علیرضا کمره‎ای، پدر مطالعات دفاع مقدس
۱۳۹۸-۱۱-۱۷
استاد علیرضا کمره‎ای، در دهه فجر، با رویکرد اجتماعی خود به انقلاب، جنگ و حوزهٔ فرهنگ، میهمان نشست 15 و 16 بهمن ماه 1398، در تالار شیخ بهایی آستان قدس رضوی گردید.


علیرضا کمری از چهره‌های پرکار انقلاب است که سهم بزرگی در مطالعات فرهنگی و مشخصاً مطالعات جنگ دارد. وی در جامعه‌شناسی و ادبیات فارسی تحصیلات آکادمیک داشته است و بیش از دو دهه معاونت پژوهشی دفتر ادبیات و هنر مقاومت را مدیریت می‌کند.
پدر مطالعات دفاع مقدس، از دههٔ ۶۰ به‌ضرورت پرداختن به مسائل انقلاب و دفاع مقدس مشخصاً در حوزهٔ علوم اجتماعی معتقد بوده، از آن سال‌ها بر این حوزه تمرکزیافته، ده‌ها مقاله در این حوزه نوشته است که اثرنشان (درآمدی بر رویکرد نشانه‌شناختی به مفهوم سند و مطالعات اسنادی جنگ/دفاع مقدس) و یاد مانا پنج مقاله دربارهٔ خاطره‌نویسی و خاطره نگاشته‌های جنگ/دفاع مقدس مهم‌ترین آن‌ها را در قالب کتاب به بازار نشر هدیه کرده است.
 او حتی با هدایت دانشجویان مشتاق طرح درس جامعه‌شناسی جنگ و هم‌چنین رشتهٔ ادبیات دفاع مقدس را طراحی کرد.
 او نه‌فقط خود جنگ که مطالعات دربارهٔ تداوم جنگ را در خاطره‌نویسی‌ها، اسناد، رمان و حتی فیلم‌ها مدنظر داشته است. او در حوزهٔ دفاع مقدس تمرکز کرده اما این تمرکز و عمق، او را به‌جای تشتت در حوزه‌های مختلف فرهنگ و مطالعات اجتماعی به پرداختن به ابعاد مختلف دفاع مقدس و از زاویه‌های مختلف کشانده است.
به همت او مطالعات جنگ یکی از عرصه‌های مهمی است که علوم انسانی با مبانی دینی و انقلابی و ناظر به مسائل واقعی جامعهٔ ایران حرف تولید کرده است.
به‌صورت نمونه در یادمانا به آرایهٔ تشخیص و کنش و منش شخصیت‌ها پرداخته و اثرپذیری نویسندگان خاطرات از پدیده‌های طبیعی را بررسی کرده است.
دو جلد مجموعهٔ نام‌آورد (هرکدام حاوی ۲۰ مقاله و گفتاورد دربارهٔ مطالعات نشانه‌شناختی جنگ/دفاع مقدس)، حاوی مواردی ازاین‌دست روبه‌رو است که با اهتمام و با هدایت او تهیه‌شده‌اند و بسیاری از آن‌ها به‌ویژه در جلد اول بعدها تبدیل به کتاب شدند، بعضی از سرتیترهای جلد دوم نشان‌دهندهٔ هدایت اوست که نسلی را بر این مطالعات عینی و غیرانتزاعی برانگیخته است
استراتژیست فرهنگی به‌ویژه در حوزه دفاع مقدس، استاد کمری، در دهه فجر، با رویکرد اجتماعی خود به انقلاب، جنگ و حوزهٔ فرهنگ، میهمان نشست 15 و 16 بهمن ماه 1398، در تالار شیخ بهایی آستان قدس رضوی گردید.
    ادبیات فاخر و واژه‌سازی
ادبیات کمری نیز ادبیات فاخری است. به‌گونه‌ای که بسیار در متن‌ها حساسیت به خرج می‌دهد و به تعبیر بعضی دوستان و همکارانش تنها متنی که می‌پسندد بیهقی است. متن‌های او بر این اساس از فارسی کوچه‌بازار فاصله می‌گیرد و ماهیت علمی کار او خودش را در متنش نشان می‌دهد، اما این ماهیت علمی پر از ادبیات خارجی نیست، او برای موضوعات مطالعاتی خود واژه‌های متعددی ساخته است مثل اثرنشان و...
   منتخب آثار:
پرسمان ياد: گفتارهايي در باب خاطره‌نگاري و خاطره‌نويسي جنگ و جبهه/ دفاع مقدس/ عليرضا کمري.- تهران: صرير، ‎۱۳۹۴.  
ياد مانا: پنج مقاله درباره خاطره نويسي و خاطره نگاشته‌هاي جنگ و جبهه‌ـ دفاع مقدس/ عليرضا کمري.- تهران: حوزه هنري سازمان تبليغات اسلامي، شرکت انتشارات سوره مهر، ‎۱۳۸۱.  
بازيابي يک واقعه، خرمشهر ـ ‎۱۲۷۳ ه. ق، کتابچه مرحوم خانلر ميرزاي احتشام الدوله در باب جنگ ايران و انگليس در محمره/ اهتمام عليرضا کمري.- تهران: سازمان تبليغات اسلامي، حوزه هنري، دفتر ادبيات و هنر مقاومت، ‎۱۳۷۵.
  نامه‌هاي فهيمه/ نوشته فهيمه بابائيان پور؛ بکوشش ع. کمري.- تهران، ‎۱۳۶۹.  
 

 

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.