آشنایی با علم حدیث
پدیدآور: مجید معارف؛ سهیلا پیروزفر
مشخصات نشر: تهران،(سمت) پژوهشکده تحقیق و توسعه علوم انسانی1402
مشخصات ظاهری: دوازده، 148ص
شمارة دیویی: ش/آ645 م 297/26
معرفی کتاب:
در حدیث ثقلین، پس از قرآن، حدیث میراث گرانقدر به جای مانده از رسولالله(صلیالله علیه و آله)معرفی شده است. پس از رحلت آن حضرت، انتقال سنت نبی اکرم(صلیالله علیه و آله) و امامان معصوم (علیهم السلام) تاریخی پر فراز و نشیب طی کرد. دانش حدیث اطلاعاتی است که ما را در شناخت روایات معصومان(علیهم السلام) و چگونگی استفاده از آنها یاری میکند. در بین دانشهای حدیثی دو علم تاریخ حدیث و درایهالحدیث اهمیت بسزایی دارد. علم نخست ما را بر سرگذشت حدیث در فاصلة صدور تا تدوین و منابع دربردارنده روایات آشنا می کند و علم دیگر، ما را در جریان اصطلاحات و دستهبندیهای همین روایات به منظور استفاده بهتر قرار میدهد.نویسندگان کتاب " آشنایی با علم حدیث" برآن شدند تا عناوین کلی مرتبط با حدیث را در دوبخش«تاریخ حدیث» و « اصطلاحات حدیثی» گردآوری کنند و به زبان ساده، مهمترین اطلاعات در اینباره را ارائه دهند.
کتاب حاضر در 16 درس با در نظر گرفتن ویژگیهای آموزشی تدوین شده و در دو بخش تنظیم شدهاست. در پایان هر درس مطالب به صورت چکیده آمده و پرسشهایی نیز طرح شده است.کلیاتی دربارة حدیث و ارزش آن در اسلام، حدیث در دوران پیامبر(صلیالله علیه و آله) حدیث شیعه در قرن نخست هجری و در دوران صادقین تا آغاز غیبت صغری، ظهور کتب اربعه حدیثی شیعه و تدوین حدیث در دوران متأخّران، پیدایش کتابهای مهم حدیثی اهل سنت، عناوین دروس بخش اول کتاب است.
عناوین دروس بخش دوم کتاب شامل دانش درایهالحدیث و مسائل آن، تقسیمات اصلی و نیز تقسیمات فرعی حدیث از منظرهای گوناگون، اوصاف و شرایط راوی، تحمل حدیث و راههای آن میباشد.
در بخشی از کتاب میخوانیم: در خصوص ارتباط حدیث با قرآن باید گفت که احادیث پیامبر اکرم (صلیالله علیه و آله) و امامان(علیهم السلام) در مجموع به عنوان تفسیر قرآن و تبیین مجملات آن صادر شده و از این جهت مراجعه به روایات معصومین امری ناگزیر است. در صدر اسلام دانش مسلمانان منحصر به متن قرآن و سخنان رسول اکرم( صلیالله علیه و آله) بود، در قرنهای نخست سیره، تاریخ، تفسیر، قرائت، فقه و اخلاق و....همه با حدیث توأم بوده است. فقه یا علم به احکام عملی اسلام به طور کامل در سنت بیان شده است، تاریخ و سیرة رسول اکرم نیز از طریق روایات و احادیث با سلسله سند نقل میشد. بنابراین حدیث پایة همة علوم متداول اسلامی تلقی میشد.
کتاب " آشنایی با علم حدیث" در کتابخانه تخصصی علوم قرآن و حدیث آستان قدس رضوی موجود می باشد.