به گزارش روابط عمومی کتابخانه و موزه وزیری یزد، وابسته به آستان قدس رضوی، در اولین روز از مردادماه1398 دومین جلسه سه شنبه فرهنگي كتابخانه و موزه وزيري و مراسم رونمایی از نسخه های خطی دیوان اشعار شاعران یزدی در گنجینه وزیری، با حضور مديران استان، نمايندگان ادارات و علاقه مندان به شعر و ادب فارسی و اصحاب رسانه در سالن اجتماعات كتابخانه برگزار شد.
در این مراسم دکتر محمد رضا ملک ثابت مدیر کتابخانه ضمن خیر مقدم به مهمانان در سخنان کوتاهی به تبیین اهداف برگزاری سه شنبه های فرهنگی و اندیشگاه رضوی پرداخت. وی برپایی این برنامه ها را در راستای گام دوم انقلاب برای شناخت پیشینه فرهنگ و تمدن اسلام و ایران دانست و گفت: یکی از مهمترین ابعاد فرهنگ موضوع شعر و ادب است که خوشبختانه در یزد شاعران خوبی خصوصا در زمینه شعر آئینی در دوران گذشته وجود داشته که البته بعضی از آنها گمنامند و بعضی که دیوان هایشان منتشر شده نسخه های نویافته ای از اشعارشان در کتابخانه وزیری وجود دارد که تصحیح و انتشار آنها می تواند به روشن شدن تاریخ شعر و ادب و شناخت شاعران یزدی کمک کند. رییس کتابخانه وزیری ویژگی اغلب شعرای قدیم یزد را در گرایشات دینی و همراهی انها با اعتقادات عمومی مردم دانست و گفت: خیلی از این شاعران از امامان جمعه و جماعت یزد در همین مسجد جامع کبیر بوده اند.
در ادامه دکتر غلامرضا محمدی مشاور استاندار و رئیس شورای شعر و ادب استان به عنوان اولین سخنران تحت عنوان: چشم انداز شعر و ادب فارسی در یزد در سه مبحث به ایراد سخنرانی پرداختند.
اول چشم اندازی از شعر ، ادب و هنر در ایران اسلامی به طور کلی و دوم چشم انداز شعر انقلاب اسلامی و سوم شعر و شاعران در یزد.
ایشان در مبحث اول هنر، ادبیات و شعر را تعریف نمودند و ارتباط آن با زیبایی و مذهب در ایران را تحلیل کردند و تاثیر عارفان را بر شعر و ادب بیان کردند و اینکه عرفان دست شعر را گرفت و به آسمان برد.
ایشان سپس ضرورت کارهای هنری را مطرح نمودند و ضرورت داستان نویسی، رمان، نمایشنامه و فیلم نامه و گفتند زبان فارسی یکی از نیرومندترین و با استعداد ترین زبان هاست که به لحاظ کنایه ها، ضرب المثل ها و ترکیبات زیبایی می تواند شگفت انگیز عمل کند.
این استاد دانشگاه، همچنین ادب فارسی را گنجینه پند و اندرز، ایمان، عرفان و فرهنگ دانستند و گفتند نشر مضامین ادبیات فاخر ایران به گسترش احسان، نیکوکاری، مهربانی و عشق و مردم دوستی کمک می کند. وی ضمن پاسداشت جریان جدید فرهنگی در کتابخانه وزیری بر ضرورت برپایی حلقه های حافظ خوانی، گلستان خوانی، بوستان و مولوی تاکید کرد.
ایشان ادبیات را مروج ارزش های اجتماعی و الهی دانستند که بشر را به سوی آرمان های والای انسانی هدایت می کند
وی در بخش دوم صحبت خود تاثیر انقلاب اسلامی بر ادب فارسی و در بخش سوم به ارزیابی ادبیات و شعر در یزد پرداختند و آن را امیدوار کننده خواند و از همه نهادهای فرهنگی بویژه اداره کل ارشاد خواست به حلقه های ادبی کمک کنند.
در ادامه فیلم کوتاهی درباره كتابخانه وزيري و نسخه های شعر شاعران یزدی ویژه مراسم رونمايي پخش شد.
دکتر محمود الهام بخش عضو هیئت علمی گروه ادبیات دانشگاه یزد به عنوان دومین سخنران سه شنبه های فرهنگی کتابخانه و موزه وزیری تحت عنوان: شیوه های تصحیح متون نظم با تاکید بر نسخه های خطی شاعران یزد به ایراد سخنرانی پرداختند.
ایشان در آغاز سخن با استقبال از برنامه سه شنبه های فرهنگی در کنار جلسات یکشنبه شب های انجمن ادبی کتابخانه وزیری سخنان خود را حول محور اهمیت، ضرورت و کیفیت و مراحل تبدیل نسخه های خطی منظوم به یک اثر چاپی آغاز کرد.
وی گفت: اگر این نسخه های خطی رونمایی شده به زبان می آمدند با ما سخن ها داشتند. آن ها نمی خواهند در زاویه انزوا بمانند و از بازار نشر و قفسه کتابخانه ها دور باشند.
وی تصحیح و چاپ را از مصادیق پژوهش های کاربردی دانست و مراحل تصحیح انتقادی را برشمرد و تفاوت آن با تصحیح قیاسی را توضیح داد.
دکتر الهام بخش مهارت های ضروری برای مصحح متون نظم را احاطه بر لغت و زبان شناسی، فنون بلاغی، قواعد عروض، قافیه و دانش عمومی مربوط به مضامین و تلمیحات و مثال هایی را از تصحیح تذکره نصرآبادی و استنساخ دیوان جیحون یزدی بر اساس نسخه معتبر کتابخانه وزیری و دو نسخه دیگر ارائه و درباره چند نسخه بدل معروف دیوان حافظ بحث کرد. وی نقدهایی را هم بر بعضی کارهای شتاب زده در این حوزه بیان کرد.
ایشان از دانشگاهیان و علاقه مندان خواست به تصحیح متون نظم روی آورند و این کار را با نظارت و همکاری یک متخصص دنبال کنند. دبیر انجمن ادبی کتابخانه وزیری در پایان آمادگی این انجمن را برای برگزاری جلسات ویژه احیای دیوان شاعران در سه شنبه های آخر هر ماه اعلام کرد. گفتنی است این انجمن قدیمی ترین انجمن ادبی مستمر در کشور است که هر هفته با حضور شاعران و ادیبان برجسته استان تشکیل و در آن به شعرخوانی و نقد اشعار پرداخته می شود.
در ادامه آقای جوادیان زاده مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد به ایراد سخنرانی پرداخت. وی ضمن تشکر از فعالیت های جدید کتابخانه وزیری، برگزاری سه شنبه های فرهنگی را کاری فاخر و لازم دانست. وی افزود: ما سرمایه دار فرهنگی هستیم ولی شاعران ما از جمله مولوی در معرض دستبرد هستند. وی از اینکه مسیر دسترسی به نسخه های خطی در کتابخانه وزیری گشوده شده و آثار فاخر رونمایی می شود اظهار خرسندی کرد و این آثار را بخشی از میراث ارزشمند ایران دانست. مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد آمادگی این اداره برای چاپ و بازنشر آثار فاخر کتابخانه و موزه وزیری را اعلام کرد.
در پایان با حضور استادان ادبیات و شاعران استان از نسخه های خطی دیوان اشعار شاعران یزدی رونمایی گردید و اساتید به ارائه توضیحاتی درباره نسخه ها پرداختند.
از نکات جالب رونمایی حضور برخی از بازماندگان شاعران قدیمی بود که از آثارشان رونمایی می شد.
در حاشیه این همایش، نمایشگاهی از گزیده منابع علمی ادبی در کتابخانه وزیری از قبیل کتاب، مطبوعات، پایان نامه و لوح فشرده در معرض دید حاضران قرار داشت .