روزنامه خراسان دوره قاجار طی نشست علمی معرفی شد
به گزارش گنجینه رضوی، ابراهیم حافظی، رئیس اداره مطبوعات رضوی، در این نشست که در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی برگزار شد، با اشاره به مهجور بودن روزنامه ها در امر تحقیقات، آنها را منابعی مهم در مورد تاریخ معاصر خواند.
وی تصریح کرد: بسیاری منابع قدیمی از منابع مطبوعاتی همچون کاغذ اخبار، وقایع اتفاقیه و ... در آرشیو اداره مطبوعات آستان قدس رضوی وجود دارد که هنوز بخش عمده ای از آنها ناشناخته هستند.
حافظی به سه روزنامه خراسان در دوره های مختلف اشاره کرد که نخستین آن با مسئولیت سید حسین اردبیلی مربوط به دوره قاجار، دومین روزنامه آن با مسئولیت سید محمد طباطبایی مربوط به اوایل دوره رضا شاه و سومین روزنامه خراسان از سال 1328 است که تا کنون در حال ادامه به فعالیت است.
وی با اشاره به امکان پیگیری و دنبال کردن یک موضوع خاص از طریق مطبوعات محلی، به حدود 3000 عنوان روزنامه و مجله در حوزه خراسان موجود در آرشیو مطبوعات اشاره کرد و معرفی و استخراج محتوای آنها توسط محققان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی را ضروری دانست.
در ادامه دکتر تهمینه رئیس السادات، استادیار گروه تاریخ دانشکده ادبیات، به نقش مطبوعات محلی در تحقیق و پژوهش پرداخت و بر لزوم برقراری ارتباط مطبوعات آستان قدس رضوی با دانشکده ادبیات و سایر دانشکده های دانشگاه فردوسی برای استفاده بیشتر از منابع غنی موجود و پیشبرد بهتر پژوهشها و نیز انتخاب موضوع از بین روزنامه ها برای دانشجویان تاکید کرد.
وی، مطبوعات محلی را برای پیشرفت و توسعه مردم منطقه و نهایتا کل جامعه لازم دانست و نقش مهم آن را در شناسایی و جمع آوری کمبودها، مشکلات و نیازهای هر منطقه و همچنین ایجاد همبستگی، اعتماد و مشارکت ملی و از سوی دیگر افزایش ارتباط مردم با مسئولین یادآور شد.
جواد نوائیان رودسری دانشجوی دکترای تاریخ ایران دوره اسلامی در ادامه این جلسه به توصیف و تحلیل شرایط خاص همزمان با چاپ روزنامه خراسان (اسفند 1287- مرداد 1288) با مدیریت سید حسین اردبیلی پرداخت و ضمن برشمردن طیفهای مختلف این دوره در ارتباط با مشروطه در مورد زندگی و فعالیتها، آشنایی و ارتباط با انجمن دموکرات، تدریس در مدارس مشهد، آشنایی با ملک الشعرا بهار مدیر روزنامه نیز توضیحاتی ارائه داد.