برنامه‌های همایش علامه اقبال لاهوری اعلام شد
۱۳۹۴-۰۸-۰۵
برنامه‌های همایش بین‌المللی علامه اقبال لاهوری که 24 تا 26 خرداد به همت حوزه هنری و سازمان فرهنگی اکو در تهران و اصفهان برگزار می‌شود اعلام شد .
برنامه‌های همایش علامه اقبال لاهوری اعلام شد

برنامه‌های همایش بین‌المللی علامه اقبال لاهوری که 24 تا 26 خرداد به همت حوزه هنری و سازمان فرهنگی اکو در تهران و اصفهان برگزار می‌شود اعلام شد .

نشست رسانه ای همایش بین المللی بزرگداشت علامه اقبال لاهوری صبح امروز (یکشنبه 17 خرداد) با حضور محسن مومنی شریف رییس حوزه هنری، دکتر افتخار حسین عارف رییس سازمان فرهنگی اکو و علیرضا قزوه مدیر مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری در سالن امیرحسین فردی حوزه هنری برگزار شد.

علیرضا قزوه، مدیر مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری، در ابتدای این نشست به برنامه های این همایش اشاره کرده و گفت: تاکنون 50 مقاله از کشورهای شبه قاره در حوزه اکو به دبیرخانه همایش رسیده است که از صبح روز 24 خرداد مقالات بررسی خواهند شد.

وی افزود: عصر روز 24 خرداد آیین افتتاحیه همایش با حضور مقامات فرهنگی و استادان و اقبال شناسان در حوزه هنری برگزار خواهد شد. در این همایش 10 مهمان خارجی دعوت شده اند که هر یک از استادان و اقبال شناسان بارز به شمار می روند. بعد از بررسی مقالات توسط هیئت علمی همایش 10 مقاله انتخاب خواهد شد.

به گفته قزوه، برای اولین بار فیلم مستندی از زندگی علامه اقبال لاهوری تهیه شده است که در شبکه های صدا و سیما پخش خواهد شد و قسمت هایی نیز در آیین افتتاحیه همایش به نمایش درخواهد آمد. همچنین در این همایش کتاب هایی از علامه اقبال که به زبان اردو بوده و به زبان فارسی ترجمه شده است رونمایی خواهد شد.

مدیر مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری خاطرنشان کرد: «بال جبرئیل» یکی از این کتاب هاست که به صورت منظوم ترجمه شده است. همچنین در روز دوم این همایش یک نشست تخصصی برای بررسی وضعیت آثار ترجمه شده فارسی به زبان اردو در شبه قاره برگزار خواهد شد.

قزوه گفت: در نهایت نیز مراسم اختتامیه در اصفهان و به همت حوزه هنری اصفهان با حضور اقبال شناسان و استادان بین المللی در اصفهان برگزار خواهد شد.

این شاعر در خصوص تاثیر علامه اقبال لاهوری در دنیا گفت: ایشان یکی از شخصیت های بارز در عرصه بیداری اسلامی هستند که در بیداری اذهان برای به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی نیز نقش بسزایی داشتند.

دکتر افتخار عارف حسین، رییس سازمان فرهنگی اکو، در نشست رسانه ای همایش بین المللی علامه اقبال لاهوری با اشاره به نقش حوزه هنری در برگزاری همایش، همچنین گفت: علامه اقبال شخصیتی با ابعاد جهانی است و به دایره شبه قاره محدود نمی شود. دغدغه اصلی علامه این بود که ملت مسلمان آزاد باشند و زیر بار ظلم نروند.

این شاعر و ادیب پاکستانی توضیح داد: علامه به زبان اردو و فارسی آثار خود را نگاشته است. البته آثاری به زبان انگلیسی هم دارد. اما اغلب اشعارش به زبان فارسی سروده شده است. علامه علاقه عجیبی به ایران داشت و همواره در شعرهای خود به تهران اشاره کرده است و گفته که اگر تهران ژنو بود وضعیت دنیا امروز فرق می کرد.

وی به بزرگانی از ایران که به شخصیت علامه اقبال لاهوری پرداخته اند اشاره کرد و گفت: شهید مرتضی مطهری، استاد شریعتی و بیش از همه مقام معظم رهبری از مهم ترین چهره هایی هستند که به شخصیت علامه اقبال لاهوری پرداخته اند. همچنین اثری از آیت الله خامنه ای درباره علامه اقبال لاهوری بهترین اثر برای شناخت این اندیشمند و فیلسوف و شاعر است.

افتخار عارف حسین ماموریت مهم علامه اقبال را آزادی بشر خصوصا ملت مسلمان دانست و تاکید کرد: آرا و نظرات علامه در ایران امروز به وضوح دیده می شود. میراثی که امروز از دموکراسی معنوی و فرهنگی در این کشور جاری است دغدغه علامه اقبال بود.

وی درباره زمان برگزاری همایش بزرگداشت علامه اقبال لاهوری اظهار کرد: از آقای مومنی تشکر می کنم که در این برهه حساس این همایش را برگزار می کنند. چرا که مخاطب سخنان امروز علامه اقبال لاهوری همه جهان اسلام است که باز هم با هرج و مرج و آشوب سر در گریبان شده است. امروز که دشمنان اسلام متحد شده اند باید ندای وحدت علامه اقبال بار دیگر در دنیا طنین بیندازد.

محسن مومنی شریف رییس حوزه هنری نیز با اشاره به آثار و برکات علامه اقبال لاهوری گفت: علامه اقبال لاهوری از شگفتی های حوزه تفکر و اندیشه اسلامی و زبان و ادبیات فارسی است. این شخصیت والا که در علوم مختلف متبحر بود، حقوق دان بود، جامعه شناس بود، با تاریخ آشنایی داشت، تخصص داشت، زبان شناس بود و خود به 9 زبان تکلم می کرد و برای بیان اندیشه هایش زبان فارسی را برگزید.

مومنی افزود: او زبان فارسی را یاد گرفت و در آن به تبحری رسید که امروز اشعارش در شمار بهترین های تاریخ شعر و ادب فارسی است.

رییس حوزه هنری تصریح کرد: اقبال از بی هویتی شخصیت انسانی و اسلامی مردم رنج می برد و ذلت روحی و نومیدی جوامع اسلامی را به چشم بزرگ ترین خطر می نگریست و لذا با همه توان وسیع خود به ریشه کن کردن این علف هرزه در خون و ذات انسان بخصوص مسلمان شرقی همت گماشته بود.

مومنی گفت: اقبال نسبت به ایران محبت دیگری داشت؛ در روزگاری که از همه دنیا برای اقبال دعوتنامه می آمد و او در آنجاها به سخنرانی می پرداخت. اما در ایران روزگار رضاخانی جایی برای او نبود و بنابراین هرگز ایران را ندید اما بهترین شعرهایش را در وصف مردم ایران و جوانان عجم سروده است.

وی ادامه داد: او تحقق آرزوهایش را در این می دید و ایران آن روز را زندانی با دیوارهای بلند می دید و بشارت می داد مردی خواهد آمد که زنجیرها را بگسلد. به تعبیر نوه اقبال، انقلاب اسلامی آرزوی اقبال بود. اگر روزی اقبال در وصف جوانان ایرانی و در ستایش نیاکان آنان شعر می سرود اما صدایش در ایران شنیده نمی شد خوشبختانه امروز کمتر شهری و روستایی در ایران یافت می شود که نامی و نشانی از اقبال لاهوری در آن نباشد.

مومنی اظهار کرد: امروز جهان اسلام بار دیگر مخاطب اقبال است. در روزگار جهالت مدرن و استعمار نو که به جای لشکرکشی های مستقیم با ایجاد جنگ های نیابتی بین مسلمانان اختلاف ایجاد می کنند و آنان را از پیشرفت و پرداختن به دشمن اصلی غافل می سازند اقبال جهان اسلام را به تشکیل امت واحده و وحدت می خواند.



http://isna.ir/fa/news/94031709497
سازندگان:
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.