نخستین نظامنامه در شرح وظایف کارکنان کتابخانه و ارائه خدمات به مراجعان، موجود در مرکز نسخ خطی آستان قدس رضوی
یکی از اقدامات مورد توجه در کتابخانه آستان قدس رضوی ، تدوین نخستین نظامنامه در ایران به تاریخ 7 خرداد 1313 ش ، در خصوص تعیین وظایف کارکنان کتابخانه و ارائه خدمات به مراجعان است. مکاتبات در باب ضرورت تدوین این نظامنامه درآرشیو اسناد آستان قدس با شماره 99099 موجود است ، آنچه از اسناد مستفاد می شود، رئیس وقت کتابخانه آستان قدس، عبدالعلی میرزا اوکتایی به دلیل افزایش مراجعان به کتابخانه و جهت جلوگیری از تعلل کارکنان کتابخانه از وظایف مقرر، همچنین حفظ احترام و تکریم مراجعان ، نظام نامه مذکور را تنظیم نموده است . متن این نظام نامه به صورت تجلید شده در مرکز نسخ خطی آستان قدس با شماره 16843 به خط نستعلیق و در چهار برگ نگهداری می شود.
مفاد نظام نامه مورد نظرکه در 27 ماده تنظیم شده است ، شامل نکاتی است که تا آن زمان در رابطه با اداره امور کتابخانه در ایران ، بی نظیر است. از جمله می توان به این موارد اشاره کرد:
1. هدف از تشکیل هر کتابخانه ای را ارائه خدمات به مراجعان دانسته و در آن به ضرورت داشتن رفتار مؤدبانه و ایجاد امکانات لازم در جهت جلب رضایت آنان تأکید شده است. از 27 ماده ، 14 مورد آن در باب حفظ احترام و تکریم مراجعه کننده است .
2. مشخص نمودن وظایف کتابداران و موزعین و تأکید بر انجام حسن وظایف.
3. توجه به مسائل امنیتی و محافظت از منابع .
اهمیت اجرایی شدن مفاد نظام نامه تا به آنجاست که کارکنان کتابخانه در صورت عدم رعایت قوانین آن، در دفعه نخست به تذکر شفاهی و در دفعه دوم به تذکر کتبی محکوم می شدند .در صورت تکرار نافرمانی در بار سوم ، مجبور به پرداخت جریمه نقدی از پنج تا پنجاه ریال می شدند. در مرحله چهارم، محروم شدن از اضافه حقوق به مدت دوسال و در دفعه پنجم،یک ماه تعلیق از خدمت، بدون حقوق و در مرتبه ششم به انفصال دائمی از خدمت محکوم می شدند.
موارد مذکور، پیشگامی و همت متصدیان امور در جهت ارائه خدمات مطلوب ، حفظ تکریم و جذب مراجعان به کتابخانه را نشان می دهد؛ امری که هم اکنون نیز مورد اهتمام ویژه مسئولان این کتابخانه است.