای موجود در کلیه واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی جهت انتخاب موضوع پیشنهادی برای پایاننامه و اطمینان از غیرتکراری بودن آن
o تسهیل در امر فهرستنویسی بنیادی یک سند با مشاهده فهرستنویسیهای انجام شده در واحدهای دیگر دانشگاه آزاد موجود در شبکه سیکا
• مدیریت مستقل منابع واحدهای دانشگاهی و عدم وابستگی کاری به شبکه متمرکز
• امکان ایجاد نظام امانت بین کتابخانهای در سراسر کشور
• یکپارچه شدن سیستم کتابخانههای واحدهای دانشگاهی، تحت شبکهای کاملا Online و مبتنی بر دادههای واقعی