نویسنده فعال حوزه کودک و نوجوان گفت: ادبیات امروز کودک و نوجوان کشور به روزمره این گروه سنی، بسیار نزدیک شده است. به گزارش گنجینه رضوی، منیره هاشمی در نشست ادبی «شمس» سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با حضور جمعی از اهل علم و ادب، در اتاق کنفرانس کتابخانه مرکزی این آستان مقدس برگزار شد، اظهار کرد: تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی به طور رسمی و به معنای واقعی، ادبیاتی تحت عنوان «ادبیات کودک» در کشور نداشتیم. وی با تأکید بر اینکه اوج ادبیات کودک و نوجوان کشور متعلق به دهه 60 تا 70 شمسی است، افزود: تا آن زمان فرزندان ما ادبیات شفاهی مربوط به بزرگسال را میشنیدند و آثار مکتوب موجود نیز با دنیای واقعی ذهن کودکان ارتباط چندانی نداشت. همچنین هاشمی، ضمن بیان مطالبی درباره آثار و فعالیتهای خود از جمله معرفی کتاب «خانه ایستاده است» که با محوریت کودکان غزه توسط انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان منتشر شده است، گفت: شاعران و نویسندگان ما نوشتن برای مقاومت، فلسطین و غزه را عملی سیاسی و تاریخ مصرفدار میدانند. وی ادامه داد: اما همانطور که واقعه عاشورا پس از این همه سال کهنه نشده و تاریخ مصرف آن نیز تمام نشده است؛ شهادت یک مفهوم ارزشمند برای ادوار مختلف تاریخی است. بنابراین، به هیچعنوان نوشتن برای مظلومان و حوزههای مقاومت و شهادت، تاریخ مصرف ندارد.
پیچیدگی نویسندگی در حوزه کودکان
همچنین در بخش دیگری از این نشست، سیدعلیرضا مهرداد، نویسنده پیشکسوت مشهدی با خوانش قصهای کهن و کودکانه به تبیین مفاهیمی که یک کودک از آن قصه برداشت میکند، پرداخت و بیان کرد: نویسندگی در حوزه کودکان سهل و ممتنع است، یعنی در نگاه اول ساده به نظر میرسد، اما کار بسیار دقیق و پیچیدهای است.
وی گفت: باید دقت کنیم که قصه، پویانمایی، آهنگ و...، کودک امروز جامعه را چه افرادی تهیه میکنند؟ در این میان، ما برای تولید محتوای مورد نیاز کودک ایرانی چه کردهایم؟
مهرداد تصریح کرد: ضرورت و انتظار دو مسئله است، به عبارتی آنچه ضرورت دارد، در کتابهای کودکان ذکر شود و آنچه یک کودک میپسندد، دو موضوع است که باید در یک مسیر قرار گیرد. بیتردید انجام آن، کار بسیار سختی است.
وی در خصوص آثار هاشمی نیز اظهار کرد: در آثار این نویسنده حوزه کودک و نوجوان، انواع قصه، شعر و...، به فراوانی قابل مشاهده است. همچنین هاشمی برای گروههای سنی «ب»، «ج» و نوجوان در قالبهای گوناگون هنرنمایی کرده است.
کارشناس نشست حاضر گفت: از طرف دیگر، این نویسنده علاوه بر ذوق هنری و سلیقه نویسندگی، تحصیلات دانشگاهی در رشته ادبیات کودک و نوجوان دارد که آن را یکی دیگر از نکات برجسته و مثبت کارنامه کاری وی میتوان دانست.
محمدزاده، نویسنده حوزه دفاع مقدس نیز در این نشست بیان کرد: نوشتن برای کودکان کار سادهای نیست و ما باید برای ورود ادبیات کودک به حوزه دفاع مقدس تلاش کنیم.
وی افزود: باید کودکانه فکر کرد و نوشت و از این نکته غافل نشد که کودک خیالپرداز است. در این میان، نویسندهای در این حوزه موفق است که بتواند مفاهیم بزرگ را با زبانی ساده در قالب داستانها و شعرهای کودکانه بیان کند.
کارنامه کاری منیره هاشمی
منیره هاشمی، نویسنده، شاعر، کارشناس ارشد ادبیات کودک و نوجوان و مربی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است که حدود پنجاه جلد کتاب از وی در این حوزه، روانه بازار نشر شده است.
وی جوایز متعددی را نیز در طول سالها فعالیت هنری و ادبی خود کسب کرده است به طور مثال، میتوان به درخشش هاشمی در جشنواره شعر کودک و نوجوان رضوی، جشنواره شعر «زیر یک سقف» و جشنواره کتاب سال سلام با کتاب «جادهای که زائر شد» در قم، در سال 1402 اشاره کرد.
از دیگر افتخارات وی در سال گذشته میتوان از برگزیده کنگره کشوری شعر دفاع مقدس شیراز، نامزد بخش شعر کودک جشنواره شعر فجر با کتاب «مثل مادرم درخت میشوم»، برگزیده جشنواره کتاب سال رشد با کتاب «روزی که بابا توی جیبم بود» و نامزد کتاب سال دفاع مقدس با کتاب «دختر رودخانهها»، نام برد.
گفتنی است، دومین نشست ادبی شمس این سازمان در سال جاری، به مناسبت بزرگداشت روز ادبیات کودک و نوجوان و به همت کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی با محوریت معرفی و بررسی آثار منیره هاشمی، نویسنده فعال حوزه کودک و نوجوان در کتابخانه حرم مطهر رضوی برگزار شد. مریم عرفانیان، نویسنده مشهدی نیز دبیری این نشست را برعهده داشت.