۱۳۹۳-۰۷-۱۲

کتابخانه تخصصی جغرافیا

این کتابخانه در سال 1380 تاسیس و راه اندازی شد. کتابخانه مذكور که هسته اولیه آن را عمدتا نقشه های موجود در مخزن چاپی تشکیل می دهد، اولین کتابخانه تخصصی سازمان محسوب می گردد.

در بدو راه اندازی این کتابخانه کلیه نقشه ها از مخزن چاپی تفکیک و به کتابخانه تخصصی جغرافیا منتقل گردید. از آنجایی که منابع جغرافیایی از لحاظ فیزیکی و محتوایی و نحوه استفاده، دارای تنوع و ویژگیهای منحصر به فرد می باشند و محافظت و ساماندهی آنها فضا و امکانات خاصی را می طلبد، لذا از مجموعه مخزن چاپي جدا شدند. در ادامه جهت توسعه و غنای منابع کتابخانه سایر منابع جغرافیایی نظيراطلسها، آمارنامه ها و سرشماريها به این مجموعه افزوده شد. همچنین نقشه های سیاسی و عملیات جنگی و نقشه های عملیات مشترک نیروی زمینی و نقشه های خلیج فارس از شاخصه های موجود در کتابخانه تخصصی می باشد.
این کتابخانه تلاش دارد تا با گردآوری انواع منابع جغرافیایی، راهنما و پاسخگوی مراجعینی باشد که برای پژوهش در سطوح مختلف ملی، ناحیه ای منطقه ای و همچنين در حوزه هاي تحقيقات دانشگاهي و كاربردي فعاليت دارند.
منابع جغرافیایی
منابع جغرافیا شامل کتابها، نقشه ها، اطلس ها، کره های جغرافیایی، فرهنگ ها، منابع سرشماری، آمارنامه ها و ... می شود. این مجموعه دارای بیش از 4000 نقشه جغرافیایی در مقیاس ها و موضوعات متنوع است   و دارای بیش از 6000کتاب و اطلس و پایان نامه و دارای قریب به 300 لوح فشرده می باشد.
• نقشه ها ی موجود شامل نقشه های توپوگرافی، طبیعی، تقسیمات سیاسی کشورها، گردشگری، نقشه شهرهای مختلف ایران، نقشه های سایر کشورهای جهان، از قدیمی ترین نقشه ها تا سالهای اخیر را به زبانهای فارسی و خارجی در بر گرفته است
• اطلسهای جغرافیایی شامل اطلس های بزرگ جهان، ایران، اطلسهای تاریخی، فضا و...که از برجسته ترین اطلسهای موجود می توان" اطلس ملی ایران" را که در 18 جلد می باشد نام برد.کتاب مرجع "Earth" از انتشارات Millennium House  در سال 2008 در سیدنی استرالیا به چاپ رسیده است. این اطلس از سری کتابهای آبی می باشد که در جهان در 2000نسخه چاپ شده است و دیگر بازچاپ نخواهد شد. شماره 337 آن در کتابخانه تخصصی جغرافیا نگهداری می شود. کتاب مذکور قریب 20 کیلوگرم وزن دارد. این مرجع به برسی کشورهای جهان در زمینه های تاریخ، جغرافیا، فرهنگ، اقتصاد، کشاورزی و... می پردازد. از دیگر منابع نفیس می توان به Special maps of Persia 1477 - 1925/ by Cyrus Alai.- Leiden; Boston: Brill, 2010. که شامل نقشه های تاریخی ایران می باشد، اشاره نمود.
• بیش از 6000 ، جلد کتاب تخصصی جغرافیا و علوم مرتبط  شامل متون قدیمی جغرافیا و همچنین کتابهای تخصصی دانشگاهی از دیگر منابع این مجموعه است.
• نرم افزارهای جغرافیایی شامل اطلس جهان، نرم افزار تنوع زیستی ایران و... هستند.
نقشه ایران که توسط مهندس بغایری در 1316 ه. ش ترسیم شده از نفایس نقشه ها می باشد. کتابهای مرحوم رزم آرا در حوزه جغرافیای نظامی نیز در این کتابخانه نگهداری می شود.
اطلس تاریخی ایران شامل نقشه های قبل از اسلام تاکنون، اطلس شیعه از رسول جعفریان و اطلس تاریخ اسلام از حسین مونس از منابع کمیابی هستند که نقشه های نفیسی جهت استفاده محققان و پژوهشگران را جمع آوری نموده است.
فرهنگ شهرها و استان های کشور و دانشنامه کشورها و قاره های جهان و منابعی در زمینه گردشگری از دیگر منابع کاربردی این کتابخانه می باشد.
در این کتابخانه نقشه های 1:25هزارم خراسان رضوی که اخیرا از سازمان نقشه برداری خریداری شده و در نخستین همایش"جغرافیا، پژوهش" که در 28 آذرماه 1398 رونمایی شد، خدمات رسانی می شود.

امکانات و خدمات:
روزآمد سازي مجموعه، نیازسنجی مطالعاتی مراجعان وایجاد ساختاری مناسب جهت امنیت نقشه ها و اطلسهای موجود در کتابخانه تخصصی جغرافیا از طریق اسکن و دیجیتال سازی این منابع از اهداف کتابخانه تخصصی محسوب می شود.
-    تلاش در راستای ارائه خدمات سهل الوصل و آسان به محققان و مراجعان با هدف تکریم ارباب رجوع اشاعه و ترویج فرهنگ مطالعه بر اساس آیین نامه ها و دستورالعملهای سازمانی.
-    ايجاد پايگاههاي اطلاعاتي نقشه ها و اطلسها جهت استفاده محققان و پژوهشگران به منظور ارتقاء تصوير سازماني
-    ارائه خدمات حضوري و غير حضوري به محققان سراسر كشور از طريق منابع ديجيتال شده.
-    مشاوره متخصص در امر مطالعه و هدایت سیر مطالعاتی مراجعان:(خادمیار تخصصی)با مدرک دکتری برای راهنمایی و ارشاد مراجعان در موضوعات جغرافیایی و علوم مرتبط.
-    استفاده از امکانات فیزیکی تخصصی(میزهای نقشه کشی) و لوازم و ادوات آن.
-    برگزاری نشست های تخصصی توسط اساتید

شرایط مراجعه کنندگان:
استادان دانشگاه، پژوهشگران، دانشجویان رشته های جغرافیا و گرایش های مختلف آن در سطح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری با ارائه کارت عضویت و یا ارائه کارت شناسایی معتبر می توانند از امکانات این کتابخانه برخوردار شوند.
این کتابخانه در حال حاضر در طبقه فوقانی ساختمان کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی(حرم مطهر) واقع شده است.
کتابخانه مذکور همه روزه از ساعت : 7:15 لغایت 13:30 و پنجشنبه ها تا 12:30 مفتوح می باشد.
تلفن: 05132232004 داخلی 3251

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید