محمدرضا ملک ثابت در آئین رونمایی از کتاب «الاتفاق والافتراق لصنعه التریاق» که در کتابخانه وزیری یزد برگزار شد، بابیان اینکه از مجموع 4931 نسخه خطی موجود در کتابخانه وزیری یزد 207 نسخه مربوط به علم پزشکی است گفت: ایران در دوران گذشته طلایهدار علم پزشکی در جهان بوده و بسیار از کشفیات دانشمندان ما بانام دانشمندان اروپایی به ثبت رسیده است.
مدیر کتابخانه وزیری یزد افزود: امروز دشمنان ما به دنبال القای فرهنگ و بارور مصرفگرایی علمی ایرانیان در کشور بوده ومتاسفانه در این راستا از ابزارهای تبلیغی نظیر رسانهها، کتاب، رمان و حتی جذب برخی از روشنفکران داخلی هم کمک گرفته اند.
ملک ثابت افزود: آنان سعی در القای این باور بسیار خطرآفرین به جامعه و بهویژه نسل جوان هستند چراکه بهدرستی میدانند اگر این باور را در کشور نهادینه کنند جامعه هرگز برنامهای برای پیشرفت نخواهد داشت.
وی تصریح کرد: آثار گذشته و مکتوبات علمی دانشمندان ایرانی نشان میدهد ایرانیها در عرصه تولید علم چندین قرن از اروپائیها جلوتر بوده و اگر این آثار به نسل جوان اطلاعرسانی شود و مجدداً بازخوانی و بازنویسی شوند به پیشرفتهای چشمگیری دست خواهیم یافت.
ملک ثابت در بخش دیگری از سخنانش هدف از برگزاری سهشنبههای فرهنگی در کتابخانه وزیری یزد را ایجاد یک نوع خودباوری در نسل جدید و آشنا سازی آنان با پیشینه تمدنی اسلامی- ایرانی دانست و اظهار داشت: درراستای فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر آشنا ساختن جوانان با این پیشینه تمدنی در گام دوم انقلاب این برنامه رونمایی از نسخ خطی، اسناد تاریخی و اشیا موزهای تدوینشده تا از یکسو متخصصان و علاقهمندان با پیشینه تمدنی ایرانی- اسلامی آشنا شوند تا آن را بازنویسی و احیا کرده و از سوی دیگر از واقفین این آثار به کتابخانه وزیری تجلیل صورت گیرد.
مدیر کتابخانه وزیری یزد تأکید کرد: گذشته ما درزمینه های مختلف بهویژه کسب علوم فاخر و درخشان است بنابراین ملتی که گذشته فاخری دارد و دانشمندان بزرگی همچون ابوعلی سینا و زکریای را زی را تربیتکرده بنا بر دلایلی نظیر بیکفایتی پادشاهان و ترفندهای دشمنان در برههای از زمان دچار افول شده میتوانند دوباره به جایگاه تمدنی و طلایهداری علوم بازگردد.
ملک ثابت با اشاره به این نکته که آنچه امروز اروپائیها درزمینه علوم مختلف بهویژه علم طب دارند برگرفته از تلاشهای دانشمندان ایرانی است ابراز داشت: سابقه علوم پزشکی در ایران به 695 سال قبل بازمیگردد و ما میتوانیم با احیای این نسخ خطی به دنیا ثابت کنیم ریشه علوم در دنیا از ایران نشاءت گرفته است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: امروز به مناسبت تولد دو تن از دانشمندان عرصه پزشکی یعنی ابنسینا (هفته پزشک) و زکریای رازی (روز داروساز) تصمیم گرفتیم تا با حضور پزشکان و متصدیان عرصه سلامت استان از نسخههای خطی طب ایرانی با محوریت آثار این دو دانشمند ایرانی از نسخه نفیس و بینظیر «الاتفاق والافتراق لصنعه التریاق» رونمایی کنیم.
گفتنی است نسخه خطی «الاتفاق والافتراق لصنعه التریاق» در باب ساخت تریاق فاروق بر اساس کشفیات دانشمندانی نظیر جالینوس، ابنسینا، رازی، ابن جلجل، دیسقوریدوس، ابن بیطار، ابن جمیع، ابن سمحون و تنی چند از دانشمندان دیگر علم طب، توسط عبدالملک ابن منصور مبنجی کتابت شده است.
شایانذکر است کتب «الادویه القلبیه» و «القانون فی الطب» اثر ابوعلی سینا، «برء الساعه» و «الکناش الفاخر» اثر رازی، «حل الموجز» اثر جمالالدین محمد بن محمد اقسرایی، «در شاهوار» اثر عبدالوهاب الشریف حکیم یزدی، «دفع المضارالکلیه عن الادان» اثر ابنسینا، «ذخیره خوارزمشاهی» اسماعیل جرجانی از دیگر آثار خطی موجود در کتابخانه وزیری یزد در باب علم طب هستند.
یادآور میشود گنجینه کتابخانه وزیری یزد 4931 نسخه کتاب خطی، 5511 نسخه کتاب چاپ سنگی با موضوعات مختلف ازجمله فقه، کلام، ادبیات، تاریخ، پزشکی، نجوم و... همچنین بیش از 70000 هزار سند تاریخی ارزشمند،249 هزار نسخه کتاب چاپی، بیش از 6 هزار نسخه نشریات ادواری از دوران قاجار تاکنون و آثار نفیس موزهای را در خود جایداده است.