کتابخانه گویای رضوی در راستای بهرهمندی نابینایان و کمبینایان اقصی نقاط کشور بهویژه در سطح شهر مشهد از خدمات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در سال 1383 پس از تهیه و آمادهسازی منابع و تجهیزات قابل استفاده روشندلان در جوار کتابخانه آیتالله شیخ مجتبی قزوینی(ره) راهاندازی شده است.
مطالعه و لذت ورق زدن کتاب حس خوشایندی است که زمان در حین آن به ورطه فراموشی سپرده میشود. اما آیا زمانی که چشمی برای خواندن نباشد، باید از این لذت محروم بود؟ پس سهم افراد روشندل از مطالعه کجاست؟
شاید پاسخ به این سئوال بود که مدیران هوشمند را بر آن داشت تا با تاسیس کتابخانههای گویا، نابینایان و کمبینایان را از این لذت بهرهمند کنند.
تحقق بخشیدن به رویای خواندن
کتابخانه گویای رضوی از جمله مراکزی است که با ایجاد امکانات قابل ملاحظه و تکمیل منابع شنیداری فرصت مطالعه را برای نابینایان فراهم کرده است. این کتابخانه در راستای بهرهمندی نابینایان و کمبینایان اقصی نقاط کشور بهویژه در سطح شهر مشهد از خدمات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در سال 1383 پس از تهیه و آمادهسازی منابع و تجهیزات قابل استفاده روشندلان در جوار کتابخانه آیتالله شیخ مجتبی قزوینی(ره) راهاندازی شده است.
گنجینهای از کتابهای صوتی
علی وظیفهدان مسئول کتابخانه گویای رضوی در خصوص منابع موجود این کتابخانه میگوید: «کتابخانه گویای رضوی با گردآوری مجموعهای کمنظیر شامل بیش از سیزده هزارپانصد عنوان منبع اطلاعاتی نظیر کتاب صوتی و منبع دیجیتالی در قالبها DVD،CD ، MP3 ، vcd و کتابهای چاپ بریل در موضوعات کمک آموزشی، علمی، فرهنگی، تاریخی، ادبی، سیاسی، اجتماعی و دیگر موضوعات و همچنین مجموعهای از نرمافزارهای ویژه روشندلان به این گروه از اقشار جامعه خدمات ارائه میکند».
چگونه دسترسی داشته باشیم؟
وظیفهدان در خصوص شیوه دسترسی روشندلان به منابع این کتابخانه توضیح میدهد: «سیاهه منابع این کتابخانه در قالب نرمافزار EXCELL بر روی وبسایت کتابخانه گویای رضوی به نشانی https://library.razavi.ir/gooya در زیرپرتال سازمان کتابخانهها موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی قرار دارد. مخاطبان میتوانند در قسمت لیست منابع بارگذاری شده عنوان یا نویسنده منبع مورد نظر خود را جستجو کرده و با انتخاب منبع مورد نظر، به صورت تلفنی یا از طریق razavi.lib@gmail.com با کتابخانه گویای رضوی تماس بگیرند تا منبع مورد نظر در مشهد از طریق کتابخانه سیار و در خارج از مشهد از طریق پست ارسال شود. همچنین در صورت عدم وجود منبع درخواستی در سیاهه منابع میتوان با وارد کردن عنوان و نویسنده کتاب مورد نیاز در قسمت درخواست منابع، این امکان را ایجاد کرد تا کتابخانه گویا در صورت امکان نسبت به تهیه آن اقدام کند». وی اضافه میکند: «همچنین روشندلان میتوانند در صورت نیاز به منبع اطلاعاتی خاصی در سایر قالبها مانندکتاب چاپی، کتاب خطی، منبع دیجیتالی، منبع سمعی – بصری، فایل pdf، پایاننامه، نرمافزار و... از طریق نشانی اینترنی library.aqr.irوارد سامانه جستجوی منابع سازمان کتابخانهها ، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی شده و با انتخاب پایگاه مورد نظر، عنوان منبع درخواستی را به کتابخانه گویای رضوی سفارش دهند و ازطریق کتابخانه سیار برای آنان ارسال شود.
کتابخانهای برای تمام سنین
این کتابخانه بیش از 339 عضو داشته و اقشار مختلف روشندل، از دانشآموز و دانشجو گرفته تا کارمندان و مشاغل آزاد از خدمات رایگان حضوری و غیرحضوری آن استفاده میکنند. در دورانی که حجم اطلاعات موجود در جهان با سرعتی روزافزون افزایش مییابد، تامین نیازهای مطالعاتی این قشر از جامعه جزو وظایف مراکز فرهنگی است تا معلولیت آنان منجر به عدم آگاهی این افراد از علوم روز دنیای مدرن نشود.
بهرهمندی از خدمات کتابخانه
کتابخانه گویای رضوی برای بهرهمندی روشندلان و کمبینایان محترم از امکانات آموزشی، فرهنگی و کتابخانهای سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و پوشش ارائه این خدمات در سراسر کشور و سطح شهر مقدس مشهد، خدمات و تسهیلات ویژهای را قرار داده است. وظیفهدان در خصوص خدمات ارائه شده برای مراجعان این کتابخانه میگوید: «روشندلال گوشه و کنار ایران اسلامی پس از عضویت در کتابخانه گویای رضوی با استفاده از تلفن یا ایمیل میتوانند از خدمات غیرحضوری کتابخانه بهرهمند شوند و منابع مورد نیاز خود را از طریق پست دریافت کنند. همچنین عضویت و ارائه خدمات در این کتابخانه رایگان بوده و بنا به درخواست مراجعهکنندگان منابع مورد نیاز آنان بر رویDVD و یا هر نوع حافظه جانبی دیگر تهیه شده و در اختیار درخواستکننده قرار میگیرد».
استفاده حضوری و غیر حضوری از خدمات سایر مراکز و واحدهای وابسته به سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسنادآستان قدس رضوی، ارسال رایگان منابع درخواستی اعضای کتابخانه گویای رضوی به سراسر ایران از طریق، پست، تعامل و همکاری با سایر کتابخانهها و مراکزی که به روشندلان خدمت میکنند، مانند تبادل منابع، اهدای منابع به این مراکز به منظور تکمیل مجموعهها و دریافت منابع تولیدی این مراکز و تامین منابع درخواستی مراجعان سایر مراکز، از دیگر خدمات این کتابخانه است. مسئول کتابخانه گویای رضوی متذکر میشود: «کتابخانه گویای رضوی به نشانی مشهد، خيابان طبرسي، چهارراه مجلسی، خیابان مجلسی غربی یک، زیر نظر معاونت امور کتابخانههای وابسته این سازمان، پذیرای عموم روشندلان اهل مطالعه و پژوهش است. همچنین شماره تماس تلفنی این کتابخانه؛ آقایان: 32713070-051 و بانوان: 32700115-051، است».