نمی دانیم چرا؟ (راه کامیابی و راز ناکامی در هدایت فرزندان)
🔸یوسف غلامی
🔻کودکان چگونه هدایت پذیر می شوند؟چرا گاهی از تلاشهای تربیتی نتیجۀ دلخواهی مشاهده نمیشود و گاه به عکس؟ این کتاب به صورت یک دوره آموزش غیر حضوری، پاسخ گوی همین دست پرسشها و دغدغههای خانوادههاست.
🌀 نویسنده در کتاب «نمیدانیم چرا؟» تلاش کرده تا به صورت کاربردی به مهمترین مسائل و چالشهای پیش روی والدین در تربیت فرزندان بپردازد.
مباحث ارائه شده در کتاب به گونهای است که از بدو ازدواج برای همسران قابل استفاده است، زیرا بایدها و نبایدهای دوران قبل از تولد فرزند نیز به صورت کاربردی ارائه شده است.
👈اصول ۹گانۀ تربیت، بخش عمدهای از کتاب را به خود اختصاص داده که در آن نگارنده، هر آنچه را والدین در تربیت صحیح و کارآمد فرزندان باید بدانند، متذکر میشود. توجه به شکلگیری شخصیت کودک از نکات مهم این بخش است که مؤلف با طرح مسائل ظریف، به والدین میآموزند که چگونه هویت و شخصیت خود را بیابند.
👈خطاهای تربیتی، موضوع دیگری است که اکثر والدین با آن درگیر هستند که گاه به اشتباه و با در نظر گرفتن نظرات غیرتخصصی در رابطه با فرزندانشان مرتکب میشوند. خطاهایی که بخشی از آن مرتبط با مراحل رشد شناختی پیاژه است و نگارنده در کتاب نمیدانیم چرا؟ با برشمردن بخشی از این خطاهای متداول، والدین را از ارتکاب به این خطاها راهنمایی میکند.
👈در این بین، تجربیات شخصی مؤلف از فرزندان خود نیز برای مخاطب میتواند ملموس و البته جذاب باشد. نظارت شدید بر رفتار کودکان، یکی دانستن هدف تربیت و نتایج تربیت، دستآموز نمودن فرزند، مقایسه بین کودکان و رفاه افراطی برای آسان ساختن تربیت فرزندان، از مهمترین مواردی است که به عنوان خطاهای تربیتی در این کتاب مطرح شده است.
☑️ نگارنده بر آن است تا با استفاده از ادبیات روان، مباحث تخصصی در حوزۀ تربیت کودک را برای والدین تبیین و در عین حال از سرگردانی والدین در تربیت فرزندانشان کم کند. مؤلف برای دستیابی به این هدف به منابع روانشناختی و دینی مختلف مراجعه کرده است.
🌠 از نکات حائز اهمیت در این اثر، استفادۀ بجا از آیات و روایات مرتبط با مباحث ارائه شده، است که نشاندهندۀ دغدغۀ مؤلف برای ارائه مباحث اسلامی در موضوع کتاب است. اثر به گونهای نوشته شده که فصلهای سهگانۀ کتاب (چاره اندیشیهای پیش از ازدواج و قبل از تولد، شایعترین خطاهای تربیتی و آنها چگونه هدایت و تربیت میشوند؟) بدون در نظر گرفتن ترتیب ارائه مباحث، قابل استفاده است و خواننده میتواند بر اساس نیازسنجی که خودش انجام میدهد از مباحث مختلف استفاده کند.