وقتی سخن از بزرگترین و برترین کتب حهان به میان میآید، باید به سراغ آثار مکتوبی رفت که متفکران عالم آنان را " شاهکار" شمردهاند. در مجموعه چهار جلدی " سیری در بزرگترین کتابهای جهان" سخن پیرامون این شاهکارهاست. خواه این اثر برگزیده یک نمایش باشد، خواه مجموعهای شعر، خواه داستان، خواه تاریخ و یا یک کتاب علمی. در تدوین آثار مندرج در هر یک از چهار جلد، تداول یا برتری یک زبان یا امتیاز یک اثر دیگر منظور نبوده. نوشتهها بر منوال تاریخ کتابت یا اجرای اثر به صورت نمایش یا تاریخ انتشار تنظیم شده است.
نویسندگان معاصر که آثارشان در این کتاب آمده غالبا افرادی هستند که بخاطر نگارش همان کتاب یا کتبی در همان سطح، در شمار برندگان جوایز ادبی بویژه نوبل بودهاند. چنانچه هر یک از آثار مندرج در این مجموعه به فارسی برگردان شده باشد، نام مترحم و تاریخ انتشار آن اثر نیز آمده است. همچنین در مقدمه یا متن هر یک از آثار، دلیل آنکه چرا صاحب نظران جهان آن را بعنوان شاهکار و یک کار مهم و بیمانند شناختهاند نیزگفته شده است.
مولف این کتاب از دیرباز با بهرهگیری از نظر نقدنویسان صاحب رای، دویست اثر را چه از نوع داستان یا نمایشنامه یا منظوعهی بزمی و رزمی، بعنوان شاهکار برگزید. این دویست کتاب که به همهی زبانها و فرهنگهای مختلف تعلق دارند، با اکثریت آراء شاهکار خوانده شدهاند و میتوان گفت که در میان هزاران اثر منتشر شده، برگزیدهترین و برترین و بهترین آنان بشمار میآیند. این دویست اثر در چهار جلد معرفی شدهاند.
در جلد نخست از مجموعهی دویست شاهکار، پنجاه اثر از عهد هومر تا عصر کنونی جمع آوری شده است. شاید نام بعضی از آثار مشهور که اینک به ذهن خوانندهی ادبشناس میآید دیده نشود اما این کتب، چنانچه در شمار بزرگترین و برترین آثار مکتوب باشد، بی تردید در سایر مجلدات خواهند آمد.
آثار شناخته شده بعنوان شاهکار و والاترین کتب جهان در مجلد نخستین عبارتند از: ایلیاد، اینه ئید، شاهنامه، منطق الطیر، مثنوی مولوی، کمدی الهی، یوتوپیا، هملت، دن کیشوت، فردوس از دست رفته، فاوست، بینوایان، بنیاد انواع، تاریخ زوال و سقوط امپراطوری رم، جنگ و صلح، برادران کارامازف، تائیس، مائدههای زمینی و بازگشت به متوشلخ.
سيري در بزرگترين کتابهاي جهان/ تاليف حسن شهباز.- طهران: بنگاه ترجمه و نشر کتاب،1360.