
پایان نامه کارشناسی ارشد رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی
نگارنده: سکینه سادات پاد
استاد راهنما: حسین احمری
رده بندی دیویی: پ ن/ن297/9515
چکیده
اصل موضوع حقوق بشر، موضوعی بسیار مهم است. گستره و محل جولان آراء و اندیشه های گوناگون و انسان از نقطه نظر اندیشه ورزی اش به آن توجه کرده و در آن تفکر نموده است. اندیشمندان زیادی از زوایای مختلف آن را مورد تحلیل و تدفیق قرار داده اند، بیشتر از همه این موضوع در نقطه ثقل اندیشمندان و مصلحان اجتماعی قرار داشته است. اما هر کدام از این اندیشمندان رویکردی ویژه و اساساً متفاوت با دیگری داشته اند که مبانی آن پیش فرضهای نظری خاصی است.
و در حوزه علمی و کاربردی ناکار آمد و غیره عملیاتی بوده اند. اما «حقوق بشر در نهج البلاغـــه» عنـوانـی است برای ارایه بحثهایی از اندیشه تابناک، حکیمانه، جامع نگر و سیره عملی حضرت امیرعلیه السلام خصوصاً مشی حکومت حضرت که برخاسته از قرآن کریم و اندیشه و سیره پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله است.
اهم مباحث این تحقیق در چهار بخش تنظیم شده که به بررسی مفاهیم حقوق، مبانی و منابع حقوق، سیاستهای کلی حضرت امیرعلیه السلام ، حقوق مصطلح (حقوق سیاسی، حقوق فرهنگی، حقوق اجتماعی، حقوق اقتصادی، حقوق قضایی حقوق مجرمان و منحرفان، مخالفان و دشمنان، حقوق اقلیتها) و پاسخ به دو شبهه نقص عقل و ایمان زن و آموزش دینی به کودک و مدینه فاضله موعود و ارتباط این مدینه با مدینه و حکومت علوی پرداخته است.
نگارنده با تلاش و سعی نسبت به ارایه آنچه که در حکومت نمونه کارآمد دینی اتفاق افتاده تصویری روشن و واقعی در اختیار دولتمردان و علاقمندان قرار می دهد. بر پارامترهای مؤثر در این کار آمدی تأکید کرده و تلاش نموده که خواننده را در یک فرایند منطقی به نتایج قابل قبولی در خصوص اثبات کارآمدی حکومت دینی راهنمایی کند و اینکه تنها راه رعایت حقوق بشر و احترام به این هدایا و عطایای الهی، رفتن زیر پرچم حکومتی با شاخصه های حکومت عدالت مدار علوی و مهدوی است.
واژه های کلیدی: حق، تکلیف، حقوق، حقوق بشر، حقوق مردم ،قرآن، نهج البلاغه، سنت، حکومت،،عدالت، زمامدار.
پایان نامه «حقوق بشر در نهج البلاغه» در کتابخانه مرکزی آستان قدس تالار تخصصی علوم قرآن و حدیث موجود می باشد.