
پدیدآور: حسین موسوی
مشخصات نشر: قم: هیات امروز، 1400
مشخصات ظاهری: 160ص
رده بندی دیویی: م842م363/960955
معرفی کتاب
درکتاب مثبت سه واقعیت هایی پیرامون فرزندآوری به واقعیتهایی پیرامون جمعیت اشاره شده است. جامعه مـا، براسـاس آمارها و اخبـار معتبر، باسرعت زیاد به سمت پیری میرود و ایران عزیزمان، طی چند سال آینده با بحران افزایش جمعیت سالمندان، دست به گریبان خواهد شد.
این گزارش خیلی تکان دهنده است، مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام کرد که در پایان سال ۱۳۹۸ نر خ زادوولد به کمترین حد خـود در ۵۰ سـال گذشـته رسـید. پیـری جمعیـت تهدیـدی بـرای سـالهای دور نیسـت، بلکـه ا گـر اتفـاق خاصـی در درمـان آن طـی سـالهای آتـی نیفتـد، بحـران جامعـه پیر، گریبان گیر سالخوردگان و متولدین دهه ۵۰ و ۶۰ هم خواهد شد.
بحران پیری کشور از آنچه فکر میکنیم به ما نزدیکتر است. تقریبا از اوایـل دهـه ۱۴۰۰ هجـری شمسـی، جمعیـت ایـران، رو بـه سـالمندی خواهـد رفـت و به این ترتیـب در سـالهای ابتدایـی دهـه ۱۴۲۰ شـاهد سونامی جمعیت سالمند خواهیم بود. این اثر به بررسی آماری و تحلیل دلایل این اتفاق و راههای مقابله با آن میپردازد.
این کتاب، گزیدهای از سخنرانی حجت الاسلام سید حسین موسوی با موضوع جمعیت در ماه مبارک رمضان ۱۴۴۱ هجری قمری در حرم حضرت معصومه (س) و جلسات هیأت یامهدی (عج) واوان است، که پس از پیادهسازی، با اضافاتی از برخی کتب مربوط به جمعیت، مقالات و مصاحبههای متعدد، با تنقیح و بازنگری جمعی از پژوهشگران تهیه و تنظیم شده است.
کتاب «مثبت سه» ضمن پاسخ به همه این سؤالات و ابهامها، در پی پرده برداشتن از حقایقی مهم است که اگر امروز آنها را نبینیم و زندگیهایمان بر همین منوال رفاه طلبی و تکلیف گریزی پیش رود، تبعات و هزینههای سنگین اقتصادی، سیاسی، نظامی و امنیتی و بحرانهای حاصل از آن را باید در آینده نزدیک، تمام ملت ایران بپردازند.
گزیده ای از کتاب
در فصل دوم کتاب در مورد ضزوزت فرزندآوری و خطرات و آسیب هایی که متوجه آینده ایران است به چند نمونه اشاره شده است:
1- خطرهای سیاسی و امنیتی 2- معضل نیروی کار 3- خطرهای اقتصادی 4- خطرهای فرهنگی و اجتماعی که در اینجا دو مورد را به تفصیل بیان خواهیم کرد.
معضـل نیروی کار
از نظر نیروی کار ایران اسلامی با مشکل جدی مواجه خواهد شد؛ زیـرا اکثـر جمعیـت ایران را افراد سـالخورده تشـکیل میدهنـد. بنابراین برای جلوگیری از تعطیلی کارخانهها باید از کارگران و نیروهای وارداتی خارجـی اسـتفاده کـرد و بـرای دیگـر کارهـا و پسـتهای مهـم نیـز بایـد از نیروهای خارجی بهره گرفت. فراموش نمیکنیم که در سـالهای قبل از پیروزی انقلاب و حتی در سـالهای اولیه پیروزی انقلاب، بهداشـت و سلامت کشـور توسـط نیروهـای وارداتـی مثـل پزشـکان هنـدی و پاکسـتانی اداره میشـد که نه درد مردم را درسـت تشـخیص میدادند و نـه زبـان آنهـا را. واردات نیـرو از خـارج، علاوه بـر اینکـه آثـار منفـی اقتصـادی مثـل خـروج ارز را بـه دنبـال دارد، حامـل آثـار مخـرب فرهنگی و اجتماعی است که میتواند جامعه ایرانی را بهسرعت متلاشی کند.
خطرهـای اقتصادی
بهمـوازات پیـر شـدن جمعیـت و کاهـش میـزان رشـد جمعیـت، تولیـد نیـز در کشـور کاهـش مییابـد. فرامـوش نمیکنیـم در سـالهایی کـه جمعیـت ایـران ۲۷ میلیـون بـود، از نظـر مـواد غذایـی حتـی گنـدم و میوهجـات نیـاز مبـرم بـه واردات گسـترده وجـود داشـت ولـی امـروزه بـا جمعیت بالغ بر ۸۰ میلیون، علاوه بر تأمین مایحتاج خود، در بسـیاری از مـوارد جـزو کشـورهای صادرکننـده هسـتیم. افـزون بـر این، بـا کاهش رشـد جمعیـت و پیـر شـدن جمعیـت کشـور، هزینههـای سـنگین بیمـه و طرحهـای حمایتـی دولت برای بازنشسـتگان کمرشـکن خواهد شـد. واردات نیـروی کار هـم موجـب خـروج ارز خواهـد شـد و درنتیجه بحران اقتصادی کشور را فرا خواهد گرفت.