در بین تولیدات هنری صفوی و قاجار آثاری دیده می شود که ذوق و نبوغ هنری هنرمندان این دوره را نمایان می سازد. کشکول ها نمونه ای از این آثار هستند. کشکول ظرفی کوچک است که دراویش و صوفیان به دست می گرفتند و نمادی برجسته و اثری کاربردی و هنری است که قدمت آن در ایران به زمان پیدایش صوفیان یا حتی پیش تر از آن می رسد. دوران قاجار دوران اوج شهرت، کمال فن شناختی و زیبا شناختی و ظرافت کشکول های درویشان و صوفیان بوده است.
بعد از تثبیت و رسمیت مذهب شیعه در زمان صفوی مضامین مذهبی نیز بخشی از تزیین کشکول گردید. و در دوره قاجار به اوج خویش رسید. تزئینات دوره قاجار مضامین مذهبی، مدح و ستایش ائمه اطهار (ع) و پیامبر(ص)، صلوات، قرآن، صحنه هایی از دراویش و تزئینات هنری، گیاهی و غیره غالب تزئینات را به خود اختصاص می دهد.
یکی از بهترین کشکول های برجای مانده از زمان قاجار که از منظر تزیین و نوع و محتوای تزئینات جای بسی تآمل است در موزه کتابخانه وزیری نگهداری میشود .کشکولی است سیاه رنگ بیضی شکل دارای زنجیر برنجی، دارای نقوش انسانی(دراویش)، حیوانی و گیاهی ( گل و پیچک ) و اشکال هندسی. دارای کتیبه ای دور تا دور به خط کوفی مزین به آیات قرآنی سوره توحید.
نگارش: معصومه محمدی دشتکی.