«انقلاب رنگها» به بوتۀ نقد گذاشته شد
39امین نشست ادبی شمس به بررسی و نقد نخستین اثرِ خاطرهمحور در نقش هنرهای تجسمی در شکلگیری انقلاب اسلامی پرداخت.
به گزارش روابطعمومی و امور بینالملل سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، نشست ادبی شمس که از سوی کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی برگزار میشود، در 39امین دورهمیِ خود، به بررسی و نقد کتاب «انقلاب رنگها» با حضور راویِ اثر، علیرضا خالقی و نویسنده و تدوینگر آن، حسن سلطانی پرداخت. مدیر امور اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی که به عنوان کارشناس و منتقد در این نشست حضور یافته بود، «انقلاب رنگها» را اثری قابل قبول دانست و اظهار داشت: این کتاب جزء معدود آثار تاریخ انقلاب است که نمایه و چکیدۀ انگلیسی دارد و این یکی از ویژگیهای ممتاز این اثر است. دکتر ابوالفضل حسنآبادی، داشتن دو مقدمه را از دیگر امتیازات انقلاب رنگها خواند و گفت: در مقدمه هرچند کم، اما به شیوۀ مصاحبه اشاره شده و این بسیار خوب است. وی افزود: مستندسازی از اقداماتی است که ارزش کتاب خاطره را بالا میبرد که در این کتاب تا اندازهای رعایت شده اما یکدست نیست.
مجتبی انوریان یزدی، نویسنده و منتقد ادبی نیز در خصوص این اثر بیان کرد: هنر آقای خالقی جای این را داشت که به جای بسنده کردن به خاطرات فردی، بهانهای شود برای اینکه در همین کتاب به بررسی هنر انقلاب پرداخته شود. وی در ادامه، مشخص نبودن مرز تاریخنگاری و خاطرهنگاری را از کمبودهای اثر دانست و اظهار داشت: یا باید این مرز رعایت میشد یا اینکه در ابتدای سیاستگذاری کتاب، بیان میشد که ما قصد داریم به خاطرۀ یک نفر از انقلابیون بپردازیم.
علی براتی گجوان، نویسنده و منتقد ادبی که کار اجرای این نشست را به عهده داشت، نیز گفت: پس از انقلاب، خاطرهنویسی قدرت بیشتری پیدا کرد اما فاصلۀ اندک جنگ با انقلاب، باعث شد که جنگ، ادبیات انقلاب را ببلعد. وی هنر خالقی را بسیار ممتاز دانست و گفت: علیرضا خالقی آثار بسیاری از عکاسی و نیز پوسترهایی که تمام آن را با دست طراحی کرده است، در اختیار دارد که بسیاری از آنها در زمان خود به چاپ گسترده رسیدند و نقش محوری در فعالیتهای انقلابی داشتند. وی این کتاب را بسیار خواندنی توصیف کرد و با بیان اینکه تدوین در خاطرهنویسی همانند تدوین در سینماست، اظهار داشت: خوبی این اثر در حوزۀ نثر این است که حوادث به خوبی پشت سر هم قرار گرفته و خواننده را برای مطالعۀ مستمر راغب میکند.
همچنین علیرضا خالقی در این نشست با بین خاطراتی از فعالیتهای انقلابی خود، عمدۀ آنها را نقاشی، خطاطی، طراحی و عکاسی و فیلمبرداری ذکر کرد و ادامه داد: یکی از مهمترین نقاشیهای من، نقاشی تصویر امام در ابعاد 12 در 16 متر بود که در راهپیماییها پیشاپیش مردم قرار میگرفت . وی نقاشی تصویر اولین شهیدِ مشهد، شهید محسن کاشانی که در راهپیماییها به تعداد زیاد در دست مردم بود را نیز از دیگر نقاشیهای به یادماندنی خود خواند.
حسن سلطانی، نویسنده و تدوینگر این اثر نیز اظهار داشت: کار مصاحبه 3سال به طول انجامید و یک سال نیز تدوین آن زمان برد. وی در خصوص صحّت اطلاعات کتاب توضیح داد: من در زمان تدوین این اثر روزنامههای سال 57 را مطالعه میکردم و کاملاً در آن سال زندگی میکردم. سلطانی افزود: من سعی نکردم شخصیتی که خودم دوست دارم را در کتاب تولید کنم؛ بلکه شخصیتی را معرفی کردم که وجود داشت؛ شخصیتی مردمی، پرکار، انقلابی و خطّ امامی و تمام تلاشم این بود که حتی ادبیات گفتاری راوی حفظ شود.
گفتنی است، چهلمین نشست ادبی شمس با بررسی و نقد کتاب «دختران هم شهید میشوند» با حضور نویسندۀ اثر، از سوی کتابخانۀ آستان قدس رضوی پنج شنبه 18 بهمن ماه ساعت 9:30 در فرهنگسرای قرآن و عترت واقع در میدان امامحسین(ع) برگزار میشود که عموم علاقهمندان میتوانند در این نشست شرکت کنند.
1397/11/17 چهارشنبه