56 اثر موزه رضوی به ثبت ملی رسید
به گزارش گنجینه رضوی، جلسه نهایی ثبت ملی ۵۶ اثر کاندید موزه رضوی با حضور هیئت ثبت ملی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و جمعی از مدیران و کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی و مجموعه آستان قدس رضوی، چهارشنبه، ۲۰ تیرماه ۱۴۰۳ در موزه قرآن و نفایس حرم مطهر حضرت رضا(ع) برپا شد.
در این نشست سیدجواد موسوی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی اظهار کرد: جای جای آستان حضرت رضا(ع)، موزه است، از اینرو تقاضا داریم کارگروهی ویژه برای حرم مطهر رضوی تشکیل شود.
وی افزود: در معرفی داشتههایمان در شهر مشهد، به مجموعه حرم مطهر کمتر توجه شده است و بیشک آثار ملموس و ناملموس این آستان مقدس نیاز به توجه خاص دارد.
اهمیت خاص میراث حرم مطهر رضوی
در ادامه، علیرضا ایزدی، مدیرکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی کشور نیز گفت: آستان حضرت رضا (ع)، نمونه بارزی از فرهنگ ایرانی اسلامی است و تمامی آثار ملموس و ناملموس، منقول و غیرمنقول و همچنین آیین و رویدادهای این آستان مقدس، دارای ارزش است.
وی افزود: بیتردید وظیفه ما در خصوص شناخت و معرفی بهویژه انتقال این آثار به نسلهای آینده به مراتب حساستر و مهمتر است و در راستای پاسداری و صیانت از آنها باید تلاش خاصی کرد.
ایزدی ضمن تقدیر از تعامل سازنده مجموعه آستان قدس رضوی با وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گفت: حرم مطهر رضوی مصداق بارز معماری ایرانی اسلامی نیز است و حفاظت و حراست از آن ضروری است.
وی بیان کرد: با برنامهریزی دقیق و تعامل با نهادهای مربوطه باید در این امر کوشید، در این میان، ما آمادگی هر گونه فعالیت و همکاری را با این مجموعه؛ چه در شناخت و معرفی آثار و چه ارائه طرحهای مشورتی داریم؛ چراکه همه ما دلبسته به این آستان مقدس هستیم و باید دِین خود را به آن ادا کنیم.
همچنین ایزدی با تأکید بر اینکه آیینها و رویدادهای مقدسی که در حرم مطهر رضوی برگزار میشود، اصالت فرهنگی، مذهبی و ملی دارد و ممکن است در گذر زمان به فراموشی سپرده شود، خاطرنشان کرد: بیتردید تشکیل کارگروه ویژه در حوزه حرم مطهر رضوی نیز باید با نگاهی خاص مد نظر ما قرار گیرد تا شاهد افزایش چشمگیر تعداد آثار ثبت شده این آستان مقدس در آینده باشیم.
آستان قدس رضوی؛ پیشرو در ثبت آثار ملی
مهدی قیصرینیک، معاون موزهها و گنجینههای فرهنگی آستان قدس رضوی نیز ضمن ابراز خرسندی از برگزاری جلسه شورای ملی ثبت آثار تاریخی فرهنگی منقول کشور برای نخستین بار در موزه حرم مطهر رضوی گفت: موزههای آستان قدس رضوی با بیش از ۱۰ هزار اثر در طی سالهای گذشته موفق به ثبت ملی ۶۵ اثر نفیس شده بود.
معاون موزهها و گنجینههای فرهنگی آستان قدس رضوی افزود: بیشترین آثار تاریخی فرهنگی که در استان خراسان رضوی به ثبت رسیده است، متعلق به موزههای حرم مطهر رضوی است.
قیصرینیک ادامه داد: امسال نیز پرونده ثبت ۵۶ اثر موزههای این آستان مقدس تکمیل و برای شورای ملی ثبت آثار تاریخی فرهنگی منقول کشور ارسال شد که خدا را شاکر هستیم، این امر امروز نهایی شد.
همچنین منتخبی از 56 اثر موزه رضوی که در این جلسه ثبت ملی شد، توسط حشمت کفیلی، عضو شورای ثبت ملی آثار منقول تاریخی و هنری ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی و راحله یگانه، کارشناس فراهمآوری و تولید محتوای معاونت موزهها و گنجینههای فرهنگی آستان قدس رضوی، معرفی شد.
از جمله این آثار میتوان به «قرآن کریم مشهور به مصحف مشهد رضوی»، «در کوچک منبتکاری و گره چینی»، «قالی افشانبندی هندی مغولی»، «تنگ سفالی منقوش لعاب نشانده» و «صندوقپوش مخمل لندرهدوزی»، «قطعه نستعلیق ترکی به خط میرعماد الحسنی» و همچنین چند سکه ولایتعهدی امام رضا (ع)، اشاره کرد.