مژده حلول ماه ربیع الاول
ربیع به معنى بهار از ماده رَبع است. علت اینکه به این ماه ربیع گفته مى شود این است که در فصل بهار گیاهان تر و تازه اند و نامگذارى این ماه در فصل بهار رخ داده است.
علت نامگذاری ماه ربیعالاول
علت نامگذارى ماه ربیع الاول
ربیع به معنى بهار از ماده رَبع است. علت اینکه به این ماه ربیع گفته مى شود این است که در فصل بهار گیاهان تر و تازه اند و نامگذارى این ماه در فصل بهار رخ داده است.
این ماه همانگونه که از اسم آن پیداست بهار ماههاست ؛ به جهت این که آثار رحمت خداوند در آن هویداست . در این ماه ذخایر برکات خداوند و نورهاى زیبایى او بر زمین فرود آمده است ؛ زیرا میلاد رسول خدا صل الله علیه و آله در این ماه است و مى توان ادعا کرد که از اول آفرینش زمین ، رحمتى مانند آن بر زمین فرود نیامده است .
معرفی کتابهای موجود در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی
-گزارش لحظه به لحظه از شهادت امام رضا علیهالسلام/ محمدرضا انصاری.- قم: دلیل ما، ۱۳۸۷.
۲۹۷ / ۹۵۷ الف ۸۸۵ گ ۱۳۸۷
-غروب منظومه عشق، غزل، مرثیه و نوحه؛ ویژه رحلت پیامبر اکرم (ص)؛ شهادت امام حسن مجتبی (ع) شهادت امام رضا (ع)/ به کوشش محمد جواد غفورزاده "شفق".- مشهد: آستانقدس رضوی، شرکت به نشر، ۱۳۸۸.
۸فا۱ /۶۲ غ ۵۶ غ
-تاریخ سیاسی اسلام از عصر ابوبکر تا شهادت امام حسن مجتبی (ع)/ تالیف محمدرضا فلسفی.- کرمانشاه: طاق بستان، ۱۳۸۱.
۲۹۷ /۹۱۲ ف۸۴۲ت
-صمیمانه با کریم آل طه: بررسی فشردهای پیرامون زندگی و سیره امام حسن مجتبی (ع) از ولایت تا شهادت/ نگارش محمد رضا زادهوش.- اصفهان: مهر قائم (عج)، ۱۳۸۲.
۲۹۷ /۹۵۲ ز ۱۲ ص
-مقتل غریب مدینه امام حسن مجتبی علیه السلام/ سبزعلی باقری طاقانکی.- قم: نصایح، ۱۳۸۳.
۸فا۱ /۰۵۱ ب۲۴۲م
-حکایت اخگر الماس ریزه ها: تدوین و تثبیت گزارش شهادت سبط اکبر، حضرت امام حسن مجتبی علیهالسلام/ تالیف جویا جهانبخش.- قم: دلیل ما، ۱۳۸۴.
۲۹۷ /۹۵۲ ج۹۱۷ح
-معجزات امام حسن مجتبی علیه السلام از ولادت مبارک تا شهادت مظلومانه/ تالیف احمد متوسل.- قم: دارالفکر، ۱۳۸۶.
۲۹۷ /۹۵۲ م۲۴۸م
-زندگانی حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام از ولادت تا شهادت/ علی اصغری همدانی.- قم: کشف الغطاء، ۱۳۸۷.
۲۹۷ /۹۵۲ الف ۵۷۲ ز ۱۳۸۷
-آشنایی با معصوم چهارم حضرت امام حسن مجتبی علیهالسلام از تولد تا شهادت/ مولف: مهدی محقق.- قم: کشف الغطاء، ۱۳۸۶.
۲۹۷ /۹۵۴ م ۳۳۱ آ
-غریب مدینه: گذری کوتاه بر زندگی پربار و مظلومانه امام حسن مجتبی علیهالسلام (از ولادت تا شهادت) به انضمام پنجاه حدیث از آن حضرت/ تدوین و نگارش واحد تحقیقاتی صائب.- تهران: صائب، ۱۳۸۸.
۲۹۷ /۹۵۲ غ ۲۹
-غروب منظومه عشق، غزل، مرثیه و نوحه؛ ویژه رحلت پیامبر اکرم (ص)؛ شهادت امام حسن مجتبی (ع) شهادت امام رضا (ع)/ به کوشش محمد جواد غفورزاده "شفق".- مشهد: آستانقدس رضوی، شرکت به نشر، ۱۳۸۸.
نظر شیعه درباره علت شهادت امام رضا علیه السلام
مرحوم علامه مجلسی می نویسد: علمای ما و علمای عامه درباره این که امام رضا علیه السلام با اجل خود از دنیا رفته، یا این که او را با سم شهید کرده اند و بنا بر قول اخیر آیا مامون این جنایت را مرتکب شده یا کس دیگر، اختلاف نموده اند و در میان شیعیان مشهور این است که امام رضا علیه السلام در اثر سمی که مامون به او داده، شهید شده است، تنها مرحوم سید علی بن طاوس و همچنین اربلی در کشف الغمة، این نسبت را انکار کرده اند.(1 )
بعضی این قول را به شیخ مفید نیز نسبت داده اند ولی ظاهر عبارت شیخ مفید در ارشاد چنین است که او نیز قائل به مسمومیت امام بوده است، زیرا او نوشته :
... تا این که رای مامون را درباره آن حضرت دگرگون ساختند و تصمیم به کشتن آن بزرگوار گرفت و چنان شد که روزی آن حضرت با مامون طعامی خوردند و حضرت از آن طعام بیمار شد و مامون نیز خود را به تمارض زد .
شهادت امام رضا (ع)
حیات اجتماعى امام رضا علیه السّلام
دوران حیات و امامت امام هشتم اوج گیرى گرایش مردم به اهل بیت و دوران گسترش پایگاههاى مردمى این خاندان است.
چنان که مى دانیم امام از پایگاه مردمى شایسته اى برخوردار بود و در همان شهر که مأمون با زور حکومت مى کرد او مورد قبول و مراد همه مردم بود و بر دلها حکم مى راند... نشانه ها و شواهد تاریخى ثابت مى کند که (در این دوران) پایگاه مردمى مکتب على علیه السّلام از جهت علمى و اجتماعى تا حدّى بسیار رشد کرده و گسترش یافته بود. در آن مرحله بود که امام علیه السّلام مسئولیت رهبرى را به عهده گرفت..