مصحف توکیو؛ نخستین قرآن چاپی شرق آسیا
۱۳۹۹-۰۷-۲۰
نخستین قرآن چاپی شرق آسیا با نام «مصحف توکیو» در سال ۱۹۳۴ پس از تأسیس چاپخانه اسلامی در توکیو و با کمک مالی خیّران مسلمانی از کشورهای ژاپن، کره و جزیره تایکی در ۵۰۰ نسخه و به خط قازانی منتشر شد.
مصحف توکیو؛ نخستین قرآن چاپی شرق آسیا

 به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی اوکراین پرس، حضور مسلمانان تاتار در ژاپن به قرن نوزدهم میلادی بازمی‌گردد.

با آغاز جنگ، میان روس‌ها و ژاپنی‌ها در آغاز قرن گذشته، ارتباط ژاپن با دنیای اسلام بیشتر شد و بسیاری از مسلمانان از جمله «عبدالرشید ابراهیم»، که به دلیل فعالیت اسلامی از روسیه اخراج شده بود و دوست «اکاشی» ـ ژنرال ژاپنی ـ بود، وارد این کشور شدند. عبدالرشید که یک مبلغ اسلامی بود، شروع به تبلیغ اسلام در ژاپن کرد و بسیاری از ژاپنی‌ها به واسطه او مسلمان شدند.

مهم‌ترین تحول اسلامی در ژاپن، پس از جنگ جهانی اول اتفاق افتاد؛ زمانی که مسلمانی پناهجو به نام «محمد عبدالحی قربان» که مارکسیست‌های ترکمنستان او را از کشور اخراج کرده بودند به ژاپن آمد و به تبعیت از او ۶۰۰ پناهجوی مسلمان از ترکمنستان وارد این کشور شدند. این اولین ورود دسته‌جمعی مسلمانان به ژاپن بود.

مصحف توکیو؛ نخستین قرآن چاپی شرق آسیا + عکس

از راست: محمد عبدالحی قربان علی‌اف در کنار شیخ عبدالرشید ابراهیم، مبلغ مسلمان تاتار

شیخ محمد عبدالحی قربان علی‌اف(۱۸۹۰_۱۹۷۴) از قومیت تاتار باشقیرستان از جمله شخصیت‌های مسلمانی بود که با رسیدن به ژاپن در سال ۱۹۲۵م اقدامات ارزشمندی را برای نشر و توسعه اسلام در این کشور انجام داد که مهمترین آن مشارکت در احداث جمعیت اسلامی توکیو در سال ۱۹۲۴، افتتاح مسجد توکیو در سال ۱۹۳۸، تأسیس چاپخانه اسلامی در سال ۱۹۳۰ و چاپ کتب و تألیفات اسلامی به زبان تاتاری و ژاپنی و از جمله چاپ قرآن کریم در این کشور است.

مصحف توکیو

مصحف توکیو با متن عربی در تاریخ ۱۲ ژانویه ۱۹۳۴ به شکل کامل در ۵۰۰ نسخه به چاپ رسید. این مصحف با خط قازانی واضح و روی کاغذهایی مرغوب در حجم متوسط و بر اساس نسخه چاپ شده قرآن در شهر قازان که متعلق به سال ۱۹۱۳ بود، منتشر شد. این مصحف نخستین نسخه چاپی قرآن در شرق آسیا به شمار می‌رود.

ابزار چاپ و مجموعه حروف عربی برای انتشار این قرآن در سال ۱۹۲۸ از ترکیه (زمان حکومت آتاتورک که چاپ زبان ترکی با حروف عربی در این کشور ممنوع اعلام شده بود) به ژاپن وارد شد.

مسلمانان ژاپن با مشارکت مالی خیّرانی از شهرهای توکیو، سئول کره و جزیره تایکی واقع در شمال ژاپن عملیات چاپ این مصحف را تأمین و حدود ۲ هزار ین ژاپن(در آن زمان هر دلار معادل ۴ ین بود) که مبلغی هنگفت بود، جمع‌آوری کردند. چاپ هر نسخه قرآن حدود ۱۰ ین هزینه دربر داشت و پس از اتمام چاپ، نسخه‌هایی از آن به تاتارهای مسلمان ساکن چین، کره، فنلاند و لهستان نیز ارسال شد.

مراسم رونمایی از این نسخه قرآن در شهر سئول انجام شد و جمعیت اسلامی توکیو نسخه‌ای از این قرآن چاپی را به هروهیتو، یکصد و بیست و چهارمین امپراتور ژاپن (۱۹۲۶ ـ ۱۹۸۹) اهدا کرد. البته پیش از چاپ نسخه کامل قرآن در ژاپن، یک چهارم سوره مبارکه یس در سال ۱۹۳۱ به همت چاپخانه اسلامی توکیو بر اساس نسخه‌ای به خط قازانی به چاپ رسیده بود. در حال حاضر نسخه‌ای از مصحف توکیو در موزه فرهنگ اسلامی مسجد «قل شریف» در شهر قازان تاتارستان موجود است. در ادامه تصاویری از نخستین نسخه چاپی قرآن شرق آسیا را مشاهده می‌کنید.

مؤلف/نویسنده/عکاس:
منبع:
https://iqna.ir/fa/news/3928341
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید