در دویست و دهمین برنامه سه‌شنبه‌های علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی
۱۴۰۳-۰۴-۲۰

تاریخچه و اهمیت ثبت ملی «قهوه یزدی» در کتابخانه و موزه وزیری یزد روایت شد

دویست و دهمین برنامه سه‌شنبه‌های علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی با محوریت روایت تاریخچه و اهمیت ثبت ملی قهوه یزدی در کتابخانه و موزه وزیری یزد برگزار شد. به گزارش گنجینه رضوی، این مراسم به مناسبت گرامی‌داشت 8 تیرماه، سالروز ثبت ملی قهوه یزدی و 18 تیرماه، سالروز ثبت جهانی شهر یزد، با حضور سیدمصطفی فاطمی، معاون توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، جمعی از مسئولان کتابخانه و موزه وزیری یزد، فعالان در حوزه قهوه یزدی و فرهنگ‌دوستان این شهر، سه‌شنبه، 19 تیر 1403 در سالن همایش‌های این کتابخانه برپا شد.

اهمیت هویت تاریخی و فرهنگی یزد
سیدمصطفی فاطمی، معاون توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی و گردشگری در این مراسم با بیان اینکه غذاهای سنتی، نوع پوشش و آیین‌ها، همگی تشکیل‌دهنده فرهنگ یک شهر هستند، اظهار کرد: فرهنگ گاهی در فراغت و گاهی در نیاز بوجود می‌آید. در این میان، نیاز ما موجب شکل‌گیری فرهنگ ما شده است چنان‌که فرهنگ ایران با سایر نقاط دنیا تفاوت دارد.
وی با تأکید بر اینکه یزد دارای هویت تاریخی خاصی است که متعلق به این شهر است و حفظ آن امری مهم و ضروری است، گفت:  گردشگران داخلی و خارجی نیز برای اصالت فرهنگی یزد، ارزش قائل هستند.
فاطمی بر اهمیت حوزه گردشگری در اقتصاد شهر یزد تأکید کرد و افزود: این شهر در کنار هویت اصیل فرهنگی که دارد، باید به پایتخت گردشگری نیز مبدل شود؛ چراکه همگان از بُعد گردشگری به این شهر نگاه می‌کنند.
 وی با اشاره به فعالیت‌های بسیاری که در حوزه تاریخ و تمدن شهر یزد انجام شده است، بیان کرد: کمتر شهری همچون یزد وجود دارد که هویت خود را از سده‌های گذشته همچنان حفظ کرده باشد.  
معاون توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی و گردشگری با تأکید بر جایگاه خوب یزد در حوزه گردشگری ایران افزود: امیدوارم، روزی این شهر به عنوان یک مرکز میراث فرهنگی و گردشگری در آسیا مطرح شود.
همچنین وی ضمن اشاره به تلاش‌ها و اقدامات انجام شده برای ثبت جهانی شهر یزد و ثبت قهوه یزدی در فهرست آثار ناملموس ملی خاطرنشان کرد: نوشیدنی ایرانیان ابتدا قهوه و سپس چای بوده است، در حالی که مردم تصور دیگری در این خصوص دارند.

پذیرایی از عزاداران حسینی با قهوه یزدی
قهوه یزدی که در سال 1398 در فهرست آثار ناملموس ملی ثبت شده است، بیشتر در مراسم عزاداری به‌ویژه در سیزدهم ماه محرم مصرف می‌شود.
یکی از ابتکارات مرحوم حجت‌الاسلام وزیری، بانی و واقف کتابخانه وزیری یزد آن بود که ترتیبی داد تا در سیزدهم محرم، دسته‌ها و هیئت‌های عزاداری در مسجد ملا اسماعیل این شهر جمع شوند و به عزاداری بپردازند.
پذیرایی از شرکت‌کنندگان این مراسم و سپاس از تلاش‌های مردم در دهه اول محرم بر عهده روحانیون است. در واقع‌، روحانیون از مردم عزادار با قهوه یزدی در این آیین باشکوه میزبانی می‌کنند. بنابراین، این مراسم، جنبه فرهنگی و مذهبی دارد. همچنین قدیمی‌ترین سند مربوط به شیوه پخت قهوه یزدی مربوط به 190 سال قبل در خانه امام حسینی یزد است.
پخش کلیپی با محوریت تاریخچه قهوه یزدی، فعالیت قهوه‌خانه‌ها از دوره شاه عباس صفوی و رواج مصرف آن در کشور و تغییر طبع و طعم قهوه توسط یزدی‌ها به اقتضای نیاز خود، از دیگر برنامه‌های دویست و دهمین برنامه سه‌شنبه‌های علمی و فرهنگی سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در شهر یزد بود.  

 

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید