طرحی نو در دانشنامه شعر عاشورایی
۱۳۹۵-۰۷-۱۲
دانشنامه شعر عاشورایی، اثری گرانسنگ، تالیف دکتر مرضیه محمدزاده در دو جلد چاپ و کتاب برگزیده در چندین جشنواره است.
طرحی نو در دانشنامه شعر عاشورایی/ مولف: مرضیه محمدزاده؛ م گ/562ح6208/1فا8
انسان روزی که خواست سخن را به رسالت بفرستد، شعر را اختراع کرد. «شعر پنهان ترین رابطه را با ضمیر انسان دارد.» پس چگونه می‌توان از این عامل ارتباط، به ویژه در نشر ایمان و اندیشه، غفلت کرد؟
دواوین شاعران فارسی زبان از قدیمی‌ترین روزگاران، آکنده است از شعر مذهبی، از مدایح غرای نبوی شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی بگیرید که با ذکر توحید و مدح پیامبر اکرم (ص) و آل او آغاز می‌شود تا سنایی غزنوی و ناصرخسرو قبادیانی و ... تا ملک الشعرای بهار و تا هم امروز.
و عاشورا یک حادثه نیست که یک تاریخ است و داستان رویارویی همیشگی داد و بیداد و انسانیت و ددمنشی. و عاشورا پژوهی از دغدغه‌های همیشه جامعه دینی و دین‌مداران بابصیرت.
شعر حسینی یکی از عاطفی‎ترین، تاثیرگذارترین و صادق‎ترین اشعار در ادبیات است.
دانشنامه شعر عاشورایی اثری گرانسنگ تالیف دکتر مرضیه محمدزاده در دو جلد چاپ و به عنوان کتاب برگزیده در چندین جشنواره از جمله کتاب سال ولایت در سال 1384 و سومین جشن رونمایی کتاب شهرداری در سال 1383 و اولین دوره نمایشگاه بزرگ فرهنگ عاشورا در سال 1385 برگزیده شد.
مولف در این اثر به گزینش هوشمندانه شعرهای عاشورایی شاعران آیینی پرداخته است. زندگی‌نامه شاعران در این کتاب از ویژگی‌ها و محسنات اثر است. در جلد اول این کتاب 200 شاعر و در جلد دوم آن بیش از این تعداد معرفی شده‌است.
جلد اول این مجموعه که از آغاز تا انقلاب اسلامی را در برمی‌گیرد، در پنج فصل تنظیم شده است: فصل اول: مرثیه سرایی در عصر اول(قرن چهارم تا عصر صفویه)، فصل دوم: مرثیه سرایی در عصر دوم(عصر صفویه)، فصل سوم: مرثیه سرایی در عصر سوم(دوره بازگشت ادبی: افشاریه، زندیه، قاجاریه تا مشروطه، فصل چهارم: مرثیه سرایی در عصر چهارم(مشروطه)، فصل پنجم: مرثیه سرایی در عصر پنجم(پهلوی تا انقلاب).
این اثر یک حوزه بسیار ارزشمند که بخش تحریفات شعر عاشورایی است در این مجموعه توجه کرده است.
در جلد دوم کتاب که به مرثیه سرایی در انقلاب اسلامی اختصاص دارد، یک سرفصل به تحریفات شعر عاشورایی می‌پردازد که در آن 21 تحریف و دیگر مشکلات شعر عاشورایی مورد بررسی قرار گرفته و فصل دوم به شاعران مرثیه‌سرا و مراثی عاشورایی در عصر انقلاب اختصاص یافته است.
نویسنده کتاب تألیفات ارزنده‌ای در زمینه شرح حال و سیره تک تک ائمه معصومین علیهما السلام دارد. از جمله: پژوهشی تاریخی، تحلیلی، درباره فرزندان امام سوم، ام‌سلمه و نقش او در تاریخ اسلام، حقیقت توبه از دیدگاه عرفای اسلام، عاشورا در شعر معاصر و فرهنگ عامه، شهیدان جاوید و دوزخیان جاوید، بانوی آفتاب؛ پژوهشی در زندگی و زمانه حضرت زینب کبری و دریای تشنه؛ یکی از بهترین کتابهای موجود درباره عباس‌بن علی ‌علیه‌السلام، زنان پیامبر و زنان با پیامبر اکرم، امام موسی‌بن جعفر امام کاظم علیه‎السلام، زنان ائمه معصومین و زنان با ائمه معصومین علیهما السلام و کتاب امام جواد علیه‎السلام که در سال 1391 در جشنواره کتاب سال رضوی برگزیده شد.
سرکار خانم دکتر مرضیه محمدزاده به حق مایه افتخار جامعه ما و شخصیت ایشان، الگویی برای بانوان دانش‌پژوه و محقق این آب و خاک است، وی در 18 آبان ماه 1393 در سومین همایش اصحاب الحسین مشهد نیز به عنوان پژوهشگر عاشورایی برگزیده شد. تاکنون بیش از 500 مقاله از ایشان برای دانشنامه اسلام و دائرة‌المعارف تشیع و مجلات علمی و پژوهشی و مجلّه بیّنات و روزنامه‌های کثیرالانتشار چاپ شده و در دسترس عموم قرار گرفته است. پنج عنوان مقاله برای دائرة‌المعارف دفاع مقدس و چهار عنوان کتاب برای کتاب همشهری به رشته تحریر درآورده است.
سازندگان:
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.