کتاب «دائرةالمعارف نابینایی و نابینایان» نوشته منصور شادکام و محمد نوری
از کتابهای مرجع دایرةالمعارف نابینایی و نابینایان و تجربهگزاری دستاوردهای مدیریتی در جامعه نابینایان رونمایی شد.
نشست رونمایی از «دایرةالمعارف نابینایی و نابینایان» و «تجربهگزاری دستاوردهای مدیریتی در جامعه نابینایان» روز چهارشنبه 23 آبان با حضور احمد مسجدجامعی وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی اکبر جمالی مدیرعامل انجمن نابینایان ایران، منصور شادکام قائممقام انجمن نابینایان ایران و از نویسندگان این دو کتاب، محمد نوری مدیرعامل دفتر فرهنگ معلولین از نویسندگان کتاب دایرةالمعارف نابینایی و نابینایان و جمعی از فعالان فرهنگی و رسانهای جامعه نابینایان همزمان با نخستین روز از هفته کتاب در سرای کتاب خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.
دیرعامل دفتر فرهنگ معلولین در خصوص دایرةالمعارف نابینایی و نابینایان نیز گفت: تألیف و آمادهسازی نهایی این کتاب مطابق ضوابط دائرةالمعارف نگاری، شامل شناسایی مدخلها، جمعآوری اطلاعات، تدوین مقالات، ویرایش علمی و فنی در مدت پنج سال انجام شد. در واقع این مجموعه با تأمین اطلاعات لازم برای نابینایان، مدیران جامعه و مسئولان نهادها و مراکز جهانی و عموم مردم، آنان را جذب اقتضائات و ضرورتهای این جامعه میکند. همچنین راههای تغییر و تحول و پیشرفت را برای آنها هموار میکند. دائرةالمعارف نابینایی و نابینایان در سه جلد و 2100 صفحه در قطع وزیری با جلد سخت شامل پنج هزار و هفتصد مدخل با ترتیب الفبایی است که به معرفی شخصیتها، مؤسسات، مراکز، اماکن، تجهیزات توانبخشی، نشریات و کتابهای مختلف در موضوعات نابینایان پرداخته است. وی درباره هدف اصلی نگارش این دائرةالمعارف گفت: موضوع محوری این کتاب، ارائه اطلاعات عمومی درباره موضوعات و آثار نابینایان و کمبینایان است و یک اثر تخصصی نیست. از این رو، مدخلها به گونهای انتخاب شده است که بسامد اجتماعی بیشتر داشته باشند و همچنین همه حوزهها را پوشش دهد. نوری تأکید کرد: این اثر یک کتابشناسی صرف نیست، هر چند اطلاعات کتابشناسی هم دارد. ضمن اینکه یک شخصیتشناسی یا مجموعهای درباره مسائل پزشکی و توانبخشی نابینایان یا صرفاً گزارشگر رخدادهای تاریخی و ملی نابینایان نیست. هر چند همه این قلمروها را پوشش میدهد. به علاوه حوزههای دیگر نابینایان را هم شامل میشود. نوری افزود: این کتاب فقط در چارچوب و قلمرو نابینایان و کمبینایان است و به مسائل دیگر جوامع نمیپردازد. همچنین عمومی بودن آن در محتوا و ادبیات مقالات هم تأثیر داشته و با قلمی ساده و روان و در حدّ امکان به دور از اصطلاحات پیچیده یا عبارات دشواریاب تألیف شده است. مخاطبان و کاربران این مجموعه از نظر توانمندیهای فرهنگی و ظرفیتهای ادراکی در سطح متوسط جامعه بوده و ضرورتاً وضع آنان لحاظ شدهاست. نوری خطاب به مسئولان گفت: مدیران محترم، امروز شما سرمایه انسانی بزرگی در اختیار دارید. فکر نکنم هیچ کشوری به اندازه ایران افراد تحصیلکرده و باتجربه در جامعه نابینایان و کمبینایان داشته باشد. هزاران فرد که چند دهه در نظام آموزش و پرورش مجرب و پخته شدهاند، هزاران بسیارند که در نظام اداری در مؤسسات و مراکز هنری و غیره آبدیده شدهاند و از اعضای جامعه هدف هستند. این افراد سرمایه عظیمی هستند. اگر به آنها توجه نکنید، مهاجرت میکنند و آغوشهایی برای آنها در جهان و خارج از مرزها باز است و کلی امکانات در اختیار این قشر قرار میگیرد. برای مثال، نابینایی که در ایران فاقد شغل بوده، ولی در آمریکا دفتر وکالت دارد یا برای خود نویسنده برجستهای هستند. برخی از این افراد در نگارش دایرةالمعارف نابینایی و نابینایان به ما کمک کردند که اسامی آنها در ابتدای کتاب آمدهاست. نوری بیان کرد: آیا زشت نیست قالیان و حافظان قرآن نابینای مصری در ایران رفت و آمد داشته باشند ولی نابینایان قاری کشور ما که در سطح بینالمللی نیز درخشیدهاند حتی نتوانند به کشورهای منطقه سفر کنند و آموزش بدهند؟
مدیرعامل دفتر فرهنگ معلولین در پایان سخنان خود گفت: همه رسانهها و مسئولان از ناترازی آب، برق، گاز و حاملهای انرژی میگویند، اما کسی به ناترازی در نیازهای فرهنگی و کمبود تولید آثار فرهنگی به ویژه در جامعه نابینایان اشاره نمیکند. بیتردید در آینده، این ناترازیها آثار مهلک خود را بیش از پیش نشان خواهد داد.
از کتاب «دائرةالمعارف نابینایی و نابینایان» نوشته منصور شادکام و محمد نوری و «تجربهگزاری دستاوردهای مدیریتی در جامعه نابینایان» نوشته منصور شادکام که توسط انتشارات «توانمندان» ناشر تخصصی معلولیت و معلولان چاپ شده است، رونمایی شد
منبع: روابط عمومی انجمن نابینایان ایران..