بیش از 850 نسخۀ کهن خطی و چاپ سنگی از ملاصدرا در آستان قدس رضوی
به گزارش گنجینۀ رضوی، آثار ارزشمندی در قالب نسخههای کهن خطی و چاپ سنگی از ملاصدرای شیرازی (زادۀ 979 قمری در شیراز- متوفی 1050 قمری در بصره) در گنجینۀ کتب خطی کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی نگهداری میشود.
از مهمترین این نسخهها، نسخهاي از شرح «هدايه الحکمه» است که در سال 1071 قمري به خط نستعليق به قلم «هاديبن عبدالواحد شافي رضاقلي» کتابت شده است.
نسخۀ نفیسی از «الحکمه المتعالیه» در گنجینه نگهداری میشود که در سال 1077 قمری تصحیح شده و داراي جلد تیماج ضربی دارای ترنج و سرترنج و حواشی زنجیرهاي است.
در موضوع حکمت و فلسفه، اثري با نام «رساله في الواردات القلبيه في معرفه الربوبيه» (التسبيحات القلبيه) از ملاصدرا در گنجینه موجود است که در سال 1088 قمري به خط نستعليق کتابت شده است.
همچنین حاشيه در شرح رسالۀ شمسيه در منطق به خط زيباي نسخ ممتاز 19 سطري در اين گنجينه نگهداري ميشود که حاشیهنویس دوم آن، ملاصدرا است که در قرن يازدهم بر کتاب حاشيه زده است. متن این اثر از کاتبي قزويني است که قطبالدين راضي در قرن هفتم قمری بر آن شرح نوشته و محشي اول آن، ميرسيد شريف جرجاني در قرن نهم قمری است.
از دیگر آثار ملاصدرا در گنجینۀ رضوی، نسخهاي با نام «المبدأ و المعاد» به خط نستعليق در سال 1309 قمري است که به دست سيدمحمد شوشتري وقف آستان قدس رضوی شده است.
گفتنی است که صدرالدین محمدبن ابراهیم قوام شیرازی مشهور به «ملاصدرا» و «صدرالمتألهین»، متأله و فیلسوف شیعۀ ایرانی سدۀ یازدهم هجری قمری و بنیانگذار مکتب فلسفی حکمت متعالیه است. آثار او را میتوان نمایشدهندۀ نوعی تلفیق از هزار سال تفکر و اندیشۀ اسلامی پیش از زمان او به حساب آورد. مدفن او در حرم مطهر امام علی(ع) در نجف اشرف واقع شده است.
گنجینه نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی بیش از یکصدهزار نسخه خطی نفیس و تاریخی در موضوعات گوناگون در اختیار دارد که همه آنها مراحل دیجیتالسازی را پشت سر گذاشتهاند. بخشی از این آثار در سایت کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی به آدرس digital.aqr.ir در دسترس است و علاقهمندان میتوانند با مراجعه به این درگاه اینترنتی از این نُسخ بهرهمند شوند