قدیمیترین نُسخ خطی آستان قدس رضوی از آثار شیخ اشراق، رونمایی شد
نوزدهمین سهشنبۀ فرهنگی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، با رونمایی از قدیمیترین نسخ خطی از آثار شیخ اشراق همراه شد.
به گزارش گنجینۀ رضوی، همزمان با روز بزرگداشت شیخ شهابالدین سهروردی، کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی در نوزدهمین سهشنبۀ فرهنگی، قدیمیترین نسخ خطی خود از آثار شیخ اشراق را رونمایی کرد. نسخۀ دستنویس «التنقیحات فی شرح التلويحات» قدیمیترین اثری بود که در این مراسم از آن رونمایی شد. کارشناس نسخ خطی آستان قدس رضوی در این خصوص اظهار داشت: این اثر شرح و توضیح کتاب «التلویحات» شیخ اشراق است که توسط عزالدوله سعدبنمنصور، معروف به ابنكمونه شرح شده و در سال 705هجری به دست عبدالرحمنبنمحمودالقرمى کتابت شده است.
سیدرضا صداقتحسینی به معرفی یکی دیگر از آثار رونمایی شده پرداخت و گفت: رسالۀ «مونس العشاق» یا «حقیقت عشق» در موضوع عشق و عرفان، دیگر اثر نفیس این مجموعه است که به خط نستعليق سه ستونه و در اوراق مجدول به طلا و تحرير کتابت شده است. وی همچنین به «شرح حکمهالاشراق» اشاره کرد و اظهار داشت: این نسخه نیز شرح قطبالدین شیرازی بر «حکمهالاشراق» سهروردی به عنوان مهمترین اثر سهروردی است که در قرن 11 به دست عبدالغنیبنمحمدحسینی مشهدی به خط نستعلیق 20 سطری کتابت شده است.
«رسالهالطیر» دیگر اثر شیخ اشراق، با موضوع عرفان و با خط نستعلیق 16سطری، چهارمین نسخۀ دستنویس آثار سهروردی است که ظهر امروز به عنوان نمونه از آنها رونمایی شد.
صداقتحسینی افزود: کتابخانۀ آستان قدس رضوی به عنوان یکی از غنیترین کتابخانههای منطقه و جهان اسلام دارای آثار نفیس و منحصربهفردی از رجال، دانشمندان، حکما، فیلسوفان و عارفان بزرگ است و این درحالی است که حدود 75 نسخه خطی از آثار شیخ اشراق به زبان عربی و فارسی در موضوعات عرفان، فلسفه، تصوف، حکمت، اخلاق و ادبیات در این گنجینه وجود دارد.
همچنین در ابتدای این نشست، محمد وفادارمرادی، محقق و کارشناس نسخ خطی به بیان سخنانی دربارۀ شیخ شهابالدین سهروردی، اندیشههای شهودی او و معرفی آثار این عارف بزرگ پرداخت.
لازم به ذکر است، آثار رونمایی شده در قالب نمایشگاه به مدت یک هفته در گنجینۀ قرآن و نفایس موزۀ آستان قدس رضوی واقع در صحن کوثر حرم مطهر در معرض دید عموم قرار دارد.