کتاب درآمدی بر اهریمن شناسی ایرانی
۱۴۰۳-۰۴-۳۰
کتاب درآمدی بر اهریمن شناسی ایرانی نوشته دکتر آرش اکبری مفاخر توسط انتشارات ترفند چاپ شده است.

معرفی کتاب درآمدی بر اهریمن شناسی ایرانی
•    نویسنده: آرش اکبری مفاخر
•    ناشر: انتشارات ترفند

اهریمن پژوهی و دیو شناسی یکی از بنیادهای پژوهش در فرهنگ، اساطیر و ادبیات ایران¬ زمین است. این موضوع در هر برهه ¬ای از زمان و مکان در ادبیات ایران قابل پژوهش است، اما پررنگ ترین و پیچیده ¬ترین بخش آن در ادبیات پهلوی ساسانی و ادبیات حماسی فارسی (حماسه ¬های ملی) به¬ ویژه شاهنامه‌ی فردوسی است. اهریمن و دیوان نقش گسترده ¬ای در ادبیات پهلوی دارند. آنها از متون اوستایی، پهلوی و پازند به متون فارسی زردشتی و از خدای نامه ¬های دوره‌ی ساسانی و ترجمه‌ی آنها به شاهنامه¬ های منثور، شاهنامه‌ی فردوسی و دیگر حماسه¬ های ملی رسیده‌اند.
در این پژوهش، پدیده¬ های رفتاری اهریمن و دیوان در ادبیات ایران به¬ طور کلی و در شاهنامه به¬ طور خاص مورد بررسی قرار گرفته ¬است. هدف پژوهش رسیدن به شناختی از اهریمن و دیوان از آغاز ادبیات ایرانی تا پایان دوره‌ی حماسه¬ های ملی (قرن هشتم) و همچنین بازشناسی و بازسازی حلقه ¬های مطالعاتی بین ادبیات ایران باستان و حماسه¬ های فارسی است.
روند حضور اهریمن و دیوان را در ادبیات ایران می¬توان به چهار دوره‌ی کلی تقسیم کرد. بررسی دوره ¬های پیشین باعث می¬شود تا مطالعه و بررسی دوره‌ی چهارم به عنوان برجسته ¬ترین قسمت این پژوهش به خوبی انجام پذیرد. در واقع بدون مطالعه‌ی این دوره ¬ها درک مسایل موجود در شاهنامه به¬ درستی امکان¬پذیر نخواهد بود. این دوره ¬ها عبارتند از:
1) دوران آریایی و هند و ایرانی
2) از آغاز اصلاحات زردشت تا پایان پادشاهی هخامنشیان
3) از پادشاهی اسکندر تا پایان پادشاهی ساسانیان
4) از ورود اسلام به ایران تا پایان دوره‌ی حماسه¬ های ملی(قرن هشتم)
در هریک از این دوره¬ ها تصورات خاص و دیدگا ه¬ های گوناگون و متفاوتی درباره‌ی اهریمن و دیوان وجود دارد که در جای خود بررسی خواهد شد.
در این پژوهش، اهریمن به عنوان دیوانْ¬دیو و دیوان به عنوان جمعیتی که از اصل مشترک اهریمن سرچشمه می¬ گیرند، مورد بررسی  قرار گرفته‌اند. این جامعه با جامعه‌ی انسانی که به اصل مشترک دیگر؛ اهورامزدا می¬رسند، در تضاد و تقابلند


 

منابع:
ketabrah.ir
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.