موضوع این کتاب نوعی تحلیل ساختاری غزل سعدی است . که نتیجه و غایت آن پاسخ به این پرسش است که آیا غزل سعدی وحدت موضوع و انسجام دارد یاندارد.
کتاب پژوهشی «فراقنامه سعدی (بررسی ساختاری، نکتهها، آرایهها و شرح ۳۲ غزل سعدی)» از سید رضا موسوی شاعر و نویسنده ، با همت نشر تیرگان راهی بازار کرده است. موضوع این کتاب پژوهشی، تحلیل ساختاری غزل سعدی است و نویسنده تلاش کرده است با بررسی چند غزل از غزلیات سعدی، وحدت موضوع و انسجام عمودی و افقی آن را به مخاطبانش بشناساند.
سیدرضا موسوی در مورد این کتاب خود می گوید: این کتاب دانشنامه و اطلاعات فشردهای درباره این شاعر قرن هفتمی است که با استناد به بخشی از غزلیات این شاعر نشان میدهد که هر غزل سعدی به لحاظ محتوایی شاکله یگانهای دارد و برخلاف غزلیات حافظ که هر بیت آن دارای استقلال محتوایی است، هر غزل سعدی دارای محتوای یگانهای است.
در بخشی از این کتاب میخوانیم "محور عمودی و افقی در شعر میتواند تفاوتهایی ایجاد کند که سبک شاعر نامیده میشود. سعدی با ذوق و بیان خویش با انتخاب محور عمودی و ترکیب محور افقی خویش، روح تازهای به مضامین دیگران دمیده است و آثار جدیدی خلق کرده است.
این نویسنده پیش از این کتاب کمک درسی «ادبیات ادیب» را ویژه نوجوانان پایه سوم ریاضی و تجربی نوشته بود. این کتاب با همت نشر نوآور در سال 88 راهی بازار شده بود.