نشست ادبی شمس، بعد کرونا و وقتی سایه‌ها جان می‌گیرند
۱۳۹۹-۰۷-۰۲
نشست ادبی شمس، پس از یک وقفۀ کرونایی، با بررسی کتاب «وقتی سایه‌ها جان می‌گیرند» و با حضور نویسندۀ اثر بازگشت.

ازسرگیری نشست ادبی شمس با «وقتی سایه‌ها جان می‌گیرند»
نشست ادبی شمس
نشست ادبی شمس، پس از یک وقفۀ کرونایی، با بررسی کتاب «وقتی سایه‌ها جان می‌گیرند» و با حضور نویسندۀ اثر بازگشت.

به گزارش گنجینۀ رضوی، هم‌زمان با هفتۀ دفاع مقدس، هفتادوچهارمین نشست ادبی شمس پس از 6 ماه وقفۀ کرونایی، به بررسی کتاب «وقتی سایه‌ها جان می‌گیرند» به قلم «محبوبه سادات رضوی‌نیا» اختصاص یافت. این نشست که به همت سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان‌ قدس رضوی، اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان رضوی و کتابخانه امام خمینی(ره) مشهد برگزار شد، با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در محوطۀ روباز کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی، پذیرای ادب‌دوستان بود.
در این دورهمی ادبی ابتدا حسین عباس‌زاده، نویسنده و منتقد ادبی، با بیان این‌که از نزدیک شاهد مراحل شکل‌گیری این کتاب بودم، ابراز کرد: این کتاب، خاطرات آقای طیّب بقایی‌مقدم است که در روزهای جنگ، یک تخریبچی بود و مأموریت خنثی‌کردن مین را بر عهده داشت.
وی با بیان این‌که در ابتدای کار، وقتی راوی، بخشی از دست‌نوشته‌هایش را برایم می‌خواند، با خواندن سطربه‌سطر خاطراتش می‌گریست، تأکید کرد: باید این نکته را مدنظر قرار داد که آنچه ما به‌عنوان خاطرات در یک کتاب به‌راحتی می‌خوانیم و از آن عبور می‌کنیم، سطرهای زندگی فردی است که همۀ لحظات آن را تجربه کرده است.
عباس‌زاده به عنصر تخیل در ادبیات اشاره کرد و گفت: وقتی صحبت از ادبیات داستانی می‌کنیم، عنصر مهم و اصلی آن، تخیل است و از طرفی باید آفت اصلی کتاب‌های تاریخ شفاهی را تخیل دانست و اگر نویسنده تخیل خود را وارد اثر کند، اثر تاریخ شفاهی از درجۀ اعتبار ساقط می‌شود.
وی ادامه داد: هرچند در تنظیم آثار تاریخ شفاهی، برخی به نویسنده به چشم یک تایپیست می‌نگرند، باید دانست که نویسنده تأثیر مهمی در نگارش یک اثر خاطره‌نوشت دارد و درواقع، نقشی همچون نقش یک تدوین‌گر در آثار سینمایی را ایفا می‌کند که باید خروجی خوب و مخاطب‌پسندی از کار ارائه دهد.
عباس‌زاده، تاریخ شفاهی را یک پرسش و پاسخ هدفمند دانست که مصاحبه‌کننده با پرسیدن پرسش‌هایی هدف‌مند از مصاحبه‌شونده، سیر روایت را تعیین می‌کند و بیان کرد که این سبک کارها با خاطره‌نویسی متفاوت است.
در ادامه، سیدمحمد طالبیان، پژوهشگر و مدرّس دانشگاه، با انتقاد از نبود سیر تاریخی مشخص در کتاب، به یکی از نکات مثبت این اثر اشاره کرد و گفت: تطبیق روایت با واقعیات از نکات مثبت این کتاب است. وی افزود: هرچند، گاه خودسانسوری در کتاب احساس می‌شود، راوی از بیان اشتباهات خود امتناع نکرده و آنچه را که برایش رخ داده، بر اساس واقعیت شرح داده است.
در پایان، بازنویس اثر با بیان این‌که از ابتدا دوست داشتم وارد ارتش شوم و علی‌رغم تلاش‌هایی که داشتم، این امر میسّر نشد و درنهایت تصمیم گرفتم در حوزۀ دفاع مقدس قلم بزنم، تصریح کرد: این کتاب، حاصل دوباره‌نویسی خاطرات آقای بقایی‌مقدم است که سعی کردم با بازسازی ادبی آن و حذف قسمت‌های زائد یا غیرضروری، نگارشی جدید بر پایۀ دست‌نوشتۀ اصلی تنظیم کنم و این کار را با رعایت اصل امانت‌داری و وفاداری به واقعیات و مستندات گفته‌شدۀ راوی انجام دادم.
محبوبه‌سادات رضوی‌نیا ادامه داد: هر اثری، نقاط ضعف و قوّت خودش را دارد و نمی‌توان انتظار داشت که یک اثر ادبی از هر لحاظ کامل و مطابق با هر سلیقه‌ای باشد.
گفتنی است که این کتاب به همّت نشر ستاره‌ها و با حمایت سپاه امام رضا(ع) در 340 صفحۀ مصور منتشر شده است.

 

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.