گذری بر زندگینامه واقف کتابخانه حکیم در تهران
۱۴۰۳-۰۲-۲۶

عکس ها و اسنادی که از نوجوانی تا کهنسالی آیت الله سیدمحمدتقی حکیم را ترسیم می کند

آیت الله سید محمدتقی حکیم، زاده سال ۱۳۰۵شمسی در شهر شوشتر و نواده حاج سید علی شوشتری، عارف بزرگ و مصاحب و وصی شیخ مرتضی انصاری شوشتری (عالم بزرگ و فقیه شیعه) است که سال 1375 با اهدای ۱۵ هزار جلد از کتاب‌های چاپی، ۱۲۰ جلد از کتاب‌های چاپ سنگی و ۱۵۰ جلد از کتاب‌های خطی، تماما متعلق به کتابخانه شخصی خود، کتابخانه عمومی این محل را زیر نظر آستان قدس رضوی افتتاح کرد.

به گزارش گنجینه رضوی، تعداد 266عکس و مجموعه بزرگ اسنادی از مجموعه کتابخانه آیت الله سید محمد تقی حکیم به مرکز اسناد سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی وارد شد که طبقه بندی آن در کنار ذکر وقایعی از شرایط اجتماعی و سیاسی جامعه، سیر زندگی این عالم را بیان کرده است.
عکس های این مجموعه محدوده زمانی سال های 1378-1318شمسی را در بر دارد که قدیمی ترین آن متعلق به سال 1318شمسی  است که در آن آیت الله سید محمد تقی حکیم در دوران نوجوانی به همراه فرزندان سید علی سلامی در شوشتر دیده می شوند.
از دیگر عکس های مهم این مجموعه تصویر مراسم کلنگ زنی مدرسه حجتیه قم در سال 1326شمسی است که در این عکس آیت الله سید محمد حجت کوه کمری به همراه تعدادی از علما و روحانیان به نام آن زمان  در این مراسم  شرکت داشتند.
دوران نوجوانی ،جوانی و میان سالی و پیری آیت الله سید محمد تقی حکیم مرضیه حکیم همسر ایشان و خاندان وابسته،  تصاویر سفر ایشان به کشورهای آلمان ،فرانسه و سوئیس و شهرهای ژنو ،برلن و مونیخ و ...در سال 1353، عکس های متفرقه با موضوعات مختلف همچون اقامه نماز جماعت توسط محمد علی رجایی، عکس رهبران حزب جمهوری اسلامی در سال 1360 برخی از موضوعات تصاویری است که در مجموعه اهدایی به چشم می خورد.
در بخش اسناد نیز که محدوده تاریخی این مجموعه، از اواخر دوره قاجاریه تا زمان درگذشت ایشان را شامل می شود، مجموعه ای بالغ بر یکهزار و دویست و شانزده پوشه سند است که فرآیند آماده سازي و عنوان دهي و فهرست نويسي آن به اتمام رسیده است.
سفرنامه های سوریه، لبنان، فلسطین، شرح حال علمای شوشتر، دست نوشته های علمی وی، مدارک تحصیلی، مکاتبات و جزوات درسی ایشان در دانشکده الهیات تهران، ارتباط وی با حوزه های علمیه، جمعیت خوزستانیهای مقیم تهران، دعوت شدگان به دین اسلام توسط وی، رفع اختلافات و رسیدگی به شکایات، نظارت بر موقوفات حمام، تکیه حصار بوعلی، شرکت تعاونی حصار بوعلی، شرکت در همایش ها و سمینارهای علمی، مکاتبات وی به عنوان رئیس کمیته انقلاب اسلامی نیاوران، مکاتبات وی با بنیادهای انقلابی،سپاه پاسداران، جهاد سازندگی، بنیاد نهج البلاغه وسازمان تبلیغات اسلامی و اسناد و مکاتبات مالی و اداری کتابخانه وقفی وی از جمله شاخص ترین اسنادی است که در این مجموعه موجود است.

آیت‌الله سید محمدتقی حکیم، تحصیلات علوم شرعی را در اهواز نزد شیخ میرزا محمدجعفر انصاری و آقا سید محمدتقی آل‌طیب، در نجف اشرف محضر استادانی چون حاج میرزا حسن یزدی، آقا شیخ محمدتقی ایروانی، آقا شیخ مجتبی لنکرانی و آقا سید عبدالعلی سبزواری و همچنین در قم در محضر حجت‌الاسلام سید محمدکاظم آل‌طیب، شیخ مصطفی عاملی، شیخ ابوالقاسم نحوی، شیخ ابوالفضل قمی، شیخ ابوالقاسم آشتیانی گذرانید. محمدتقی حکیم همچنین در نجف اشرف از دروس خارج فقه آیات عظام سید محسن حکیم و سید ابوالقاسم خوئی بهره برد.
آیت الله حکیم از معتمدان و شخصيت‌هاي تأثيرگذار در منطقه حصار بوعلی نیاوران تهران بوده و در بسياري از تصميم‌گيري‌هاي اداري و اجتماعي آن منطقه صاحب نظر و در حل اختلافات فعال و نقش به سزایی داشته و مورد وثوق قشر علمي و مذهبي نيز بوده است.
از ایشان بیش از ۲۰ عنوان کتاب منتشر شده که از جمله آن می توان به  کتاب‌هایی همچون  «الهام از گفتار علی علیه‌السلام»،  «قرآن از زبان قرآن»، «درسهایی از مکتب امام صادق(ع)»،  «حقوق زن در دین اسلام» اشاره کرد.
این عالم ربانی در روز چهارم اسفند ماه 1400 چشم از جهان فرو بست و درآستان مقدس امامزاده صالح تجریش به خاک سپرده شد.

 

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید