سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی
جشنواره بین المللی کتاب سال رضوی

پژوهشگر و نویسنده آثار گوناگون در مورد تاریخ آستان قدس رضوی: جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی، آینده روشنی دارد

۱۳۹۴/۱۱/۲۰
پژوهشگر و نویسنده آثار گوناگون در مورد تاریخ آستان قدس رضوی: جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی، آینده روشنی دارد.

سالم حسین‌زاده سورشجانی، پژوهشگر اسناد تاریخی است که پانزده سال فعالیت در سِمَت کارشناس‌مسئول ارزش‌یابی اسناد آستان قدس رضوی، تجربه‌های ارزنده‌ای را برای او به ارمغان آورده است. در میان سخنانش از ده میلیون برگْ سندی می‌گوید که در این پانزده سال از زیر دستانش گذر کرده است و حاصل آن، آشنایی کامل با مجموعه آستان قدس رضوی و تشکیلات اداری ـ مالی آن از دوره صفوی تا زمان حال، چندین مقاله، و پایان‌نامه‌ای با نام «تاریخ دارالشفای آستان قدس رضوی از دوره صفوی تا پایان دوره قاجار، با تکیه بر اسناد» است. این اثر، حائز رتبه دومِ بخش پایان‌نامه در ششمین جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی شد. این موضوع را بهانه کردیم تا با این پژوهشگر تاریخ کشورمان لحظاتی را به گفت‌وگو بنشینیم.

* جناب حسین‌زاده! از اثر برگزیده‌تان برایمان بگویید.

در این پایان‌نامه، همان‌طور که از عنوانش پیداست، تاریخ دارالشفای آستان قدس رضوی، از عصر صفوی تا پایان دوره قاجار، مورد بررسی قرار گرفته است. من در این مورد، نزدیک به بیست هزار برگْ سند را بررسی کرده، چیزی حدود دو هزار سند را انتخاب کردم. از این بین نیز حدود ششصد شماره اموالی از اسناد را در این پایان‌نامه معرفی کرده و در نهایت، پنجاه سند را عیناً در آن آورده‌ام.

* شما مقاله‌های دیگری نیز در ارتباط با اسناد آستان قدس رضوی دارید. می‌توانید ما را به طور مختصر با دیگر آثارتان آشنا کنید؟

بله، این توفیق را داشتم که طرح‌های پژوهشی و مقاله‌های متعددی کار کنم؛ مانندِ مقاله «جشن و سرور در حرم رضوی، متّکی بر اسناد»، «معرفی سیاهه اموال و دارایی‌های آستان قدس رضوی در دوره قاجار در سال 1279 قمری» و «اوارجه» که مربوط به تشکیلات اداری ـ مالی آستان قدس رضوی و به طور کلّی، مجموعه حسابداری ایران در دوره صفوی است که مشابه آن در آستان قدس رضوی نیز انجام می‌شده است. بخش دوم آن نیز مربوط به «توجیهات» است که هم‌اکنون در حال تألیف این بخش هستم. مقاله دیگری نیز با توجه به اسناد موجود در آستان قدس رضوی به رشته تحریر درآورده‌ام که «منصب خلیفه‌الخلفا در عصر صفوی» است و در آن دو فرمان نفیس موجود در مجموعه مدیریت اسناد، معرفی شده است.

* جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی را چه‌طور ارزیابی می‌کنید؟

این جشنواره، چهار سال است که توسط کتابخانه حضرت رضا علیه‌السلام برگزار می‌شود و من از همان آغاز با آن آشنا بودم. به نظرم بهترین مجری و گزینه برای برگزاری جشنواره، همین کتابخانه است. جشنواره از هر جهت در وضعیت مطلوبی قرار دارد؛ هیئت داوران، آثار ارسالی، مکان، فضا و. . . . همین که این کار بزرگ فرهنگی در جوار حرم آقا انجام می‌شود، باعث افتخار ایران است.

* وجود چنین جشنواره‌هایی را چه‌قدر ضروری می‌دانید؟

یقیناً چنین جشنواره‌هایی تأثیر بسیار مهمی در شناخت آثار فرهنگی حوزه رضوی، به‌ویژه در شناخت سیره رضوی خواهد داشت و به نظر من، وجود چنین جشنواره‌ای در آستان قدس رضوی از واجبات امور است.

* به عنوان آخرین پرسش: چه پیشنهادی برای گسترش این جشنواره در سطح جهانی دارید؟

خوشبختانه در حال حاضر نیز این جشنواره در سطح بین‌الملل مطرح شده است و بسیاری از کشورهای همسایه، به‌ویژه شیعیان آن‌ها، علاقه‌مندی بسیاری به این جشنواره نشان داده‌اند و آثار خود را ارسال کرده‌اند. یقیناً برای گسترش بیشتر آن، باید هزینه‌هایی بکنیم و آستان قدس رضوی هم تا آنجا که من اطلاع دارم، خوب هزینه می‌کند. اگر همین روند را ادامه دهد، به نظر من این جشنواره، آینده خوب و روشنی را در پیشِ رو دارد و به یکی از بزرگ‌ترین و بهترین جشنواره‌هایی که با این موضوع برگزار می‌شوند، تبدیل خواهد شد.
منبع:
برچسب:
پیوست:
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید