به گزارش آستان نیوز، حجتالاسلاموالمسلمین سید جلال حسینی دراینخصوص به خبرنگار ما گفت: این کتابخانه علاوه بر اعضای خود، همهروزه بهویژه در مناسبتهای خاص، پذیرای مهمانانی است که از سراسر عالم، قدم به این مکان مقدس، میگذارند؛ چنانکه در بازه زمانی 12 اسفند 1403 تا 15 فروردین 1404، در مجموع، 1201 نفر در قالب مراجعهکننده مهمان، از خدمات کتابخانه مرکزی حرم رضوی، بهرهمند شدند.
وی در ادامه، بیان کرد: خدمات ارائه شده به مراجعان مهمان کتابخانه مرکزی حرم مطهر رضوی نیز بهطورکلی در دودسته؛ خدمات عمومی و خدمات خاص، تقسیمبندی میشود.
دراینبین، خدمات عمومی شامل فعالیتهایی میشود که بهصورت پایدار و مشابه، قابلارائه بهتمامی مراجعان مهمان، است.
رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: از جمله این خدمات عمومی میتوان به معرفی کتابخانههای تخصصی و بخشهای مختلف کتابخانه مرکزی این آستان مقدس و شیوه استفاده از منابع هر بخش توسط کتابداران و کارشناسان به مراجعان مهمان و همچنین راهنمایی و مشاوره به آنان در بازیابی منابع مورد نیاز، در کمترین زمان ممکن، اشاره کرد.
وی افزود: تنوعبخشها و کتابخانههای تخصصی زیر مجموعه کتابخانه مرکزی، موجب ایجاد تفاوتهایی در حوزه خدمات مرجع آن شده که خدمات این حوزه نیز بهخوبی توسط مشاوران، متخصصان موضوعی، کارشناسان و کتابداران هر بخش، به عموم مراجعان، ارائه میشود.
حسینی ادامه داد: به طور مثال، در کتابخانه تخصصی علوم قرآن و حدیث آستان قدس رضوی، راهنماییهای لازم در زمینه چگونگی استفاده از نرمافزارهای تخصصی نظیر نرمافزار نور، جستوجو و دانلود مقاله از پایگاههای اطلاعاتی مشابه، انجام میشود.
وی گفت: همچنین در صورت نیاز، جهت دسترسی مراجعان مهمان به منابع بیشتر همچون منابع تکنسخه، آنان به مخزن بسته و سایر تالارهای مطالعه کتابخانه مرکزی این آستان مقدس، معرفی میشوند.
نگاه ویژه کتابداران به مراجعان زائر
این مقام مسئول، تصریح کرد: در حقیقت، تلاش تمامی کتابداران این آستان مقدس بر این است تا هیچکدام از مراجعان کتابخانه تا دریافت پاسخ نهایی و دسترسی به اطلاعات مورد نیازشان، از حرم مطهر حضرت رضا (ع) خارج نشوند که در این زمینه، کتابداران به زائران حرم مطهر، نگاه ویژهای دارند.
وی گفت: تالارهای مطالعه کتابخانه مرکزی نیز شرایط محیطی مناسبی را جهت مطالعه منابع برای عموم مراجعان خود فراهم کرده است که این خدمات به مراجعان مهمان، با ارائه کارت شناسایی معتبر و برای مدتزمان مشخص، ارائه میشود.
برای مراجعان مهمان، امکان تهیه کپی از منابع و بهرهمندی از خدمات تحویل مدرک نیز طبق آییننامه موجود در کتابخانه، در نظر گرفته شده است.
امکان بهرهمندی گروهها از فضای مطالعاتی مجزا
حسینی ادامه داد: همچنین امکان تأمین فضای مطالعاتی مجزا برای گروهها در سطوح مختلف؛ از مدارس، دانشگاهها و حوزههای علمیه، در قالب اعتکاف علمی و بهرهمندی از خدمات شبانهروزی کتابخانه، با ارائه معرفینامه از مراکز مربوطه، وجود دارد.
وی افزود: ترغیب، آموزش و راهنمایی عموم مراجعان مهمان؛ اعم از زائر و مجاور، بهمنظور عضویت در کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی و استفاده از خدمات امانت دیجیتال و خدمات تحویل مدرک، از دیگر اقداماتی است که در کتابخانه مرکزی این آستان مقدس بهویژه در کتابخانههای تخصصی آن، صورت میگیرد.
ارائه خدمات ویژه به نخبگان و محققان
وی درباره خدمات ویژه کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی به مراجعان غیرعضو این کتابخانه نیز گفت: این خدمات به مراجعان با شرایط خاص همچون نخبگان، استادان حوزه و دانشگاه و محققان برجسته باتوجهبه شرایط آنان، با ارائه کارت شناسایی معتبر، در کتابخانههای تخصصی سازمان، ارائه میشود.
حسینی ادامه داد: امکان امانت برخی از منابع کتابخانه به این گروه از مراجعان در مدتزمان حضور آنان در شهر مشهد، صدور کارت عضویت موقت، ارائه معرفینامه به متقاضیان استفاده از رایانه شخصی (لپتاپ) و هماهنگی با ورودیهای اماکن متبرکه رضوی برای مدت مشخص و بهرهمندی از خدمات شبانهروزی کتابخانه تخصصی اهلبیت (ع) و تالار محققان کتابخانه مرکزی، از جمله این خدمات ویژه، به شمار میآید.
میزبانی از مهمانان داخلی و خارجی
رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، در ادامه، بیان کرد: 1201 مراجعهکننده مهمان کتابخانه مرکزی این آستان مقدس، در بازه زمانی 12 اسفند 1403 تا 15 فروردین 1404، همزمان با ایام ماه مبارک رمضان و نوروز امسال، 9 هزار و 189 ساعت در بخشهای مختلف این کتابخانه حضور داشته و از خدمات مطالعاتی آن، بهرهمند شدند.
حسینی گفت: این افراد اهل علم و پژوهش از اقصینقاط کشور همچون شهرهای تهران، اصفهان، قم، بیرجند، همدان، یزد، کرمان و مشهد مقدس، مهمان کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی شده و از خدمات آن، استفاده کردند.
وی افزود: همچنین شاهد حضور مهمانان خارجی از کشورهای عراق، افغانستان و شبهقاره هند در این ایام بودیم که از خدمات دو کتابخانه تخصصی علوم قرآن و حدیث و اهلبیت (ع) آستان قدس رضوی، بهرهمند شدند.
گفتنی است، کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی باتوجهبه همجواری با مضجع شریف حضرت رضا (ع) و بهرهمندی از گنجینه نفیس و متنوعی از منابع مطالعاتی در حوزههای مختلف بهویژه علوم اسلامی، هر روز میزبان خیل عظیم زائران و مجاورانی است که مشتاقانه به این کتابخانه مراجعه کرده و بهصورت عضو یا مهمان، از خدمات بخشهای گوناگون آن، استفاده میکنند.