امت اسلامی با همهی ابعاض خود در قالب ملتها و کشورها، باید به جایگاه تمدّنیِ مطلوب قرآن دست یابد.
تمامی آزاداندیشان جهان طالبان حقیقی، آزادی اندیشه در سایه ی عدالت اجتماعی و توسعه ی مدنی میباشند.
بنابراین اسلام نیز به عنوان راهبرد الهی در مدیریت دنیای فردی و اجتماعی به جهت بهرمندی بهینه از سرمایه های – مادی و معنوی در جهت دست یابی به غایت متعال انسانی می بایست، الگوی توسعه و پیشرفت را در انتظار اندیشمندان و عموم مردم آزاد اندیش قرار دهد. بنابراین شالوده ی اساسی این مدعا در معنای عمیقی از " تمدن نوین اسلامی" نهفته است. تمدن از منظر ابن خلدون به معنای" جامعه ای که با ایجاد حاکمیت، نظم پذیر شده، مناصب و پایگاه های حکومتی تشکیل داده تا بر حفظ نظم نظارت نماید و از حالت زندگی فردی به سوی زندگی شهری و شهرنشینی روی آورده و موجب تعالی فضایل و ملکات نفسانی، چون علم و هنر شده، حایز «مدنیّت» است".
رهبر انقلاب در دیدار جمعی از دانشجویان، مراحل شکل گیری تمدن اسلامی را اینچنین طرح میکنند:
انقلاب مراحلی دارد؛ آنچه در اوّل انقلاب در سال ۵۷ اتّفاق افتاد، مرحلهی اوّل انقلاب بود یعنی انفجار در مقابلِ نظامِ غلطِ باطلِ طاغوت و ایجاد یک نظام جدید بر مبنای آرمانها و ارزشهای نو و با لغت نو، با تعابیر نو، با مفاهیم نو؛ این مرحلهی اوّل انقلاب بود. بعد در مرحلهی دوّم، این نظام بایستی ارزشها را محقّق کند؛ این ارزشها و آرمانهایی که حالا اشاره میکنم و بعضی را میگویم، باید در جامعه تحقّق ببخشد. به این ارزشها اگر بخواهد تحقّق ببخشد، یک دستگاه مدیریّتی لازم دارد که آن میشود دولت انقلابی. بنابراین مرحلهی بعد از نظام انقلابی، ایجاد دولت انقلابی است، دولتی که ارکان آن، انقلاب را از بن دندان باور کرده باشند و دنبال انقلاب باشند. بعد که این دولت انقلابی تشکیل شد، آنوقت بایستی بهوسیلهی اجرائیّات درست -قانون درست، اجرای درست- این آرمانها و ارزشهایی که مطرح شده، این آرزوهای بزرگ انقلابی، یکییکی در جامعه تحقّق پیدا کنند؛ آنوقت نتیجه میشود جامعهی انقلابی؛ یک جامعهی انقلابی به وجود میآید که این مرحلهی چهارم است. حرکت انقلابی، نظام انقلابی، دولت انقلابی، جامعهی انقلابی؛ این چهارم است. بعد که جامعهی انقلابی درست شد، آنوقت زمینه برای ایجاد تمدّن انقلابی و اسلامی به وجود میآید. حالا من تعبیر به «انقلابی» کردم؛ به جای کلمهی «انقلابی» میتوانید کلمهی «اسلامی» بگذارید؛ یعنی دولت اسلامی، جامعهی اسلامی، تمدّن اسلامی؛ این مراحلی است که وجود دارد.
از آن رو مبتنی بر راهبرد بلند مدت نظام اسلامی در دستیابی به تمدن اسلامی، جشنواره ی دوازدهم کتاب سال برآن شده است تا با دعوت از اساتید و صاحبان اندیشه در حوزه ی تمدن اسلامی زیربنای علمی و روبنای عملی آن را به عرصه ی ظهور بکشاند.
بنابراین یکی از بخش های ایدئولژیک جشنواره ی دوازدهم، بخش گفتمان تمدن نوین اسلامی ذیل بخش اول یعنی کتاب های چاپی می باشد. در این بخش فهرستی موضوعی که از اولویت های پژوهشی جشنواره می باشد، ارائه می گردد:
الف: بیانیه ی گام دوم انقلاب اسلامی
ب: نامه ی مقام معظم رهبری به جوانان اروپا
ج: تمدن سازی اسلامی
د: مقابله با اسلام هراسی
ه: تروریسم و مبارزه با آن
و: حقوق بشر در تمدن اسلامی و تمدن غربی
ز: تولید ملی و راهکارهای جهش تولید
ح: گفت و گو و همزیستی مسالمت آمیز با سایر ادیان
ط: اقتصاد اسلامی
به صاحبان آثار برگزیده در بخش مذکور، تندیس، جوایز نفیس و لوح تقدیر اهدا خواهد شد.