خواص بی‌نظیر انگور
۱۳۹۴-۰۸-۳۰
خواص بی‌نظیر انگور

خواص بی‌نظیر انگور
اشاره‌های قرآنی به این میوه بهشتی
انگور یکی از لذیذترین میوه‌هایی است که خداوند برای انسان آفریده است و از این رو یازده مرتبه در قرآن مجید نام این میوه به‌کار رفته است وامام باقر(ع) آن را یکی از چهار میوه بهشتی روی زمین می‌داند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از لرستان، انگور میوه‌ای شیرین و لذیذ و از نوع میوه‌های خوشه‌ای و البته میوه‌ای بهشتی است همان‌طور که در حدیثی از امام محمد باقر(ع) نقل شده که فرموده‌اند «چهار میوه از میوه‌های بهشتی هستند: انگور، رطب (خرمای تازه)، انار و سیب».

این میوه بهشتی سرشار از ویتامین‌های A، B و C است. همچنین، دارای مقداری منیزیم، کلسیم، آهن، فسفر و پتاسیم است. یک لیوان (160 گرم) انگور سبز یا قرمز بدون هسته حاوی 110 کالری انرژی، یک گرم پروتئین، 29 گرم کربوهیدرات و یک گرم فیبر است.

انگور، منبع بسیار خوب ویتامین‌ ث و منگنز است، منظور از منبع خیلی خوب یعنی 20 درصد یا بیشتر نیاز روزانه فرد به آن ماده مغذی را برآورده می‌کند.

خواص انگور

انگور برای سل، یبوست، بواسیر و سیاه سرفه اثر شفابخش دارد، انگور غذای بسیار خوبی برای مبتلایان به اوره خون بالا و اسیدوزاست، آب انگور تازه برای بیمارانی که دچار ورم کلیه هستند نوشیدنی مناسبی است، زیرا ادرارآور است؛ حتی در این مورد بهتر است به‌جای شیر به بیمار، آب انگور تازه داده شود.


به‌دلیل مغذی و مقوی بودن انگور، برخی از پزشکان عقیده دارند که آب انگور تازه نوعی شیر با منبع گیاهی است که مواد غذایی آن به مراتب بیشتر از شیر حیوانی است، مصرف آب انگور تازه برای کسانی‌که نارسایی کبد دارند توصیه شده است، زیرا آب انگور عمل ذخیره قند در کبد و دفع صفرا را تسهیل می‌کند، کبد را تقویت کرده و به فعالیت سالم آن کمک می‌کند.

انگور موجب افزایش اشتها می‌شود، سموم بدن را دفع می‌کند و یبوست را برطرف می‌کند. اگر آب انگور را بر پوست بمالید، چین و چروک آن برطرف شده و پوست را با طراوت می‌کند.

انگور برای کسانی‌ که مبتلا به ورم مفاصل، روماتیسم، نقرس و سنگ کلیه هستند، مفید است. همچنین، برای کسانی‌که دچار مسمومیت، عوارض فشار خون بالا و سوء هاضمه، اختلالات پوستی، کورک، اگزما و نفریت(ورم چرکی کلیه‌ها) شده‌اند نیز سودمند است.

آب انگور تازه شیر زنان را زیاد می‌کند و برای کسانی‌ که در اثر یک بیماری طولانی ضعیف شده‌اند، بسیار مفید است؛ افرادی‌که در دوره نقاهت بیماری به سر می‌برند و یا ضعف عمومی دارند، سعی کنند از انگور، هویج، سیب و هلو به مقدار زیاد استفاده کنند. البته بهتر آن است که این میوه‌ها را با هم در آب میوه‌گیری بریزند و آب میوه مخلوط را در طول روز جرعه جرعه بنوشند.

انگور قرمز از تصلب شرایین و انسداد رگ‌ها پیشگیری می‌کند

به گفته پژوهشگران غلیظ بودن خون، اکسیداسیون سریع کلسترول، سفت و سخت شدن رگ‌ها دلایل اصلی بروز بیماری‌های قلبی و تصلب شرایین است. این پژوهشگران دریافته‌اند که با خوردن انگور قرمز، اکسیداسیون کلسترول، کاهش می‌یابد و رگ‌های خونی منبسط می‌شوند و خون با سرعت بیشتری در بدن جریان می‌یابد علاوه بر این، خوردن انگور قرمز موجب بهبود عملکرد قلب می‌شود.

چند نکته

مصرف زیاد انگور باعث دل پیچه و اسهال می‌شود، بنابراین در خوردن آن افراط نکنید، مصرف انگور برای مبتلایان به دیابت(مرض قند) مضر است، مصرف مداوم آب انگور باعث ایجاد سنگ کلیه و رسوبات در دستگاه ادراری می‌شود، خوردن انگور ترش و نارس، باعث بروز اختلال در معده می‌شود، هسته انگور، سرد و خشک است و در معده‌های ضعیف ایجاد نفخ می‌کند و زیاد‌ه‌روی در خوردن انگور برای کبد و معده مضر است و حتی ممکن است به انسداد روده و معده ختم شود همچنین، خوردن آب سرد بلافاصله پس از خوردن انگور، برای معده زیان‌آور است.

اشارات قرآنی

انگور یکی از لذیذترین میوه‌هایی است که خداوند برای انسان آفریده است و از این رو یازده مرتبه در قرآن مجید نام این میوه به صورت مفرد (عنب) و جمع (اعناب) آمده است که در ذیل به چند نمونه اشاره می‌شود.

آیه 266 سوره مبارکه بقره: «أَیَوَدُّ أَحَدُکُمْ أَن تَکُونَ لَهُ جَنَّةٌ مِّن نَّخِیلٍ وَأَعْنَابٍ تَجْرِی مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ لَهُ فِیهَا مِن کُلِّ الثَّمَرَاتِ وَأَصَابَهُ الْکِبَرُ وَلَهُ ذُرِّیَّةٌ ضُعَفَاء فَأَصَابَهَا إِعْصَارٌ فِیهِ نَارٌ فَاحْتَرَقَتْ کَذَلِکَ یُبَیِّنُ اللّهُ لَکُمُ الآیَاتِ لَعَلَّکُمْ تَتَفَکَّرُونَ؛ آیا کسى از شما دوست دارد که باغى از درختان خرما و انگور داشته باشد که از زیر آنها نهرها روان است‏، و براى او در آن (باغ‏) از هرگونه میوه‏ا (فراهم‏) باشد، و در حالى‌که او را پیرى رسیده و فرزندانى خردسال دارد، (ناگهان‏) گردبادى آتشین بر آن (باغ‏) زند و (باغ یکسر) بسوزد؟ این‌گونه‏، خداوند آیات (خود) را براى شما روشن مى‏‌گرداند، باشد که شما بیندیشید».

آیه 4 سوره مبارکه رعد «وَفِی الأَرْضِ قِطَعٌ مُّتَجَاوِرَاتٌ وَجَنَّاتٌ مِّنْ أَعْنَابٍ وَزَرْعٌ وَنَخِیلٌ صِنْوَانٌ وَغَیْرُ صِنْوَانٍ یُسْقَى بِمَاء وَاحِدٍ وَنُفَضِّلُ بَعْضَهَا عَلَى بَعْضٍ فِی الأُکُلِ إِنَّ فِی ذَلِکَ لَآیَاتٍ لِّقَوْمٍ یَعْقِلُونَ؛ و در زمین قطعاتى است کنار هم و باغهایى از انگور و کشتزارها و درختان خرما چه از یک ریشه و چه از غیر یک ریشه که با یک آب سیراب مى‏‌گردند و [با این همه] برخى از آن‌ها را در میوه [از حیث مزه و نوع و کیفیت] بر برخى دیگر برترى مى‌‏دهیم بى‌گمان در این [امر نیز] براى مردمى که تعقل می‌‏کنند دلایل [روشنى] است».

آیه یازده سوره مبارکه نحل: «یُنبِتُ لَکُم بِهِ الزَّرْعَ وَالزَّیْتُونَ وَالنَّخِیلَ وَالأَعْنَابَ وَمِن کُلِّ الثَّمَرَاتِ إِنَّ فِی ذَلِکَ لآیَةً لِّقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ: به وسیله آن کشت و زیتون و درختان خرما و انگور و از هر گونه محصولات [دیگر] براى شما می‌رویاند قطعاً در این‌ها براى مردمى که اندیشه می‌کنند نشانه‏‌اى است».


آیه 31 و 32 سوره مبارکه نبأ: «إِنَّ لِلْمُتَّقِینَ مَفَازًا حَدَائِقَ وَأَعْنَابًا: پرهیزکاران را جایی است در امان از هر آسیب؛ بستان‌ها و تاکستان‌ها».

استفاده نامطلوب از انگور

آمریکا و کشورهای اروپایی از تولید کنندگان عمده شراب انگور هستند، در حالی‌که ایران، ترکیه، یونان، استرالیا و افغانستان مهم‌ترین تولید کنندگان کشمش می‌باشند. ترکیه و یونان بهترین نوع کشمش را تهیه می‌کنند. تخمیناً هر سال 800 هزار تن کشمش در جهان تولید می‌شود. کشمش از نظر طبی مفیدتر از انگور است. کشمش برای تب، سرفه، نزله، یرقان و تورم نیمه حاد کبد و طحال نافع است.

قبل از ظهور اسلام انواع بسیار خوب انگور در مناطق وسیعی در سوریه، عراق، فلسطین، حجاز، یمن و حضرموت به‌عمل می‌آمد و شراب به مقدار زیاد تولید می‌شد. در زمان هومر تهیه شراب انگور بخشی از زندگی مردم را تشکیل می‌داد.

بعد از ظهور اسلام شراب‌سازی و مصرف شراب منفور و حرام شناخته شد، اما کاشت درخت مو را برای استفاده از انگور آن حلال می‌دانستند و این کار را تشویق می‌کردند. این حقیقت را نمی‌توان نادیده گرفت که در جامعه عرب جاهلی، اعتیاد به شراب یکی از علل این فساد اخلاقی بود.

دستور حرمت شراب به‌طور ناگهان اعمال نشد؛ بلکه این امر به‌طور تدریجی و بر پایه اصول روان‌شناختی انجام گرفت. در مرحله اول (بقره/219) بیان می‌کند که گناه شراب از سود آن بیشتر است. پس از این در آیه دیگری (نساء/43) می‌فرماید: «آن‌گاه که مست هستید گرد نماز مگردید»، لذا می‌بینیم این دو آیه قرآن کریم مؤمنان را از شرب خمر بر حذر می‌دارد و سرانجام در سوره مائده آیه‌های 90 و 91:« حرمت قطعی آن اعلام می‌شود.

پس از نزول این آیه سوره مائده مردم مدینه هر نوع شرابی را به کوچه‌ها ریختند بعضی از مسلمانان می‌خواستند اندوخته شراب خود را به همشهریان یهودی خود ببخشند اما اجازه چنین کاری را نیافتند. بنابر حدیثی تهیه، شرب، و حتی بخشیدن شراب حرام بود.

در قرآن مجید با کلمات مختلفی مانند خمر، شراب، سکر و کاس به شراب اشاره شده است. «خُمر» در اصل به‌معنی شراب انگور است ولی به‌طور عام این کلمه را می‌توان برای هر نوع شرابی به‌کار برد. سکر هر چیزی است که سبب مستی شود کاس به معنای جام است و شراب معنای هر نوع مایع نوشیدنی از جمله شراب است. کلمه خمر در سوره بقره/219، سوره مائده/90و91، سوره محمد/ 15 و کاس در سوره طور/ 23، سوره دهر/ 5، سوره واقعه/ 18 و سوره صافات/ 45 آمده است و کلمه شراب چندین بار در جاهای مختلف ذکر شده است.

http://www.iqna.ir/fa/province/News/2625457
برچسب‌ها:
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید