7اسفند/ درگذشت آیت الله سید مهدی عبادی امام جمعه مشهد( 1383-ش)
پدر ایشان حجت الاسلام و المسلمین حاج سید حیدر عبادی از روحانیون شناخته شده جنوب خراسان بود که زندگیاش را از راه تبلیغ و همچنین کار کشاورزی تامین میکرد.
وی پس از اتمام دوره ابتدایی، وارد مدرسه علمیهای که پدرش در خوسف تاسیس کرده بود، شد و مدتی در آنجا و مدتی هم در مدرسه معصومیه بیرجند، به تحصیل ادبیات پرداخت. ایشان پس از چهار سال راهی مشهد مقدس شد و به مدت سیزده سال از محضر عالمان برجستهای چون حاج میرزا احمد مدرس یزدی، حاج شیخ هاشم قزوینی، حاج شیخ مجتبی قزوینی، حاج میرزا جواد آقا تهرانی و دیگران کسب فیض نمود.
آیت الله عبادی در سال 1344 شمسی عازم نجف اشرف شد و به مدت سه سال در دروس خارج فقه و اصول بزرگانی مانند مرحوم امام خمینی(ره)، آیت الله العظمی خوئی و آیت الله وحید خراسانی شرکت کرد. او در سال 1347 شمسی به ایران بازگشت و به مدت پانزده سال در شهر مقدس قم، به علمآموزی و تدریس در حوزه پرداخت. ایشان در حوزههای علمیه مشهد و قم علاوه بر تحصیل و تبلیغ، تا سطوح عالیه را نیز تدریس نمود و در کنار درس و بحث، به روشنگری در خصوص انقلاب و مسائل سیاسی و اجتماعی نیز میپرداخت.
آیت الله عبادی، در دوران انقلاب اسلامی به فعالیتهای سیاسی روی آورد و جلسات سیاسی و فرهنگی در مدرسه سلیمان خان مشهد تشکیل داد. وی در سال 1343 شمسی با هماهنگی مقام معظم رهبری پس از اقامه نماز به امامت آیت الله قمی در مسجد گوهرشاد به سخنرانی و افشاگری علیه رژیم پهلوی پرداخت و واکنش رژیم را برانگیخت. ایشان پس از پیروزی انقلاب به دستور امام راحل به مدت چهارده سال امامت جمعه زاهدان و نماینده ولی فقیه در استان سیستان و بلوچستان را عهدهدار شد.
تاسیس بازار جامع زاهدان و احداث بیمارستان رسول اکرم(ص) در منطقه فقیرنشین زاهدان و کمک به محرومان جامعه، یاری رساندن به زلزله زدگان کرمان و شمال و جنوب خراسان و دیگر نقاط کشور، توسعه و ترمیم مسجد جامع زاهدان، کمک به احداث پانزده باب مدرسه در زاهدان به نام چهارده معصوم و شهدای مسجد حضرت علی بن ابی طالب(ع) و تاسیس چندین مسجد در استان سیستان و بلوچستان از جمله خدمات فرهنگی و اجتماعی آیت الله عبادی در این مدت بوده است. همزمان با شروع جنگ تحمیلی، فرزندان ایشان همواره در جبههها حضوری دائم داشتند و سرانجام دو فرزند برومندش به نامهای سید محمد علی و سید محسن در جبهههای حق علیه باطل به فیض شهادت رسیدند و در بهشت شهدای زاهدان خاکسپاری شدند.
آیت الله عبادی در مهر ماه سال 1372 شمسی با توجه به فضا و شرایط خاصی که در استان خراسان بود، به امر مقام معظم رهبری، امامت جمعه مشهد مقدس را پذیرفت و با کوله باری از تجربه و مدیریت، در شهر مقدس مشهد سکونت نمود. وی در سال1379 دو دوره از طرف مردم استان سیستان و بلوچستان و یک دوره هم از استان خراسان در مجلس خبرگان رهبری حضور یافت. ایشان بسیار متواضع و با تقوا بود و با مردم رابطه بسیار خوبی داشت و سالها در جوار حرم شریف ثامن الحجج(ع) خدمت کرد. این عالم بزرگوار در بهمن ماه سال 1383 شمسی پس از بازگشت از سفر نهبندان، در 30 کیلومتری تربیت حیدریه تصادف کرد و از آنجا به مشهد منتقل و در بیمارستان امدادی بستری گردید. ایشان پس از مدتی به منزل بازگشت و سرانجام در سوم اسفند ماه سال 1383 به دلیل حمله قلبی و عارضه تنفسی دار فانی را وداع گفت.
منبع: مشاهير حوزه علميه خراسان: نگاهي به زندگينامه و خاطرات علما و بزرگان حوزه علميه خراسان/ عليرضا نوروزي؛ با همکاري و نظارت: مجتبي نوروزي.- مشهد: نسيم رضوان، ۱۳۹۰.