تبلور دانش در سازمان کتابخانههای رضوی با پژوهشمحوری
به مناسبت هفتۀ پژوهش و فناوری، کارشناس پژوهش سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از سیر پژوهش این سازمان در سدۀ اخیر، خبر داد.
به گزارش گنجینۀ رضوی، «انیس میری بعد» با بیان اینکه سابقۀ تحقیق و پژوهش در سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی به سال 1305 خورشیدی برمیگردد، توضیح داد: انتشار اولین فهرستهای کتابخانه به نام «فهرست کتب خطی کتابخانۀ آستان قدس رضوی» به عنوان اولین گام پژوهشی در این سازمان» رقم خورد.
وی افزود: کتابهای منتشرشده توسط سازمان در سالهای قبل از انقلاب به تعداد 17 عنوان میرسد که از این تعداد ، 13عنوان در موضوع نسخههای خطی و 4 عنوان در موضوع تاریخ بوده است.
میری با ابراز اینکه رویکرد پژوهشی این سازمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی دچار تحوّل قابلملاحظهای شده است اضافه کرد: در این دوره علاوه بر ترجمه و تألیف کتاب، در موضوعات مرتبط با فعالیتهای سازمان (نسخ خطی، مرمّت آثار، معرفی اشیای موزهای، علوم کتابداری)، انتشار مجله و روزنامه هم در دستور کار قرار گرفت که در نتیجۀ آن، تعداد کتابهای منتشرشده از سال 1361تا 1379 به 31 عنوان کتاب میرسد.
وی ادامه داد: از این تعداد 18 عنوان مربوط به نسخ خطی، 6 عنوان در حوزۀ مطبوعات، 2عنوان در حوزۀ مرمّت آثار، 2 عنوان در حوزۀ تاریخ، 2عنوان در حوزۀ علوم کتابداری و 1 عنوان در موضوع موزه و میراث فرهنگی است.
میری تشکیل شورای پژوهش و تعیین فردی در سمت «کارشناس پژوهش سازمان » در سال 1379 را فصل جدیدی از فعالیتهای علمی و پژوهشی سازمان عنوان کرد و ادامه داد: از این زمان، فعالیتهای پژوهشی بهصورت انجام طرحهای پژوهشی آغاز شد.
وی با بیان اینکه از سال 1382 تا حال حاضر، تعداد30 طرح پژوهشی تألیفی و 38 طرح پژوهشی اجرایی انجام شده است تصریح کرد: در بخش طرحهای پژوهشی تألیفی تعداد 12 عنوان مربوط به علم اطلاعات و دانششناسی، 2 عنوان در حوزۀ مطبوعات، 5 عنوان در حوزۀ مرمّت آثار، 7 عنوان در حوزۀ اسناد و تاریخ و 4 عنوان در حوزۀ نسخ خطی است. در بخش طرحهای پژوهشی اجرایی نیز، 26 عنوان مربوط به موزه، 4 عنوان در حوزۀ علم اطلاعات و دانششناسی، 3 عنوان در حوزۀ فناوری اطلاعات و 5 عنوان در حوزۀ مرمّت آثار است.
کارشناس پژوهش کتابخانۀ آستان قدس رضوی آثار چاپشده طی سالهای 1379 تا 1397 را بیش از 90 عنوان اعلام کرد و گفت: از این تعداد 8 عنوان مربوط به علم اطلاعات و دانششناسی، 20 عنوان در حوزۀ اسناد و تاریخ، 6 عنوان در حوزۀ مطبوعات، 10عنوان در مورد موزه، 43 عنوان در مورد نسخ خطی و 3 عنوان در حوزۀ دیجیتال است.
میری در پایان، از تشکیل انجمن پژوهشگران در سال 1385 خبر داد و گفت: برگزاری نشستهای علمی با هدف اشتراک دانش بین همکاران از مهمترین فعالیتهای این انجمن است که در این راستا تاکنون 185نشست علمی توسط پژوهشگران داخل سازمان و 43 نشست علمی توسط پژوهشگران و اساتید خارج از سازمان برگزارشده است.